Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Valpens första veterinärbesök

Har du en valp som nu är 12 veckor? Då är det dags för 12-veckorsvaccinationen och valpens kanske första veterinärbesök! Här håller vi dig och din valp i tassen och går igenom vad du kan förvänta dig, och vad som är bra att tänka på, när din valp ska besöka veterinären för första gången.

Varför behöver valpar vaccineras?

Valpar behöver vaccineras för att förebygga sjukdomar som kan göra din valp väldigt sjuk. Valpars immunförsvar är fortfarande outvecklat så de är extra känsliga för smittsamma sjukdomar. Men det är inte bara för din egen valps skull som du bör vaccinera den - du bidrar även till att minska smittorisken generellt och skydda andra valpar som inte vaccinerats korrekt eller som är extra känsliga.

Vad vaccineras valpen mot under 12-veckorsvaccinationen?

När din valp är 12 veckor får den sin andra valpvaccination. Det första ska ha den ha fått hos uppfödaren när valpen var ca åtta veckor. I grundvaccineringen ingår vaccinering mot valpsjuka, hepatit och parvovirus. Dessa sjukdomar är vanligare i andra länder än Sverige, men om vi slutar vaccinera mot dem här finns det risk att de börjar spridas även i Sverige via importhundar eller hundar som varit utomlands.

Behöver valpen vaccineras mot kennelhosta?

Allt som oftast rekommenderar veterinären även vaccinering mot kennelhosta, även fast det är en mindre allvarlig sjukdom. Dock är kennelhosta mycket smittsam mellan hundar och kan orsakas av olika typer av virus. Vaccinet ger inte fullt skydd mot kennelhosta, men symptomen blir mildare.

Vad är bra att tänka på inför valpens första veterinärbesök?

Under valpens första veterinärbesök är det viktigt att försöka få upplevelsen så trevlig och rolig som möjligt för valpen. Valpen kommer ju med största sannolikhet behöva besöka en veterinär ett par gånger under sin livstid. Fokusera på att besöket ska vara så lugnt och stressfritt som möjligt - var lugn själv för att hålla valpen lugn.

Hur går valpens första veterinärbesök till?

Först kommer valpen lyftas upp på undersökningsbordet där veterinären går igenom hela valpen från nos till svans. Då tittar veterinären på valpens öron, ögon, tänder, päls, hud och hull och lyssnar på hjärta och lungor med ett stetoskop. Sedan känner veterinären på valpens mage och kikar efter navelbråck. Är din valp en hane kontrollerar även veterinären att testiklarna kommit på plats. När det är dags för själva vaccineringen använder veterinären en kanyl för att göra ett litet stick i nackskinnet och detta brukar inte besvära valpen alls. Är valpen ängslig kan du avleda från det läskiga med en liten godisbit eller leksak.

Att tänka på efter valpens första veterinärbesök

Efter första veterinärbesöket och det kanske läskiga sticket så kan en del valpar bli lite trötta, både mentalt men också som en liten reaktion av vaccineringen. Det är bra att hålla extra koll på valpen under den första halvtimmen efter sticket ifall valpen skulle reagera dåligt på vaccinet. Det är dock ovanligt med allvarliga biverkningar.

4 kom-ihåg inför valpens första veterinärbesök

  • Kom i god tid till veterinären så att valpen får lite tid att vänja sig vid den nya miljön. Ni kan även passa på att komma förbi någon dag innan och träna på att stå på vågen eller hälsa på personalen.
  • Öva med din valp inför veterinärbesöket, exempelvis genom att stå på ett bord, kontrollera tassar, kika i munnen och så vidare. Om ni ska åka bil till veterinären kan det vara bra att öva på det också.
  • Se till att valpen ha fått kissa, bajsa och äta innan besöket så den inte är hungrig eller full av energi precis när den ska in till veterinären.
  • Ta med valpens vaccinationsintyg och försäkringsnummer eller annan information som är bra att ha i valpens journal, så blir framtidens undersökningar smidigare.

Kan en ovaccinerad valp träffa andra hundar?

De flesta hundar i Sverige är vaccinerade. Om en vuxen hund är vaccinerad och inte har smittsamma sjukdomar, som diarré eller hosta, kan din valp umgås med den. Observera dock att alla vuxna hundar inte nödvändigtvis är tryggt sällskap för din valp. Alla individer är inte vänligt inställda till valpar. Trumpna tikar och hotfulla hanhundar kan ge din valp tråkiga erfarenheter som påverkar den negativt under den känsliga utvecklingsfasen. Därför lönar det sig att utnyttja sådana hundkontakter som du känner och som du vet är vänliga.

Kan små valpar leka med stora hundar?

Även en stor skillnad i storlek kan utgöra en risk, om den vuxna hunden är stor och vild. Valpen kan skada sig i den stojiga leken. Därför är det bäst att den får leka vilda lekar med hundar i samma storleksklass. Hundkontakter innebär alltid risker, men vanligen är fördelarna större än riskerna. Låt alltså din hund träffa andra hundar. Då lär den sig tala hund flytande och läsa olika hundars kroppsspråk. Att förstå kroppsspråket hos hundar som ser olika ut kan i fortsättningen minska risken för beteendeproblem!

Läs mer om att vaccinera hund »

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?