Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så klipper du klorna på din katt

Katter tycker inte alltid det är så populärt att klippa klorna, men det är någonting som hör till kattens vardag. Redan när katten är en liten kattunge kan du göra det bästa för att det ska bli en så trevlig rutin som möjligt. Här berättar vi mer om hur du klipper klorna på din katt och hur du lär katten att hantera att få sina klor klippta!

Många är oroliga för att klippa sin kattunges klor. De vanligaste frågorna är:

  • Hur ofta ska jag klippa kattungens klor?

  • Hur mycket vågar jag klippa på en gång?

  • Hur kan jag vänja katten vid kloklippning?

Så klipper du klorna på din katt
Vi visar hur du klipper klorna på din katt!

Därför ska du klippa klorna på din katt

Ofta slits inte katters klor tillräckligt, särskilt inte innekatters. Håll ett öga på klorna och klipp dem regelbundet. Kontrollera klorna ungefär varannan vecka, men du lär nog märka när de är för långa ändå när katten krafsar på dig eller när ni leker.

Det här behöver du när du ska klippa klorna på din katt

Hur ofta ska jag klippa kattens klor?

Det är väldigt individuellt hur ofta du behöver klippa klorna på din katt. Har du en utekatt behöver du oftast inte klippa klorna eftersom utekatter använder sina klor när de till exempel klättrar i träd eller jagar. Då slipas klorna ner naturligt. En innekatt kan behöva få sina klor klippta, och då är det viktigt att du som ägare regelbundet kontrollerar om klorna behöver klippas. Vissa ägare klipper sin katts klor en gång i veckan, andra en gång i månaden.

Hur mycket kan jag klippa av på kattens klor?

Att klippa en katts klor är nästan lättare än att klippa en hunds, eftersom man bara behöver klippa bort de vassa spetsarna. Vanligen ser man tydligt på klon var den ljusröda pulpan finns och så länge du inte rör den är allt bra. Klipper du i pulpan av misstag är resultatet blödning och kanske en skrämd kattunge, men inget allvarligare än så.

Hur vänjer jag min katt med att få klorna klippta?

Redan när katten är liten kan du göra det bästa för att det ska bli en så trevlig rutin som möjligt. Kombinera kloklippningen med något som katten tycker mycket om, till exempel favoritgodiset och såklart massor med kärlek. Då kommer din misse lära sig älska kloklippning – eller i alla fall acceptera det.

Så klipper du klorna på din katt

Håll saxen lodrät när du klipper klon. Då behöver inte saxen klippa lika tjockt som om du håller den vågrät och liksom klämmer klon platt när man klipper. Det här gör att klon inte spricker lika lätt.

  • Välj att börja träningen inför kloklipp när katten är lugn.

  • Ta ett bestämt men milt tag om ena framtassen så att missen vänjer sig vid att du håller i tassen.

  • När missen är stilla en stund, belöna den och släpp tassen. Träna det här 8–10 gånger.

  • För därefter undan tasshåren med dina fingrar och tryck lätt på tån för att få fram klon.

  • Vidrör försiktigt klon med saxen, belöna och släpp taget om katten. Upprepa övningen 8–10 gånger. Upprepa på baktassen.

  • Öva korta stunder åt gången tills din katt är van vid hanteringen.

Fem steg för att lyckas klippa klorna på katt

  • Välj ett tillfälle när katten är lugn.
  • Ta ett bestämt men milt tag om ena framtassen och tryck på tån för att få fram klon.
  • Se var pulpan är så att du inte klipper för långt in. Pulpan är en vävnad bestående av nerver och blodkärl, så om du råkar klippa där kan det både blöda och göra ont. På katter med ljusa klor syns pulpan som ett rosa fält i klon.
  • Klipp sedan av den yttersta spetsen men inte närmare än 2 mm från pulpan. Det är bättre att klippa för lite än för mycket.
  • Ta några klor i taget och fortsätt vid ett senare tillfälle om katten blir stressad eller otålig.

Ta hand om kattens päls!

Att tidigt vänja sin katt vid borstning och bad underlättar hanteringen längre fram! Här har vi samlat tips och tricks för hur du tar hand om din katts päls på bästa sätt.

Tips på produkter som är bra för kattens klor

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?