Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Att tänka på före, under och efter valpning

Du bör börja förbereda dig för valparnas födsel ett par veckor innan det är dags. En tik är vanligtvis dräktig i 63 dygn men valparna kan komma tidigare. Så lämna inte förberedelserna till sista sekund! Det finns en del saker som behöver vara klart innan valparnas ankomst, men det krävs även en hel del planering att ta hand om nyfödda valpar. I den här guiden berättar vi mer om vad som är bra att tänka på före, under och efter valpning.

Ta ledigt från jobbet för att ta hand om din tik

Något som kan vara bra att göra tidigt i planeringen för valpningen är ta ledigt från jobbet. Du kommer nämligen behöva ta hand om dig tik och valparna när det är dags. Prata med din arbetsplats i god tid innan valpningen, så att ni hinner planera för att du kommer vara borta ett par dagar. Se även till att du inte har några inplanerade resor runt dagarna när valparna kommer födas.

En trygg plats för valpningen

Tiken behöver en stressfri miljö

Du behöver ordna en lugn plats för tiken där hon kan föda och sedan ta hand om sina valpar. Här ska tiken kunna ta det lugnt och vara helt stressfri utan andra hundar, husdjur eller barn i närheten. Vissa uppfödare ställer exempelvis in en valplåda i sitt sovrum medan andra placerar valplådan i ett lugnt rum i hemmet. Rummet måste vara dragfritt och uppvärmt så att valparna inte fryser, och det måste även vara enkelt att övervaka valplådan så att du snabbt hör om det händer något.

Gör i ordning en valplåda till tiken

Valpningen sker vanligtvis i någon typ av valplåda, där det både är tryggt och hygieniskt för tiken att föda. De flesta uppfödare köper en bekväm valplåda eller tillverkar en egen. Ivalplådan kan du lägga in handdukar, papper, lakan eller annat absorberande material som är enkelt att rengöra. Valplådan behöver vara tillräckligt stor för att din tik ska kunna ligga ner eller byta position utan att råka trampa på någon av valparna. Under valpningen är det även viktigt att du kommer åt att hjälpa till. Valplådan får dock inte vara för stor eftersom det då finns risk att valparna kommer för långt bort från sin mamma.

Håll koll på temperaturen

Platsen för valpningen måste ha en behaglig temperatur, precis som resten av hemmet. Se till att det inte drar kall luft någonstans eller att golvet är kallt. Lägg ner tillräckligt med filtar i valplådan så att både tiken och valparna hålls varma - små valpar blir nämligen enkelt kalla. Det rekommenderas dock inte att du sätter in en värmelampa allt för nära tiken och valparna. Om tiken flämtar så är det förmodligen även för varmt för valparna. 18–22 grader är en idealisk rumstemperatur för mamma och valpar.

Checklista – saker att ha hemma under valpningen

  • Tillräckligt många rena handdukar för att torka de nyfödda valparna
  • Absorberande material som Simple Solution Dog Pads
  • Termometer för hundar
  • Desinfektionsmedel
  • Steriliserade saxar (koka dem för att sterilisera)
  • Plasthandskar
  • Glidmedel
  • Tandtråd för att knyta navelsträngarna
  • Penna och papper för att ta anteckningar
  • Små halsband för att markera valparna
  • Vatten till tiken och ett mellanmål som äggula eller druvsocker om valpningen drar ut på tiden
  • Köksvåg för att väga valparna
  • Mjölkersättning för valpar som Brit Care Puppy Milk
  • Telefonnummer till veterinär

Om du har kontakt med någon uppfödare som kan hjälpa dig med valpningen, se till att diskutera med uppfödaren i förväg och fråga om hen kan vara tillgänglig när det är dags.

Dagarna innan valpningen

Du kan försöka avgöra om din tik börjar bli redo att föda genom att vara uppmärksam på följande tecken. Kom dock ihåg att alla hundar är olika - vissa uppvisar flera tecken tidigt medan andra kanske inte visar några tecken alls förrän det är dags. Du bör alltid vara nära din tik runt dag 58–63 efter parningen för att se till att du finns där när valparna föds. Under valpningen kommer du behöva hjälpa till och/eller övervaka att allt går bra.

