Har du skaffat en undulat eller funderar du på att köpa en? Underbart! I denna guide hittar du allt du behöver veta om hur du tar hand om en undulat, som hur du hanterar din undulat, hur du inreder undulatburen, vad din undulat ska äta och vad du ska göra om din undulat blir sjuk.
Förbered undulaternas bur innan du hämtar hem dem. Placera buren på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Den ska stå så ljust som möjligt men inte i direkt solljus. Till buren behöver du sittpinnar, bottenströ (t ex. aspspån), pellets, frön, vitaminer, matskålar, vattenautomat och gnagmaterial. Annat bra att ha: transportbur och klosax. Längre ner på sidan har vi skrivit en inköpslista till dig och din nya undulat. I din Arken Zoo-butik kan du få råd och tips om vad du behöver till din nya vän.
Undulater är otroligt påhittiga och smarta, förutom att sträcka ut sina vingar och flyga så spenderar de en hel del tid åt sociala beteenden samt att klättra runt och utforska sin miljö. I buren är det viktigt att man ger plats åt flygning, så det bästa är att sätta in sittpinnar och grenar på kortändarna av buren så att luften i mitten lämnas fri. Tänk på att mat- och vattenstationerna inte är precis under en sittpinne, annars är risken stor att det kommer att ramla ner spillning där. Om du håller flera undulater i samma bur ska det finnas tillräckligt många sittpinnar så att fåglarna slipper konkurrera om dem. Det betyder i praktiken att du bör ha en pinne per fågel.
Sittpinnar. Sittpinnarna ska vara rena, i lämplig storlek och ha ett bra grepp. Se gärna till att variera tjockleken på sittpinnarna så fåglarna får variera sitt grepp, minst en av pinnarna bör vara så pass grov att undulatens tår inte kan nå runt och mötas på andra sidan. Obehandlade kvistar och grenar från exempelvis fruktträd, ek, lönn eller björk ger naturlig variation.
UV-lampa. En UV-lampa ovanför buren ger extra ljus och D-vitamin till våra små befjädrade vänner. D-vitaminet för att kroppen kan ta upp ordentligt med kalk vilket är extra viktigt om man tänkt låta sina undulater häcka, men det används även vid hormonproduktion och kroppsuppbyggnad så alla undulater har behov av kalk.
Bottenmaterial. Bottenmaterialet bör vara absorberande, dammfritt och lättstädat: papperspellets, träpellets eller aspspån är populärt. Man kan också lägga ett lager halm ovanpå, det brukar undulaterna gilla att pilla sönder.
Underhållning och sysselsättning. I buren ska undulater ha material som är anpassat för undulater och som stimulerar deras naturliga beteenden, samtidigt som problembeteenden och stereotypier förebyggs. Undulater gillar att ha anordningar och leksaker att klättra, gunga och hoppa på. De är väldigt pyssliga och undersöker gärna saker genom att gnaga på dem och plocka sönder dem och det är ett beteendebehov vi kan tillgodose genom att ge dem diverse berikningsföremål och leksaker. Se till att byta ut dessa med jämna mellanrum så fågeln inte tappar intresset och slutar använda föremålen.
Badkar. De flesta undulaterna älskar att bada och duscha. Det stimulerar fågelns normala putsningsbeteenden och håller fjädrarna rena och hela.
Bolåda. I det vilda boar undulaterna gärna in sig i naturliga håligheter i eukalyptus- och gummiträd. Även fast många undulater i fångenskap mest nyttjar bolådor när det är dags att häcka så mår många fåglar bra av att det finns en avskild plats ifall de vill komma undan. Så sätt gärna in en häckningslåda, papplåda eller liknande till dina undulater.
Om dina undulater är vana vid och accepterar hantering så bör du känna igenom kroppen varje dag för att snabbt upptäcka om fågeln börjar få några knölar eller om den tappat eller ökat i vikt onormalt mycket. Undersök:
Fjäderdräkt
Ögon
Näbb och mun
Fötter och klor - klipp klorna om de börjar bli för långa
Kropp - känn efter sår och svullnader
Kloak
Vingar
Städa undan avföring, gammalt foder, smutsigt och fuktigt bottenmaterial varje dag. Torka av sittpinnarna så de är rena och torra. Diska vattenbehållaren och matskålarna varje dag och fyll på med nytt vatten och ny mat. Låt undulaterna flyga fritt en timme och lägg in någon ny berikning i buren.
Beroende på hur många undulater du har, och vilken yta de delar på, så behöver du storstäda buren minst en gång i veckan. Se till att hålla god hygien i dina undulaters bur för att minska risken att de drabbas av sjukdomar.
Några gånger per år ruggar undulaten. Det betyder att den byter ut hela sin fjäderdräkt. Det sker successivt under en period så att fågeln fortfarande kan flyga och hålla sig varm under ruggningen. Det är rätt påfrestande för fågeln att göra detta så under den tiden kan man behöva ge sin vän lite extra näring i form av groddar, färska grönsaker samt extra proteinrik föda som äggfoder.
