Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige, uppskattningsvis är det flera tiotusentals katter som saknar ett hem eller någon som tar hand om dem. Om du hittat en hemlös katt behöver du ta reda på om katten har en ägare. Här berättar vi mer om vad du ska göra om du hittar en katt som verkar hemlös eller vilse.
Hemlösa katter är ett stort problem i Sverige, uppskattningsvis är det flera tiotusentals katter som saknar ett hem eller någon som tar hand om dem. Problemet beror till stor del på kattens låga status – i många djurannonser skänks katter bort, okastrerade katter får härja fritt och oönskade kullar kommer till världen. I slutändan är det katterna som blir drabbade och deras välfärd lidande.
Det hörs ett svagt och ynkligt jamande och ett par små ögon kikar fram bakom förrådet. En mager katt, tovig i pälsen och med rinnande ögon. Det går nästan att se på den så hungrig den är. Den är nyfiken och det märks att den haft någon som brytt sig om den en gång i tiden. Inte fler katter, tänker du, men det går ju bara inte att se förbi och låtsas som ingenting.
Försök först och främst ta reda på om katten har en ägare genom att undersöka om den har eller verkar ha haft ett halsband på sig, eller om den är tatuerad i örat. Sätt upp lappar och hör dig för i grannskapet om någon saknar sin katt. Det finns flera olika sidor på nätet där man kan eftersöka katter som sprungit bort men även meddela om det finns en katt som verkar sakna ett hem. Hos polisen och veterinären kan du även kolla om katten är chipmärkt och på så sätt spåra ägaren.
Om ingen ägare står att finna så är det bästa (om katten inte är helt förvildad, allvarligt skadad eller sjuk) att försöka hitta ett nytt hem åt den. Har du ingen möjlighet att själv ta hand om den så kan du höra dig för bland vänner och bekanta, lägga ut en annons på nätet eller kolla med ett katt- eller djurhem i närheten.
Det är även viktigt att vara medveten om att ifall du matar en hemlös katt utan ägare så kan du komma att räknas som dess ägare. Därför behöver du försöka hitta ett nytt hem till katten så fort som möjligt om du inte själv kan ta hand om den som din egen. Om du redan har katter hemma så tänk på smittskyddet och se till att dina katter är vaccinerade så att inga eventuella sjukdomar sprids.
Läs mer om hur det går till att adoptera katt här!
Förutom mat, vatten och tak över huvudet behöver en upphittad katt först och främst tas till veterinären för en undersökning. En upphittad katt kan exempelvis ha både utvärtes- och invärtes-parasiter, kattsnuva och skabb i öronen.
När den upphittade kattens basbehov är tillgodosedda är det viktigt att se till att den id-märks, registreras, vaccineras, försäkras och, om den ska leva delvis eller helt ute och inte ska gå till avel, kastreras eller får preventivmedel. Allt detta bidrar till att höja kattens status och till att varje katt ska få ha ett hem där den tas omhand.
En räddad hittekatt är ofta väldigt tacksam och du kan vara säker på att du får en kompis för livet. Ge katten gott om tid att komma till rätta i sitt nya hem. Det är inte ovanligt att upphittade katter är lite extra försiktiga och lättskrämda till en början.
Tillsammans höjer vi kattens status, en katt i taget!
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.