Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Vilken mat är bäst för valpar

Världen är full av olika rekommendationer kring vilken mat som är bäst för valpar och hundutfodring i allmänhet. Nästan varje hundägare har en åsikt om vilket foder som är "det enda rätta" och på olika nätforum går diskussionen heta. Hur ska du hitta vilken mat som är bäst för din valp, mitt i åsiktsdjungeln? Enkelt! Vilken riktning du än följer behöver din valp balanserat helfoder till stöd för tillväxten. Här håller vi dig i tassen och guidar dig rätt till det bästa fodret för valpar!

Vad behöver valpar äta?

För att din valp ska få de bästa möjliga förutsättningarna för en sund tillväxt bör du ge den mat som innehåller kött och som ger den tillräckligt med energi samt rätt mängd vitaminer, mineraler och spårämnen. Högklassigt foder som är speciellt utvecklat för valpar innehåller allt som din lilla hund behöver. Valpar behöver mycket energi och lättsmälta ingredienser eftersom matsmältningssystemet inte är fullt utvecklat ännu. Uppfödaren skickar ofta med foder av den sort som valpen tidigare har ätit. Om du vill förändra valpens diet, gör det först när valpen har installerat sig i sitt nya hem och låt det ta tid. Personalen i våra butiker kan hjälpa dig att välja rätt foder för just din hund.

Helfoder finns i olika former:

Du kan också sätta ihop valpens mat själv av olika råprodukter eller hemgjord mat. Då behöver du lägga till nödvändiga näringstillskott för att valpen ska få en sund tillväxt.

5 tecken på att din valp får rätt kost

  • Pälsen är glänsande och huden ser frisk ut, valpen kliar och gnager inte på sig själv.
  • Avföringen är fast i formen, magen fungerar bra och näringen tas upp av kroppen.
  • Valpens andedräkt luktar inte illa.
  • Ögonen är klara och inte rinniga.
  • Valpen har tillräckligt med energi.

Vad är det för skillnad på valpfoder och foder för vuxna hundar?

Den vanligaste skillnaden mellan valpfoder och foder för vuxna hundar är energinivån. Valpfoder innehåller vanligtvis mer fett och protein och därför även mer energi än foder för vuxna hundar.

Valpfoder innehåller ofta mer kalorier

Oftast innehåller valpfoder mer kalorier än foder för vuxna hundar eftersom valpar växer och därför behöver mer energi.

Valpfoder innehåller ofta extra protein

För att stödja en sund utveckling av valpens inre organ innehåller valpfoder ofta mer protein än foder för vuxna hundar.

Valpfoder består ofta av mindre bitar

Små valpar älskar ofta mat och glufsar gärna i sig all mat på en gång, därför består valpfoder ofta av mindre bitar än foder för vuxna hundar. Små bitar gör det enklare för valpen att tugga och svälja, så att den inte sätter i halsen.

Valpfoder innehåller högre nivåer av existentiella näringsämnen

Valpfoder innehåller höga nivåer av näringsämnen som kalcium, järn, zink, magnesium och D-vitamin som är viktiga för utvecklingen av valpens tänder och ben.

Läs mer om när du ska byta från valpfoder till vuxenfoder »

Valpens mat den första tiden

Uppfödaren kommer förmodligen att skicka med den mat som valpen är van vid. Det brukar vara kvalitativt torrfoder. Vissa uppfödare serverar även valparna rått kött. Här får du lite tips om hur du ska tänka kring utfodringen just nu.

  • Under de första veckorna är det bästa att servera samma mat som valpen fick hos uppfödaren.

  • De flesta valpar äter 3–4 gånger per dag i den här åldern.

  • Håll koll på hur valpens mage mår. Avföringen bör vara fast, diarré ska inte höra till vardagen.

  • Skaffa på förhand Avital Flora att ha i medicinskåpet. Det balanserar tarmverksamheten.

Om du vill kan du göra ändringar i kosten så småningom – men först då valpen blivit hemmastadd.

Hur mycket ska en valp äta?

Små valpar älskar ofta mat och tycker det är väldigt kul att glufsa i sig allt i skålen. Därför kan det vara bra att ge valpen små mängder mat vid flera tillfällen under dagen. Då undviker du att råka mata valpen för mycket.

Hur mycket mat valpen behöver beror på ålder och storlek

Hur mycket mat din valp faktiskt behöver beror på valpens ålder, storlek och eventuella råd från veterinären. En riktlinje du kan förhålla dig till när du funderar på hur mycket mat din valp behöver är:

  • Från 2–3 månader: 4 måltider om dagen

  • Från 4–6 månader: 2–3 måltider om dagen

  • Äldre än 6 månader: 2 måltider om dagen (beroende på ras)

Mata inte din valp för mycket

Har du en riktigt matglad valp kan det vara frestande att ge den extra mat, men försök att inte göra det. För mycket mat kan ge valpen problem med magen eller göra att den går upp i vikt alldeles för snabbt, vilket inte är bra för valpens hälsa.