I det vilda äter undulater nästan enbart gräsfrön som de hittar på marken. Passande undulatblandningar innehåller därför mest mindre fröer såsom hirs och kanariefrön. Som tillskott kan de få grodda eller uppblötta fröer, lite grönsaker (broccoli, spenat, persilja, dill och grönkål), krossat snäckskal, sepiaskal och kalksten. Hirskolvar och fågelpinnar ger både sysselsättning och extra näring. Ge multivitaminer i dricksvattnet. Eftersom att det byts ut varje dag behöver du inte vara orolig att vitaminerna ska förlora effektivitet.
Undulater bör dagligen ha tillgång till utrymmen där de kan utföra naturliga rörelsemönster såsom att flyga fritt.
Låt gärna undulaterna vara med där det händer saker, de är är mycket sociala och aktiva och brukar uppskatta att vara med i familjens aktiviteter. Antingen kan ni placera buren där familjen brukar vara eller så kan ni bygga ett klätterträd med olika aktiveringsleksaker där så fåglarna kan välja att flyga dit när de har fri tid utanför buren.
Du kan träna din undulat att göra tricks som till exempel att snurra runt på kommando och apportera föremål. Jobba med positiv förstärkning och shejping där du belönar alla rörelser i rätt riktning tills fågeln successivt gör det önskade beteendet. Snart kan ni ha cirkusuppvisning för nära och kära.
Leksaker är nyttiga som mental stimulans och hjälper även till att slipa näbben så den inte växer sig för lång. Ogiftiga naturgrenar, gärna med löv kvar, rep av naturfiber, tuggben av råhud (för hundar), trägungor, stegar, träbitar att tugga på, bollar fyllda med pappersstrimlor som fågeln kan dra ut. Det finns verkligen hur mycket som helst som kan passa våra bevingade vänner!
Redan innan du skaffar dina undulater bör du hitta en veterinär som specialiserar sig på fåglar så du vet vart du ska vända dig om något problem uppstår. Undulater är mästare på att dölja symptom på sjukdomar och skador, det är helt naturligt för ett bytesdjur att göra så men ställer lite högre krav på oss som fågelägare att kunna upptäcka förändringar.
Allra bäst är att föra journal över undulaten, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om den skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård.
Håll ett vakande öga på din undulats spillning. Om spillningen förändras är det ofta ett första tecken på en hälsoförändring. Normal spillning kan variera i färg och konsistens beroende på vad fågeln äter för foder. Om undulaten äter mest frön brukar spillningen vara svart eller mökgrön, rätt fast form. Om fågeln äter ett fullfoder såsom pellets så är spillningen oftast mjukare och brunaktig. Urinen kommer i två delar, dels den flytande som ska vara klar och genomskinlig, samt uraterna som är en fast, nästan kalkig del av urinen som utsöndras från njurarna.
Förändring i volym
Färgförändring
Konsistensförändring
Ökad urinproduktion
Blod i spillningen
Osmälta partiklar i spillningen
Förändringar i din undulats fjäderdräkt eller näbb kan också vara ett tecken på underliggande åkommor. Andra tecken på ohälsa som du kan hålla utkik efter är:
Förändring i kroppsvikt, utseende eller hållning
Tappar fjädrar eller andra förändringar i fjäderdräkten
Smutsiga fjädrar eller andra tecken på försämrad hygien
Flagig hud eller näbb
Ovanlig svullnad
Ovanlig blödning
Förvuxen näbb eller klor
Förändrad andning (nysning eller tung andning)
Beteendeförändringar i talvanor, matvanor eller bitvanor
Vanliga sjukdomar och problem som undulater kan drabbas av är tumörsjukdomar, näbbskabb, fjäderplockning, fotinfektioner och övervikt.
Undulater blir könsmogna i samband med att de ruggar första gången, det sker vanligen när de är ca fem-sex månader. Man bör dock inte låta undulaterna häcka förrän de är ca ett år gamla. Efter parning lägger honan 4-8 vita små ägg, ett ägg varannan dag, och ruvar i ca 18 dagar innan det första ägget kläcks. När ungarna kläcks ska de ha en matande förälder hos sig i minst sex veckor och de brukar vara redo att flytta till nya hem när de är åtta veckor. Under häckning och fram tills ungarna är sex månader bör kosten bestå av fröblandning eller pellets och fri tillgång på äggfoder och grönsaker varje dag. Vuxna undulater kan man könsbestämma genom att titta på vaxhuden på övre delen av näbben. Hos hanar är den oftast blå och hos honan beige.
Har du en fågel där hemma eller planerar att köpa en? Här hittar du massvis av produkter för tamfåglar som undulater, papegojor och parakiter! Allt från foder och godis till leksaker och bomaterial.