Vad ska en kattunge äta? När man bestämt sig för att skaffa katt är frågorna många: en av dem handlar om vad kattungen ska äta för att växa och må bra. Att bege sin in i kattmatsdjungeln och börja leta efter ett lämpligt foder till sin kattunge kan vara frustrerande, på marknaden finns en hel uppsjö av varumärken som erbjuder en rad olika kattfoder. Ta det bara lugnt - vi finns här för att hjälpa dig att hitta rätt kattungemat för just din kattunge! Byta foder för kattungar När du kommer hem Visa fortsättningen
När man bestämt sig för att skaffa katt är frågorna många: en av dem handlar om vad kattungen ska äta för att växa och må bra. Att bege sin in i kattmatsdjungeln och börja leta efter ett lämpligt foder till sin kattunge kan vara frustrerande, på marknaden finns en hel uppsjö av varumärken som erbjuder en rad olika kattfoder. Ta det bara lugnt - vi finns här för att hjälpa dig att hitta rätt kattungemat för just din kattunge!
När du kommer hem med din kattunge har du kanske fått med det foder som kattmamman och kattungarna är vana vid att äta. Om du vill byta till ett annat foder, så vänta helst ett par veckor innan du gör foderbytet. Det är mycket som händer i samband med att kattungen flyttar till sitt nya hem, och att lägga till ett foderbyte på allt kan lätt bli för mycket för en liten kattunge.
Ett foderbyte ska ske långsamt och över en längre period. Det tar ungefär 14 dagar innan den känsliga tarmfloran fått tid på sig att ställa om sig. Snabba foderbyten resulterar ofta i att katten blir dålig i magen (detta gäller för de flesta djurslag). En bra tumregel att följa ser ut som nedan:
Torrfoder är det man vanligtvis väljer att mata sin katt med. Det har sina fördelar: koncentrerat i torrfodret finns allt katten behöver och det är lätt att förvara och bära hem från butiken. Eftersom torrfoder har en låg andel vätska är det bra att komplettera torrfodret med våtfoder, så ser du till att katten får i sig vätska.
Blötmat till katter finns både som helfoder och kompletteringsfoder och består ofta av mjuka bitar i gelé, sås eller paté. Våtfoder har en hög vätskehalt, är ofta mycket smakliga och lättsmälta. Det är viktigt att katter får i sig mycket vätska då de inte känner törst på samma sätt som vi och därför inte dricker så mycket som dem behöver. Att utfodra eller komplettera med våtfoder är praktiskt då man ser till att katten får i sig vätska även genom fodret. Öppnade förpackningar våtfoder ska förvaras i kylskåp.
Färskfoder till katter består av rått kött, ben och organ som försiktigt färskfrusits för att behålla alla viktiga näringsämnen. Det finns både som helfoder men även som kompletteringsfoder där man själv komponerar ihop sin katts måltid efter speciella recept. För katter som är mycket känsliga kan utfodring med färskfoder hjälpa mot många problem. Färskfodret ska förvaras i frys och tinas i kylskåp.
Hur mycket mat kattungen ska få beror på flera saker: vilket foder du valt att ge din katt, kattens ålder, vikt, aktiveringsnivå samt individens behov. På kattamatens förpackning kan du läsa hur mycket av just det fodret du ska ge i förhållande till kattungens vikt och ålder. Håll koll på kattens hull istället för att räkna gram och deciliter. Katter äter ofta och små mål åt gången. Därför kan det vara bra att se till att katten alltid har maten framme (torrfoder) så att den kan äta när den behöver.
En generell tumregel är att byta till ett foder för vuxna katter när katten är ca ett år gammal. När kattungen blir äldre kommer dess behov att ändras. Kanske kommer den leva mestadels utomhus, den kanske behöver kastreras eller så har den lång päls och får problem med hårbollar. Det finns foder med speciellt framtagna recept för kattens alla olika behov, för att se till att ni får ett långt och härligt liv tillsammans!
I det vilda spenderar katten mycket tid åt att födosöka. Du har säkert sett katter som suttit och väntat på sitt byte någon gång, de får verkligen kämpa för sin mat. Detta behov försvinner inte för att vi har katter som sällskap och det ställer krav på oss som kattägare. Vi behöver därför se till att det blir lite svårare för katten än att bara stoppa ned huvudet i matskålen. Att ge katten en utmaning som gör att den får kämpa för att komma åt sin mat, ger katten både berikning samt att det förlänger ättiden. Detta är även viktigt att göra för katter som är väldigt glada i mat eller behöver gå ned i vikt.