Visste du att det finns över 350 hundraser? I valet av ny familjemedlem kan det ibland kännas nästan omöjligt att välja rätt ras från ett så brett urval – men det finns en perfekt matchning för dig och din familj. Här får du våra bästa tips gällande vad du ska tänka på när du väljer hundras!
När det är dags att köpa hund är det lätt att bara fokusera på vilken hundras man tycker är gullig och alltid drömt om att ha. Vissa har kanske alltid drömt om en stor nallebjörn och vill köpa en Leonberger, medan någon annan alltid tyckt att taxar är charmiga och vill köpa en sådan. Men hundens utseende är faktiskt bland det sista du bör fokusera på när du ska välja rätt hundras för dig. Ställ dig dessa frågor när du kikar på hundraser:
Om du bor i villa, radhus eller lägenhet spelar stor roll för vilken hund som passar. Vissa stora hundraser fungerar inte jättebra i lägenhet eftersom de behöver mycket utrymme och vissa andra hundraser kan få ont i ryggen av att gå mycket i trappor.
Hundens storlek är inte det som avgör om den är lämplig för en mindre lägenhet eller inte – då är ljudkänslighet och aktivitetsnivå viktigare. Den lilla och energiska taxen kan orsaka mer skador och oljud i hyreshuset än en lättsam jättehund. Storleken är dock viktig när du ska tänka på att transportera hunden. Bor du i stan kanske det är bäst med en liten eller mellanstor hund som är lätt att ta med i kollektivtrafiken?
Aktivitetsnivån är en av de saker som varierar beroende på rasens genetik. Alla hundar behöver mycket träning och mental stimulans, men vissa raser är mer aktiva arbetshundar och kan lätt bli frustrerade om de inte har tillräckligt med intressanta saker att göra, vilket kan leda till oönskad kreativitet (som att förstöra möbler). Frustration orsakad av brist på motion och aktivering kan också orsaka annat oönskat beteende. Aktiva hundar behöver aktiva ägare!
Glada och lättsamma sällskapshundar är ett utmärkt val som första hund. Alla hundar behöver grundläggande motion och uppfostran, men vissa raser är lättare att hantera. Brist på erfarenhet eller utmaningar relaterade till en ny ras bör inte göra dig alltför orolig. Anmäl dig till en valpkurs så får du en bra start med din valp oavsett din tidigare erfarenhet.
Vissa raser kräver mycket av sin ägare och passar inte som förstagångshund för alla, exempelvis som cane corso eller rottweiler. Detta är bra att ta i beaktning när du ska köpa hund. Hundar som passar bra som första hund är exempelvis labrador, golden retriever, bichon havanais, boxer eller pudel.
Vissa hundraser går inte jättebra ihop med barn medan andra älskar barn. Även vissa små hundraser som är lite mer ömtåliga kanske heller inte passar med småbarn som gärna vill bära på dem eller inte förstår att hunden inte är en leksak.
Vissa hundar fäller mycket och då måste du vara beredd på att städa bort hundhår från golv, kläder och möbler kanske varje dag. Andra hundar har en krävande päls som gör att de behöver borstas ofta och besöka hundtrim regelbundet. Du är varmt välkommen till våra butiker och trim för rådfrågning!
Letar du efter en löparkompis, familjehund, jaktsällskap eller en hund att utföra sporter med? Fundera noga på varför exakt du vill ha en hund. Var uppmärksam på hur lättdresserad rasen är och dess aktivitetsnivå om du vill ha en hund för agility eller annan träning. Naturligtvis är jaktinstinkt nödvändigt för en jaktkompis, men det är också bra att veta vilken typ av jakt som hunden är uppfödd för att göra.
Utöver din erfarenhet spelar även din personlighet in när det gäller att välja rätt ras. Är du lite otålig? Välj en ras som är balanserad och inte särskilt känslig. Om du är tålmodig och håller dig lugn kan du få en perfekt vän i en mer aktiv och tuffare hund.
Alla individer kan självklart bli sjuka, oavsett ras. Det finns dock betydande skillnader på hur vanliga hälsoproblem är inom olika raser. Därför är det viktigt att läsa om rasens övergripande hälsa men också kontrollera kullens och familjens hälsa. Att leva med en sjuk hund är både ledsamt och dyrt – så hälsa måste alltid gå före söthet.
Alla hundars beteende påverkas av genetiken. Därför är det bra att veta om rasens ursprungliga användning eftersom dessa egenskaper kommer att märkas i hundens beteende varje dag. Även om dessa beteenden kan förstärkas eller dämpas med din uppfostran är de en del av hundens gener.
Att resa med en stor hund kan vara lite svårare – icke att förglömma att du behöver en större bil också. En stor hund äter naturligtvis mer, och vissa veterinärkostnader ökar baserat på hundens vikt. Å andra sidan är många stora hundar lugna och skäller inte så mycket. Många ägare känner sig också trygga i sällskap av en större hund och att kela med en snäll jätte kan vara hur mysigt som helst!
Stora personligheter kan komma i små förpackningar. Små hundar kräver träning och aktivering samt grundläggande lydnadsträning precis som stora hundar. Det är sant att små hundar äter mindre, men de behöver också gå till veterinären då och då. Att leva med en hund kostar pengar oavsett storlek.
Vanligtvis är små hundar lättare att ta med, både transportmässigt men också för att café- och restaurangägare tenderar att vara mer benägna att välkomna små hundar. Många små hundar kan vara energiska och temperamentsfulla, så man ska inte ta för givet att en mindre hund innebär mindre jobb.
När du har hittat den hundras du tror passar dig bäst är det klokt att läsa på om den hos SKK och rasklubbar, kontakta seriösa uppfödare, prata med hundägare eller besöka någon hundmässa. Att samla in så mycket information som möjligt är viktigt så att du kan göra det bästa valet för dig.
Pudel
Bichon Frisé
Pudel
Vill du nosa på fler hundraser? Här hittar du ett gäng populära hundraser att läsa mer om, som australian shepherd, american staffordshire terrier, beagle och golden retriever!