Tikens kroppstemperatur

När valpningen närmar sig kommer tikens kroppstemperatur att förändras. Först sjunker hennes kroppstemperatur från ca 38 grader ner till 37 grader, och när den nått 37 grader kommer valpningen snart att starta. När temperaturen sjunkit under 37 grader börjar den stiga igen, och en allmän regel är då att valparna kommer att födas inom de närmaste 24 timmarna. Du bör kontrollera och skriva ner din tiks temperatur 2–3 gånger per dag för att se det sjunkande och stigande mönstret.

Tiken tappar aptiten

Tikar vägrar vanligtvis att äta innan valpningen, så om din vanligtvis matsugna tik plötsligt inte vill äta längre kan det betyda att valparna snart är på väg. Det är naturligt att tiken slutar att äta och vill göra sina behov innan valpningen, och detta gör hon för att hålla valplådan ren.

Tikens beteende förändras

Dagarna innan valpningen kan din tik vara mer irriterad än vanligt. Det är vanligt att hon letar efter en boplats utomhus, att hon vill gräva under fallna träd eller gömma sig under saker. Den här instinkten att vilja "boa" blir starkare ju närmare valpningen ni kommer. Tiken kan även flämta mycket och vara rastlös och flytta sig från plats till plats och gnälla.

Timmarna innan valpningen

Tiken får vanligtvis synliga sammandragningar ett par timmar innan förlossningen börjar. Det här är dock väldigt individuellt. Vissa tikar får sammandragningar 24 timmar innan, men sammandragningarna borde bli synligt starkare ju närmare förlossningen de kommer. Du kan upptäcka sammandragningarna genom att hålla koll på tikens flämtningar. När tiken för en kort stund slutar flämta har hon troligtvis en sammandragning. Det är även vanligt att tiken spänner hela kroppen under sammandragningarna.

Ett annat tecken på sammandragningar hos en tik är att vätska kommer ut ur hennes kön. Innan valparna föds kommer de ut en liten vätskepåse, men den här brukar spricka innan du som ägare hinner se den. Det är därför det kallas att "vattnet går". När det här har hänt brukar det inte vara långt kvar innan valparna kommer, men det kan vara allt från ett par timmar till 10 minuter kvar.

När valpningen har startat

Tiken börjar krysta

Valpningen börjar när du tydligt kan se att tiken krystar. Tiken kan stöna eller böja svansen i samband med krystningarna. Valparna kan födas med huvudet först eller svansen först, båda är normalt. Ungefär 60% av alla valpar föds med huvudet först och 40% med tassarna först. Den första valpen brukar vara svårast att få ut eftersom den banar vägen för resten av valparna. Helst ska du inte behöva göra något under förlossningen, men vissa uppfödare tar en mer aktiv roll under valpningen. Det är bäst för tiken att inte bli störd under valpningen, annars finns det risk att hon blir stressad eller besvärad. Håll dig i stället i närheten och var beredd om hon skulle behöva dig.

Valparna kommer ut

Valparna föds vanligtvis i fosterblåsan men ibland kan den vara sönder och därmed öppen under födseln. Om fosterblåsan är hel kan du försöka få tiken att öppna den, eller så kan du försiktigt öppna den själv med en steriliserad sax eller dina händer. Börja då vid valpens huvud. När valpen kommit ut ska du börja med att tvätta valpens mun och se till att den börjar andas. Därefter behöver navelsträngen klippas - antingen låter du tiken bita av den själv eller så klipper du av den med en sax och knyter en knut runt biten som sitter kvar i valpen. Slutet av navelsträngen blöder oftast mer om man klipper med en sax än om tiken biter av den själv, därför behöver du sätta en knut på slutet om du klipper av den. När det här är gjort ska du placera valpen framför mamman som får slicka den torr. Detta stimulerar valpen och börjar skapa ett band mellan mamma och valp. Du kan också hjälpa till med en ren handduk om inte tiken själv börjar slicka på valpen.

Att hålla koll på under valpningen

Valparna kommer ut i sporadiska intervall - ibland direkt efter varandra och ibland med 1–2 timmars paus emellan då mamman vilar och tar hand om de valpar som fötts. Om hon tar en paus kan du försöka erbjuda henne lite vatten eller energirik mat och ta med henne ut så hon får göra sina behov. Om du tar med henne ut är det viktigt att du alltid tar med en handduk eller två och håller henne i koppel! Sannolikheten att hon föder en valp utomhus är stor så du behöver ha koll på henne hela tiden så att du ser om det skulle hända.

