Fästingar är ett gissel för hundar och hundägare under vår, sommar och höst. De kan orsaka obehag, irritation och i värsta fall fästingburna sjukdomar. Därför är det viktigt att du vet hur du hittar och tar bort fästingar på din hund på ett säkert sätt. Här berättar vi därför mer om hur man gör för att ta bort fästing på hund, ger tips på verktyg och delar med oss av tips om vad som är bra att tänka på gällande hundar och fästingar.
Fästingar kan vara ett problem för hundar under stora delar året. Därför kan det vara bra att veta hur man skyddar sin hund mot fästingar. Har kommer några användbara tips!
Använd fästingmedel: Hos oss på Arken Zoo hittar du flera olika typer av fästingmedel för hundar, som fästinghalsband, fästingtabletter och elektroniska fästingavvisare.
Kolla regelbundet efter fästingar på din hund: Gå igenom din hunds päls efter varje promenad och kontrollera att där inte sitter några fästingar, speciellt i områden där fästingar gärna biter sig fast, som bakom öronen, i armhålorna och i ljumsken.
Var extra uppmärksam i miljöer där fästingar trivs: Tänk på att fästingar trivs i högt gräs, skog och buskar. Var extra försiktig när du rastar din hund i sådana områden.
Klipp gräsmattan: Om du har en gräsmatta kan det vara en bra idé att klippa ner den ordentligt så att miljön blir mindre attraktiv för fästingar.
Investera i fästingborttagare: Se till att du alltid har fästingborttagare hemma, som fästingplockare, fästingtång eller fästingpenna, så att du enkelt kan plocka bort fästingen om din hund skulle få en.
Fästingborttagare är ett litet verktyg som är speciellt utformat för att säkert och enkelt ta bort fästingar från hundar. De är särskilt användbara eftersom de hjälper dig att undvika att klämma ihop fästingens kropp. Fästingborttagare finns i olika varianter, som till exempel fästingpennor med ögla, fästingplockare och fästingplockare som ser ut som en kofot.
Se hela vårt sortiment av fästingborttagare för hund här!
Fästingplockare för hundar finns i olika utföranden, men de flesta har en design som hjälper dig att få ett bra grepp om fästingen nära huden utan att klämma ihop den. Detta minskar risken att fästingens kropp eller delar av den blir kvar under huden, vilket kan leda till irritation eller infektion. Hos oss på Arken Zoo hittar du exempelvis en fästingplockare med metallfjäder där fjädermekanismen gör det enkelt att dra upp fästingen från hundens hud.
En fästingpenna med ögla eller fästinglasso är ett verktyg som används för att ta bort fästingar från husdjur som hundar och katter. Fästingborttagaren ser ut som en penna med en ögla i ena änden. Fästingpennor med ögla och fästinglasson är lätta att använda, där öglan hjälper till att få ett bra grepp om fästingen utan att klämma ihop den.
En fästingborttagare i form av en kofot har en Y-formad spets som enkelt glider in under fästingens kropp, så att du sedan kan plocka bort fästingen från din hund utan att riskera att fästingen krossas eller att huvudet sitter kvar.
Upptäck fästingborttagare som fästingplockare, fästingpennor och fästinglasson.
Under vår och sommar lönar det sig att undersöka sin hund för fästingar varje kväll, oberoende av vilken slags terräng du har gått med den i. Fästingar finns inte bara i våtmarker och gräs, utan den kan lika gärna lurpassa på bakgårdens kortklippta gräsmatta eller i skogsterräng. Vad gör du då om du hittar en fästing på en hund? Du plockar bort den!
En fästingborttagare som en fästingplockare eller fästingpenna
Desinfektionsmedel för att rengöra områden där fästingen satt
Hushållspapper om du skulle behöva torka något
Börja med att sära på pälsen runt fästingen så att du kommer åt ordentligt.
Ta tag i fästingen så att du kan fatta tag i den med fästingborttagaren så nära hundens hud som möjligt – var försiktig så att du inte råkar krossa fästingen eller ”bryta av” den.
