Det är inte ovanligt att katter, och särskilt, kattungar biter. För kattungar är det naturligt att bekanta sig världen med sin mun och sina tänder, och då provar de tänderna på allt - även på dig. Vuxna katter kan också bitas under lek, men även för att visa att du gör något som de inte tycker om. Här berättar vi mer om varför katter bits, och hur du får din katt att sluta bitas.
Det är vanligt att katter biter, och det finns många anledningar till att de gör det. Exempelvis kan det vara att så att din katt försöker säga något till dig, eller att den vill att du ska sluta göra något. Många anser att katter är oförutsägbara och att de biter helt oprovocerat. En härlig mysstund kan gå från klapp och kel till bit och klös på en sekund.
Den vanligaste anledningen till att katter biter är att de försöker visa dig att de inte tycker om det du gör just nu. Det kan vara att du klappar den på ett ställe den inte gillar, att du kommer för nära eller att du försöker lyfta den. För dig kommer kanske bettet helt oprovocerat från ingenstans, men för katten är det här helt befogat.
Något som de flesta nog känner igen sig i är att man kelar med en katt och plötsligt blir biten. Ena sekunden verkar katten älska att bli klappad, och i nästa sekund sätter den tänderna i oss.
Att din katt biter dig när ni gosar kan betyda att du klappar eller kliar den någonstans där den inte gillar, eller att den helt enkelt har fått nog av klappandet. Innan den biter dig har den dock högst troligen redan visat att den börjar få nog, därför är det bra att du lär dig att tolka kattens kroppsspråk för att känna igen signalerna din katt skickar när den inte vill kela mer.
När katter leker uttrycker de sin naturliga jaktinstinkt, därför är det inte konstigt att de biter när ni leker tillsammans. Försök att få katten att förstå att den inte ska bitas när den leker med dig, genom att berömma/belöna när den leker lugnt eller när den använder klorna istället för tänderna.
Ett annat tips är att använda kattleksaker där katten får utlopp för sina jaktinstinkter samtidigt som dina händer inte är i farozonen. Du kan även ge katten leksaker som den får bita och klösa i så mycket den vill. När katten använder dessa leksaker så berömmer och belönar du katten.
Om katten biter eller klöser din hand, låt handen bli slapp. Då tappar katten vanligen intresset och du kan ta undan handen så snart du får tillfälle. Ge i stället till exempel en stor härlig leksak till brottningskompis, eller lek själv med katten med en kattvippa. Kom ihåg att instruera alla familjemedlemmar att göra likadant. Påminn särskilt barnen om att händer och fötter aldrig ska vara kattleksaker.
En ung katt kan ibland leka mycket aggressivt; den kan anfalla fötterna då man går förbi, jaga tårna i sängen och kasta sig över dem det första den gör på morgonen eller rentav mitt i natten. Allt det här går vanligen över med tiden om kattens beteende inte uppmärksammas, det vill säga inte förstärks. Bäst vore det om du i tid får kattens uppmärksamhet fäst på något annat, till exempel en leksak. Om nätterna är det bäst att skydda tårna med yllesockor på vintern och täcket på sommaren. Även om en kattunge som biter lätt på handen är hur söt som helst, är situationen en annan om ett år.
Känns det övermäktigt att lära din katt att sluta bitas? Boka ett digitalt möte hos vår kattränare!
Att din katt biter dig handlar inte alltid om att den har fått nog av klappar, att den leker eller att den vill bli lämnad ifred. Ibland kan betten vara ett uttryck för aggression. När katten leker eller varnar är betten ofta ganska harmlösa och går snabbt över. När katten biter aggressivt visar den även tecken på att den vill slåss, som väsande, spottande och krökt hållning.
Det är viktigt att du tidigt lär din kattunge att detta beteende inte är acceptabelt och att du förstärker bra beteende med godis. Försök dock aldrig fysiskt disciplinera din katt.
Att katten är aggressiv kan även vara ett tecken på att den inte mår bra. Får du inte bukt på kattens aggressiva bitande kan det vara en bra idé att låta en veterinär undersöka den.
Oftast får du bara ett litet sår eller en rispa om du blir biten av en katt som leker eller är lite irriterad. Då ska du tvätta såret noga med en sårtvätt så att det blir helt rent. Råkar du ut för ett aggressivt bett som är djupt ska du kontakta vården, eftersom sådana bett lätt kan bli infekterade.
De flesta katter gillar att bli klappade, men de har en slags ömhetskvot och när den blivit fylld känns inte klapparna sköna längre. Då bör man lyssna till kattens åsikt. Lär dig se hur kattens kroppsspråk är innan den ger utlopp för sin ömhetsaggression, och sluta klappa katten medan den ännu tycker det är trevligt.
I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.