Även hundar kan få urinvägsinfektioner, precis som oss människor, och det är både obehagligt och smärtsamt för hunden. Här berättar vi mer om urinvägsinfektion hos hund, vad du ska göra om din hund blir drabbad samt vilken behandling som krävs.
Urinvägsinfektion hos hund orsakas av bakterier som tränger in i urinvägarna. Det är vanligare att tikar drabbas av urinvägsinfektion än hanar.
Du bör alltid uppsökta en veterinär om du misstänker att din hund lider av en urinvägsinfektion. Din hund upplever troligen extremt obehag och smärta. Hos veterinären kommer din hund få rätt diagnos och därmed även behandling för att bota tillståndet.
När du ringer till din veterinär för att boka en tid kommer veterinären sannolikt be dig att ta med ett urinprov från din hund. Ibland behöver man ta ett sterilt prov direkt från urinblåsan för att säkerställa att provet är rent och visar exakt vad som finns i urinblåsan. Urinprovet kommer sedan att genomgå en rad analyser, exempelvis analys av pH värdet, koncentration, förekomst av blod, bakterier, inflammatoriska celler, socker och kristaller. Resultaten av dessa analyser avgör nästa steg och hur hunden behöver behandlas. En obehandlad urinvägsinfektion kan leda till att bakterierna sprider sig och orsakar en njurinfektion.
Möjliga bakomliggande orsaker till urinvägsinfektionen kan också behöva åtgärdas. Om detta är fallet kan din hund behöva genomgå en vidare utredning för att fastställa eventuella avvikelser.
Kom ihåg att alltid kontakta en veterinär om du misstänker att din hund mår dåligt. Arken Zoo Veterinärkliniker ligger intill flera av våra butiker runt om i Sverige. Här hittar du alltid engagerad personal som drivs av att erbjuda den allra bästa möjliga vården för ditt husdjur.
Boka tid hos någon av våra Arken Zoo Veterinärkliniker här »
En hund som drabbats av urinvägsinfektion brukar kissa oftare och då eventuellt mindre mängder. Det kan även vara blod i urinen. Andra tecken på urinvägsinfektion hos hund är att hunden visar tecken på smärta när den kissar, har minskad aptit, feber och slöhet.
Nej, urinvägsinfektion hos hund kan inte gå över av sig själv.
Om en urinvägsinfektion hos hund inte behandlas i tid kan bakterierna sprida sig och orsaka en njurinfektion och andra allvarliga sjukdomar. Om du misstänker att din hund drabbats av en urinvägsinfektion ska du alltid uppsöka en veterinär.
Tikars urinvägar är vidare och kortare än hos hanhundar, vilket gör det lättare för bakterier att infektera. Hormonella påverkningar, exempelvis tikens löp, påverkar också mottagligheten för infektion.
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.