Många är vi som gillar vår och sommar, även fästingar sällar sig till den skaran. Det är mellan mars och oktober som de kommer fram och är som mest aktiva. För dig som har en utekatt är det värt att satsa på någon form av fästingmedel för att undvika att fästingarna biter sig fast. Dels för att katten ska slippa fästingar men också för att undvika att katten tar med fästingar in i hemmet. När ska jag börja använda fästingmedel till katt? För att säkerställa att din katt har ett fullt skydd mot Visa fortsättningen
Många är vi som gillar vår och sommar, även fästingar sällar sig till den skaran. Det är mellan mars och oktober som de kommer fram och är som mest aktiva. För dig som har en utekatt är det värt att satsa på någon form av fästingmedel för att undvika att fästingarna biter sig fast. Dels för att katten ska slippa fästingar men också för att undvika att katten tar med fästingar in i hemmet.
För att säkerställa att din katt har ett fullt skydd mot fästingar bör du börja behandla din katt med fästingmedel innan fästingssäsongen börjar. De flesta fästingsprodukter tar upp till en vecka innan de ger fullt skydd, och eftersom den vanliga fästingsäsongen sträcker sig från mars till oktober är det viktigt att hitta en rutin för att påminna sig om att fylla på fästingmedlet regelbundet.
Ta hänsyn till din katts behov och preferenser när du väljer fästingmedel till katt. Det är individuellt hur din katt reagerar på vissa fästingmedel, och därför kan du behöva prova olika alternativ på fästingmedel. Här kommer några förslag på olika typer av fästingmedel till katt!
Ett effektivt sätt att skydda din katt från fästingar är att använda ett fästinghalsband till katter som fästingmedel. När din katt har på sig ett fästinghalsband så utsöndrar fästinghalsbandet en doft som avskräcker fästingar och andra insekter från att bita sig fast. För att uppnå bästa möjliga skydd bör du låta din katt ha på sig ett fästinghalsband dygnet runt under fästingperioden. Om du vill använda fästinghalsband som fästingmedel på en kattunge rekommenderar vi att du pratar med din veterinär först. Hos oss på Arken Zoo hittar du fästinghalsband för katter från Petwise.
Om din katt upplever hudirritation eller klåda som en följd av att bära fästinghalsband, kan du överväga att använda fästingmedel till katter i form av tabletter istället. I vårt sortiment hittar du fästingmedel till katter i tablettform från Fixodida ZX. Det här fungerar inte bara fungerar som fästingmedel, utan innehåller även viktiga näringsämnen som exempelvis fulvosyra, rörstarrstorv och andra ämnen som kan minska risken för fästing- och parasitangrepp.
Om du vill undvika att använda fästingmedel som fästinghalsband eller tabletter på din katt, kan du prova en fästingavvisare. Fästingavvisaren fästs enkelt på din katts halsband och skickar sedan ut ljudvågor som håller fästingar på avstånd. Vi erbjuder en fästingavvisare från Tickless som finns tillgänglig i både svart och rosa.
Om du inte vill använda fästingmedel på din katt och föredrar att ta bort fästingar själv, eller om du upptäcker en fästing på din katt trots att du använder fästingmedel, kan du använda en fästingpenna, fästingplockare eller fästingborttagare. Med hjälp av öglan på fästingverktyget kan du enkelt ta bort fästingen från din katt. Hos oss på Arken Zoo hittar du fästingplockare från Trixie som är enkla att använda.
Att välja det bästa fästingmedlet för sin katt är viktigt för dess välbefinnande. Det finns olika typer av fästingmedel för katt att vlja mellan, inklusive fästingtabletter, fästinghalsband, fästingplockare och fästingavvisare. Det viktigaste är att hitta ett fästingmedel som passar din katt och dess behov. Vissa katter tolererar bäst fästinghalsband, medan andra föredrar tabletter eller elektroniska fästingavvisare. Diskutera alternativen med din veterinär för att hitta det bästa fästingmedlet för din katt.
Om din katt får biverkningar från sitt fästingmedel rekommenderar vi att du kontaktar din veterinär och ber om tips på andra alternativ på fästingmedel till katter som kan fungera.