Läs på förpackningen på din valps foder

Vi rekommenderar att du alltid noggrant läser utfodringsanvisningarna på förpackningen på din valps foder för att få en bra utgångspunkt över hur mycket foder din valp behöver. Som vi nämnde tidigare beror mängden mat på valpens storlek och ålder, men även på ras, medicinska tillstånd och hur mycket valpen rör på sig. Är din valp ett riktigt litet energiknippe kan den behöver mer mat eftersom den förbränner mer än en valp som tycker om att vila och mysa.

Väg din valp regelbundet

Ett tips är att väga din valp regelbundet. Då har du koll på om den går upp eller ner i vikt och kan reglera mängden foder därefter. Hur mycket valpen ska väga beror på ras, storlek och ålder - kolla upp vad som gäller för valpens hundras.

5 snabba om valpar och mat

  • Ge din valp samma mat som den fick från uppfödaren till en början för att minska risken att valpen får problem med magen
  • Om du vill byta foder till din valp - gör bytet långsamt så att valpens mage hinner vänja sig
  • Se till att din valp äter sin mat på en lugn plats utan distraktioner
  • Om du har fler än en hund eller valp hemma kan du mata dem samtidigt men separat, så att det inte uppstår någon konkurrens om maten eller att valpen snor mat från den andra hunden
  • När din valp är tillräckligt gammal kan du börja lägga till tuggben som vardagsmat vilket är bra för valpens tänder

Om valpen vaktar sin mat

Valpar ska få lov att äta sin mat ostört, precis som vi människor vill göra.  Det är helt naturligt och arttypiskt för hundar att varna människor och andra sällskapsdjur om de rör sig nära matskålen, och då kan valpen till exempel morra eller visa tänderna. Hunden ska aldrig straffas för sådan kommunikation, vet du varför? Om hunden straffas för sådan kommunikation släcks förr eller senare de signaler som gör det möjligt för dig att läsa hundens känslor, till exempel osäkerhet. I värsta fall blir hundens beteende oförutsägbart, när den undertrycker sin normala kommunikation och går direkt till handling. Om du vill att din hunds kroppsspråk ska hållas mångsidigt och lätt att tyda ska du vara glad att din valp kommunicerar tydligt.

Så lär du din valp att inte vakta maten

Redan när valpen är liten är det bra att lära den att du inte är en oberäknelig mattjuv som man måste försvara maten mot. Med hjälp av enkla övningar kan du lära hunden att din närvaro betyder något trevligt. När din valp vet att du är en pålitlig kompis känner den inte behov av att försvara sin mat och den behöver inte heller glufsa i sig maten i rädsla för att förlora den. När du ger valpen ett tuggben, håll gärna kvar i ena änden av benet, då blir valpen van vid att det är naturligt och tryggt att äta nära en hand. Ibland kan du på grund av omständigheterna vara tvungen att ta tuggbenet från hunden, till exempel om det lossnat en farlig bit från det. Hur kan du lära hunden att avstå sin godsak med bibehållet glatt humör?

Övningar för att lära din valp att inte vakta maten

Övning 1: Att avstå är en lottovinst

  • När valpen gnager på ett tuggben, placera något supergott nära benet, till exempel en köttbulle. Lämna delikatessen på golvet nära hunden och gå bort en bit. Rör inte vid tuggbenet.

  • När valpen vant sig vid att din närvaro kan betyda något extra gott, kasta igen några supergodbitar på golvet. När hunden äter dem, ta tuggbenet i handen.

  • När valpen ätit godbiten, be den sitta och ge sedan tillbaka tuggbenet. Gör aldrig övningen till en kapplöpning!

  • Om du inte vill ge tillbaka tuggbenet, rikta valpens uppmärksamhet på något annat efter att den ätit godbitarna. Kalla den till exempel till lek.

Övningarna lär valpen att det lönar sig att avstå från benet. Den får en lottovinst i form av godbitar och får dessutom ofta benet tillbaka. En så kallad win-win för valpen!

Övning 2: Lite mat i taget

  • När det är matdags, lägg först bara en liten del av valpens mat i skålen.

  • När valpen äter, stå nära och lägg till lite mat åt gången.

Då lär du hunden att en hand som närmar sig inte sitter på en mattjuv, utan bjuder istället på mer smaskig mat.

Tips på foder till valpar

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?