Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ta hand om katten i sommar

Att sommaren är en skön årstid för att tillbringa mycket tid utomhus är det många som håller med om! Även våra katter gillar att vara ute mycket när vädret är varmare, men det finns några saker att hålla koll på under sommarmånaderna för att katten ska må bra. Nedan följer några saker att tänka på för att hjälpa sin katt att undvika problem under varma sommardagar - allt från överhettning till fästingbett.

Ta med katt till stugan

Under sommaren ställs du som har en stuga eller ett semesterboende inför ett val - ska du ta med katten till stugan eller hitta en kattvakt? Om du väljer att ta med dig katten till stugan kan det vara bra att stegvis vänja den vid den nya miljön. Se till att det finns mat och vatten och om det är möjligt, placera gärna matplatsen och kattlådan på ungefär samma sätt som hemma för att skapa igenkänning. Gå inte för fort fram utan låt katten först bekanta sig med innemiljön i stugan för att sedan få komma ut. Du kan med fördel använda dig av lugnande feromoner för att övergången ska gå så enkelt som möjligt.

Läs mer - resa med katt

Skaffa aldrig en sommarkatt

Vad innebär egentligen begreppet sommarkatt? En sommarkatt kallas det när ägaren tar med sig sin katt till ett sommarställe eller skaffar en kattunge på plats. När hösten närmar sig lämnas den kvar vid sommarstugan för att på egen hand få klara sig över vintern. Katterna klarar sig kanske en period men när snö och kyla kommer och bytena blir färre och färre måste katterna söka sig till andra hem för att överleva. Hur utbrett det är med just sommarkatter är svårt att svara på, men sorgligt nog finns det upp mot 100.000* hemlösa katter i Sverige som av olika anledningar blivit övergivna. Katter som lever i det vilda fortplantar sig okontrollerat vilket ofta medför att efterföljande generationer också är förvisade till ett liv i hemlöshet.

När man skaffar en katt är det viktigt att tänka på att det är ett stort ansvar under en lång tid. Att ha husdjur är på många sätt en fantastisk del av livet, med ovärderlig underhållning och sällskap, så visst vill man att de ska leva ett härligt och värdigt långt liv.

Vad gör jag om jag misstänker att en katt övergetts?

Ta först reda på om katten verkligen är övergiven eller om den sprungit bort från sitt hem. Kontrollera om det finns ett halsband med kontaktuppgifter eller om den är id-märkt - då finns det troligen en ägare någonstans därute som saknar sin misse! Du kan få hjälp att läsa av ett eventuellt chip hos en veterinär eller hos polisen och på så sätt förhoppningsvis kunna spåra ägaren.

Om katten ser mager och hungrig ut kan du prova att ge mat och vatten i små portioner. Behöver katten vård är vårt råd att kontakta en veterinär. 

Har du tagit hand om en bortsprungen eller övergiven katt är du skyldig att kontakta polisen och/eller länsstyrelsen. Polisen kontrollerar sina register för att se om det inkommit någon anmälan om en bortsprungen katt. Det är även polisen som avgör om katten ska omhändertas. Om katten är övergiven och du inte kan hitta någon ägare så ska länsstyrelsen som kopplas in.

Fästingbett hos katt

Katter som ofta vistas ute i skog och mark är särskilt utsatta för fästingar. Fästingarna är några av de farligaste krypen som tittar fram på sommaren och de kan bära på obehagliga sjukdomar.

Läs mer om fästingar och hur du skyddar din katt här

Getingstick hos katt

I de allra flesta fall brukar katter klara getingstick utan större problem men om sticket skett i ansiktet nära mun och nos är det bra att hålla extra uppsyn så att inte andningsvägarna svullnar upp.

Se också till att plocka bort en eventuell gadd som sitter kvar och kyl sticket med is eller kallt vatten.

Hjälp katten att klara av värmen

Minska risken för brännskador

Helt vita katter eller katter med vita öron och ansikten är särskilt mottagliga för solbränna. På vita partier kan man applicera solkräm med hög solskyddsfaktor anpassad för katter, som skyddar mot solens strålar när de är som starkast. Man kan även hålla katten inomhus under dagtid.

Förebygg uttorkning hos katt

Som det ökendjur katten ursprungligen är känner den sig väldigt sällan törstig. Därför kan kroppen lätt bli uttorkad vilket kan orsaka allvarliga hälsoproblem. Våtfoder innehåller mängder av vätska så att din katt kan få i sig det vatten den behöver från måltiden. Det går även att uppmuntra din katt att dricka genom att ställa ut flera vattenskålar, lägga i isbitar samt hålla vattnet friskt och nytt.

Ett annat tips är att köpa en
vattenfontän eller kattfontän. Många katter upplever vattenfontänen som väldigt inbjudande och dricker hellre från den då fontänen renar och kyler vattnet vilket ger det en fräsch smak.

Om din katt får värmeslag

När det är väldigt varmt ute kan du hjälpa din katt att undvika värmeslag genom att hålla den inomhus i ett svalt rum. Det kan också hjälpa att klappa katten med en fuktig handduk, eller att sänka ned kattens tassar i en balja med kallt vatten och lägga en kall kompress under hakan på den. För att kyla ner liggplatsen kan du prova att lägga en påse med exempelvis frysta ärtor i en handduk och lägga det kalla paketet i kattens bädd. Ärtorna följer kattens kropp och hjälper till att kyla ner den. Hos Arken Zoo hittar du också populära kylmattor för både hund och katt, som hjälper din kompis att coola ner.

Symptom på överhettning hos katter

Symptom på värmeslag är forcerad andning, salivering, oro, vinglig gång och om det vill sig illa - kollaps. Trubbnosiga katter har trånga andningsvägar och kan få svår andnöd utan att behöva vara överhettade. Vid minsta tecken på andningsproblem måste katten tas in till en veterinärmottagning. Vid tecken på överhettning ska veterinär kontaktas omgående och du kan under tiden göra följande steg:

  • Försök få katten att dricka.

  • Kyl kroppen med svalt, men inte iskallt, vatten.

  • Se till att katten får skugga. Ventilation (blåst) är viktigt.

  • Doppa katten i öppet vatten, exempelvis i en damm, pool eller ett dike; använd vad som finns till hands. Kör sedan med alla fönster öppna samt bilens ventilation på full fart, alternativt AC:n på maximal kylning, och med kattens mun vid luftintaget.

Så njut av sommaren tillsammans, men tänk på att värme är farligare än kyla för våra kattvänner. Erbjud dem vatten, skugga och svalka – då blir de glada!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?