När fler valpar börjar födas är det viktigt att du övervakar de redan födda valparna så att tiken inte råkar trampa, sätta sig eller lägga sig på dem av misstag. Om tiken vill föda stående kan du behöva fånga upp valparna så de inte faller ner mot marken eller hänger i navelsträngen. Detta kan nämligen orsaka bråck.

Valpning och moderkakor

Med varje valp som föds kommer det en moderkaka, så försök hålla koll på hur många moderkakor som kommit ut. De flesta tikar äter upp moderkakorna så de kan vara svåra att märka. Om moderkakorna inte kommer ut kan de orsaka en infektion hos tiken. Du kan låta din tik äta åtminstone några av moderkakorna - de innehåller mycket näring och massor av hormoner som hjälper henne under valpningen. Dock ska hon inte äta alltför många då de också kan göra henne dålig i magen. Vissa uppfödare försöker därför plocka bort moderkakorna i stället.

För anteckningar under valpningen

Ett tips är att du för anteckningar om allt under valpningen. Skriv ner tidpunkten för varje valps födelse och detaljer som kön, färg och markeringar. Ser valparna väldigt lika ut kan du ge dem små valphalsband med olika färger för att skilja dem åt. När det finns tid bör du även väga valparna så att du enkelt kan övervaka varje valps tillväxt och se om det är någon valp som inte växer ordentligt eller som behöver särskild uppmärksamhet. Om alla valparna växer dåligt kan tiken ha ett mjölkproduktionsproblem som måste åtgärdas.

Om valparna har svårt att komma ut

Om det dyker upp problem under valpningen bör du vända dig till en veterinär eller erfaren uppfödare för hjälp. Om det tar över 4 timmar mellan varje valp eller om inga valpar kommer ut oavsett hur mycket tiken krystar kan det vara så att hon har problem. Här kommer några användbara tips på vad du kan göra om valparna har svårt för att komma ut:

  • Se till att valparna som kommit ut har börjat dia eftersom det förstärker sammandragningarna.
  • Ta med tiken på en promenad, särskilt i trappor eller backar.
  • Ta på dig ett par handskar och prova att föra in fingrarna i tikens vulva och massera sidorna. Detta bör göra att tiken får sammandragningar. Du kan även känna efter om det finns en valp i förlossningskanalen.

Efter valpningen

När alla valparna har kommit ut (om du vet exakt antal valpar) eller när tiken har lugnat ner sig och fokuserar på att ta hand om sina valpar och sammandragningarna har slutat sedan ett par timmar tillbaka, kan du ta med henne ut för att göra sina behov. Passa då även på att städa valplådan så att den är helt ren efter valpningen. Tiken kommer förmodligen ha bråttom tillbaka till sina valpar vilket är helt normalt. Hon kan behöva tvättas någon gång, men låt henne koncentrera sig på sina valpar och vila för nu. Se till att alla valparna har hittat ett juver och att de äter.

Tiken blöder efter valpningen

Det är vanligt att tiken blöder flera veckor efter valpningen. Om det inte har en stark lukt och din tik beter sig normalt finns det ingen anledning att oroa sig. Tiken kan även ha förlossningssmärtor ett par dagar efter valpningen eftersom hennes livmoder drar ihop sig och blir mindre. Detta kan orsaka obehag och rastlöshet för tiken under ett par dagar efter valpningen. Du kommer dessutom behöva övervaka tikens juver och se så att du inte hittar några stora knölar. Knölar kan nämligen vara tecken på infektion, exempelvis från en moderkaka som inte kom ut under valpningen.

Kontrollera valparna varje dag

Kontrollera att valparna växer genom att väga dem dagligen och skriva ner deras vikt. Ibland tappar valparna vikt första dagen, men det är helt normalt och inget att oroa sig för. Valparna bör dock öka i vikt nästa dag. Se till att det finns mat och vatten till tiken i närheten - vissa tikar kan ha fri tillgång till sin mat medan andra behöver få sin mat i flera mindre portioner/dag under de första veckorna. Det här är inte en tid för långa promenader med tiken eftersom hon inte kommer vilja lämna sina valpar. Ta bara med henne ut så hon kan göra sina behov och låt henne sedan återvända till sina valpar.

Låt tiken få lugn och ro med valparna

Låt inte andra hundar komma in till valparnas rum eftersom det här kan orsaka stress hos tiken och fara för både tik och valpar! Låt heller inte gäster träffa valparna under deras första veckor i livet, utan låt tiken ta hand om sina valpar i lugn och ro.

Arken Zoo Uppfödarklubb

Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?