Se till att din fästingborttagare har fått ett bra grepp om fästingen intill huden, och lyft upp fästingen med en snärt. Kom ihåg att du inte ska klämma eller vrida fästingen när du tar bort den. Du kan dock vrida en aning på tången när du tar bort fästingen.
När du tagit bort fästingen behöver desinficera både fästingbettet och fästingborttagaren. Kom ihåg att göra dig av med fästingen ordentligt – om du kastar ut en levande fästing kan den bita tag i din hund på nytt eller lägga ägg och producera ännu fler fästingar i din omgivning.
De kommande dagarna efter att du plockat bort fästingen rekommenderar vi att du kontrollerar fästingbettet så att du ser om hunden skulle få några problem. Det är normalt att hunden har en lätt, tillfällig rodnad, men det ska inte vara ihållande. Om något ser avvikande ut eller om området svullnar upp ska du genast åka till veterinären med din hund.
Att upptäcka en fästing på sin hund kan kännas skrämmande, speciellt om hunden inte vill samarbeta. Om din hund blir rädd när du närmar dig fästingen och smiter och sprattlar så att du inte kan ta bort den, så finns det några knep du kan testa.
Skapa en positiv atmosfär: Skapa en positiv atmosfär och gör din hund på gott humör genom att leka med den och ge den godis. Det ska vara kul att ta bort fästingar!
Skapa en trygg miljö: Välj en lugn och bekväm plats där hunden kan känna sig trygg.
Prata lugnt: Prata lugnt och mjukt med din hund så att den förstår att det inte är någon fara.
Låt din hund nosa på fästingborttagaren: Se till att din hund inte tycker fästingborttagaren är läskig genom att låta den lukta och kika på den – belöna när hunden gör det!
Var försiktig: Få din hund i rätt position utan att tvinga den och utan att göra plötsliga rörelser eller ryck.
Öva med hunden: Det bästa är om du lyckas träna på fästingproceduren med din hund innan den faktiskt får en fästing. Då kommer den vara van vid känslan, verktygen och processen när det väl är dags.
Använd feromoner: Om din hund är väldigt stressad kan du testa att använda lugnande feromoner för att göra hunden mer bekväm. Lugnande feromoner finns ofta både som spray och halsband.
Använd en medhjälpare: Ibland kan det vara svårt att både lugna hunden, hålla fast den och plocka bort fästingen helt själv. Då kan en medhjälpare vara bra! Då kan en av er lugna och hålla hunden, medan den andre tar bort fästingen.
Besök en veterinär: Om din hund verkligen inte vågar ta bort fästingen och du känner att du inte klarar av jobbet själv med en fästingborttagare kan du alltid uppsöka en veterinär som hjälper dig.
Kom ihåg! Det viktigaste är att vara tålmodig och respektfull mot hundens rädsla. Med positiv förstärkning och rätt teknik kan du gradvis vänja hunden vid att ta bort fästingar.
Om du vill förebygga fästingar så att du slipper ta bort dem från din hund kan det vara en bra idé att börja använda fästingmedel på din hund. Det finns olika typer av fästingmedel tillgängliga, till exempel halsband, tabletter och elektroniska fästingavvisare. Vilken typ av fästingmedel som är bäst för din hund beror på olika faktorer, till exempel hundens ålder, ras, vikt och hälsa. Det är viktigt att läsa igenom informationen på förpackningen noggrant innan du använder ett fästingmedel. Rådgör med din veterinär om du är osäker på vilket fästingmedel du ska använda.
Kom ihåg att fästingmedel inte ger 100 % skydd mot fästingar. Det är därför viktigt att du kontrollerar din hund regelbundet efter fästingar, speciellt efter att den har varit ute i naturen. Ta bort fästingar så fort du upptäcker dem.
Upptäck hela vårt sortiment av fästingmedel här!
Vill du lära dig mer om fästing på hund? Här berättar vi mer om hur du hanterar fästingar och fästingbett på hund!
Fästingar hos hund kan vara en vanlig och allvarlig hälsorisk, särskilt under sommar- och höstsäsongen. Som hundägare är det viktigt att skydda sin hund mot fästingar med rätt medel. Hos Arken Zoo hittar du flera olika typer av fästingmedel för hundar!