Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Valpskola med Fredrik Steen

Har du en vild och glad valp hemma? I vår valpskola delar hundcoachen Fredrik Steen med sig av sina bästa tips, råd och övningar under 7 avsnitt! Här tar Fredrik upp sådant som många nya hundägare ofta funderar på, som ensamhetsträning, matvägran och valpsäkra hem.

Steg 1. Lära valpen att bli hanterad

Så fort du fått hem din valp kan du börja lära den att det är okej att bli hanterad. Både för att underlätta vid exempelvis kloklippning och tassvård, men också för att göra framtida veterinärbesök trevliga för både valpen och dig själv.

Här berättar hundcoachen Fredrik Steen om ett par enkla saker som du kan göra för att lära din valp att det är mysigt och kul att bli kontrollerad och hanterad. Som att känna på tassar, lyfta på läppen och kika på öronen. Efter varje check serveras godis, såklart!

Hantering

Steg 2. Valpsäkra hemmet

Har du någonsin hört någon kalla sin valp för piraya? De flesta valpar älskar att tugga på allt i sin väg, och det är inte så konsigt. Deras sylvassa små tänder växer vilket kan klia, och dessutom är ju hela världen en ny lekplats! För att din valp ska vara trygg hemma är det viktigt att valpsäkra hemmet och ta bort allt sådant som kan vara farligt. När du valpsäkrar din hem kan du till exempel gömma alla sladdar, se till att skåpen inte går att öppna, inte ha mat där valpen kan komma åt, ta bort mattor och se till att toalettlocket alltid är nedfällt.

Valpsäkra hemmet

Steg 3. Ensamhetsträning

Valpar och hundar är flockdjur och tycker om att vara tillsammans med sin matte/husse. Dock kommer det komma tillfällen när valpen måste vara ensam en stund och därför är det viktigt att börja ensamträna valpen så fort som möjligt. Börja träna försiktigt med en grind mellan dig och valpen så den får vara själv i ett annat rum, samtidigt som den känner att du är ganska nära.

Ensamhetsträning

Steg 4. Kommunikation

Att lära valpen att kommunicera handlar om att leka, träna och ha kul - med godis som belöning! Ju mer du tränar valpen att det lönar sig att vara kommunikativ, desto enklare och roligare liv kommer du och din hund att ha.

Kommunikation

Steg 5. Besöksträning

Att ha en hund som skäller varje gång det ringer eller knackar på dörren är inte roligt, varken för dig eller för hunden. Hundcoachen Fredrik Steen tipsar därför om att du ska lära din valp att besök = godis! Varje gång det ringer eller knackar på dörren så ger du din valp en godisbit. Då gör du besök mindre dramatiska och undviker att din valp börjar skälla i framtiden.

Besök

Steg 6. Vila & sova

Visste du att en valp behöver vila mellan 16-18 timmar per dygn? Därför är det viktigt att du låter din valp vara ifred när den sover eller har lagt sig på sin sovplats. Vi förstår att det ser så mysigt ut när valpen sover och att man bara vill gosa med den och klappa, men valpen måste få sin ostörda sömn för att vara frisk och må bra.

Vila & sova

Steg 7. Valpens matvanor

Det är naturligt och ganska vanligt att valpar äter lite dåligt ibland och tappar intresset för maten. Håll koll på hur din valp mår - är den pigg, glad och välmående kan du fortsätta med era rutiner så kommer valpen snart att vänja sig.

Valpmat

Funderar du på att köpa en valp?

Om du går i tankar om att köpa dig en valp är det viktigt att ha läst på om vad valplivet faktiskt innebär. I vår valpguide håller vi dig och din nya vän i tassen, vecka för vecka, och ger goda råd och tips längs vägen.

Behöver du hjälp?