Det är av välvilja man vill skämma bort sin katt med både kärlek och godsaker. Kärlek kan man aldrig få nog av, däremot kan det bli en och annan godbit för mycket och vips så har du en överviktig katt. Övervikt är något som blir allt vanligare hos katter, och dessa extrakilon leder ofta till hälsoproblem. Här berättar vi mer om övervikt hos katt och vad du kan göra för att få din överviktiga katt till en hälsosam vikt.
Det finns starka kopplingar mellan övervikt och hälsoproblem. Övervikt hos katt kan exempelvis leda till:
Problem med lederna
Diabetes
Sköldkörtelrubbningar
Hudbesvär
Sjukdom i urinvägarna
Trubbnosiga katter kan även få svårare att andas om de dessutom bär på övervikt.
En överviktig katt kan även få svårt att hålla sig ren, eftersom den inte kommer åt att putsa sig naturligt. Detta kan i sin tur leda till tovor, mjäll och hudproblem. Förutom dessa problem så har en överviktig katt även sämre livskvalitet: en katt med lagom hull är piggare, mår bättre och lever helt enkelt ett gladare kattliv.
Övervikt hos katt beror oftast på att katten får för mycket mat och för lite motion. När katten går upp i vikt och blir överviktig skapas sedan en ond cirkel där vikten leder till att katten blir ännu mindre benägen att röra på sig och då får svårt att gå ner i vikt.
Det finns sjukdomar som katter kan drabbas av som påverkar ämnesomsättningen. Därför är det viktigt att du låter din katt undersökas av en veterinär om den plötsligt börjat gå upp i vikt.
Även att katten är kastrerad kan påverka kattens vikt, då kastrerade katter har ett lägre energibehov men samtidigt ofta en ökad aptit.
Äldre katter orkar inte röra på sig lika mycket som de gjorde förr, men äter kanske samma mängd mat som tidigare.
Så tar du hand om en gammal katt!
Problem med smärta i rygg och leder kan få en katt att röra på sig mindre.
Titta på din katt. Har din katt en tydlig midja ovanifrån? Sluttar magen inåt när du kikar från sidan? Känn på sidorna av ditt husdjur. Kan du känna revbenen? Jämför med hur det känns när du tar på dina knogar.
Om revbenen känns som när du tar på knogarna från undersidan av din hand så kan din katt vara överviktig. På en normalviktig katt känns revbenen som knogarna på en hand som vilar på en plan yta. Om revbenen känns som knogarna på en knytnäve kan din katt vara underviktig.
Har du en överviktig katt där hemma så ska du först och främst tänka på att det finns sköldkörtelrubbningar som kan påverka ämnesomsättningen och därmed vikten. Innan en målinriktad diet för viktnedgång sätts in och konditionsträningen ökar bör din katt därför genomgå en hälsoundersökning hos veterinär. Om du vet att din katt lider av övervikt finns det en hel del du kan göra:
Fråga din veterinär eller Arken Zoo-butik om dietfoder speciellt framtagna för viktreducering.
Be även om hjälp att räkna ut dygnsbehovet för just din katt.
Låt inte katten ha fri tillgång på torrfoder utan fördela maten på flera mindre portioner under dagen, gärna minst fem serveringar utspritt från tidig morgon till sen kväll.
Byt ut några, eller alla, portionerna med torrfoder mot våtfoder. Se till att det är ett helfoder och låt inte maten stå framme oäten för länge.
Maten måste inte alltid serveras i matskålen. Hos Arken Zoo hittar du stimulerande aktiveringsleksaker för katter som gör måltiden både längre och roligare.
Ställ mat- och vattenskålar på olika våningsplan eller med höjdskillnad så kan du ge din katt lite smygträning.
Spännande klösträd med utkiksplatser och krypin lockar också till aktivitet och rörelse.
Kattleksaker med prassel eller pip kan locka fram jaktinstinkten hos din katt, och därmed ge både rolig och nyttig motion!
Ta med din katt på utomhusaktiviteter! Gå ut med din vän i koppel eller låt den springa runt själv någon timme om dagen. Det kommer göra underverk för figuren.
Att en katt blir överviktig beror ofta på felaktig kost och för lite motion. Har din katt gått upp i vikt och blivit överviktig kan du prata med din veterinär. På klinikerna finns det nämligen effektiva dietfoder som är speciellt framtagna för viktreducering. Även personalen i din Arken Zoo-butik eller Arken Zoo Veterinärklinik kan hjälpa dig att räkna ut dygnsbehovet för just din katt. Kom även ihåg att inte ge mer mat per dygn än den rekommenderade mängden och fördela maten på flera mindre portioner under dagen. Katters kropp mår bäst om den får många, små portioner fördelat över dygnet.
Ett tips till dig som har en överviktig katt som älskar att mumsa i sig mat snabbt är att servera maten i aktiveringsleksaker eller slow feed matskål. Det gör att måltiden varar lite längre för katten och blir dessutom roligare!
Vill du lära dig mer om katter och foder? Spana in vår foderguide där du hittar allt om foder för katters olika behov och preferenser! Som foder för kattungar, steriliserade katter, katter med känsliga magar eller njurproblem.