Är det äntligen dags att få hem ett marsvin? Grattis! Marsvin är söta, aktiva och sociala djur – en källa till stor glädje. Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att ditt marsvin ska få ett bra liv tillsammans med dig.
Förbered marsvinsburen innan du hämtar hem dina marsvin. Placera buren på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Till buren behöver du en bolåda eller ett hyllplan, bomaterial (t ex. halm), bottenströ (t ex. spån eller halm), hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. Annat som är bra att ha: tunnel, klosax, utebur, rasthage och pälsverktyg om du skaffar ett långhårigt marsvin. I din Arken Zoo-butik kan du få råd och tips om vad du behöver till din nya vän.
Bo och sova: Oavsett om du ska ha marsvinet inne året runt eller ute på sommaren behöver du en bra bur. Då slipper du marsvin på rymmen och behöver inte oroa dig för att rovdjur tar sig in. I buren ska marsvinet ha en hylla eller en bolåda med bomaterial, till exempel halm.
Strö: Du behöver ett bra strömedel till buren. Papperspellets eller aspspån med ett tjockt lager halm ovanpå är alternativ som brukar gå hem. Välj ett bottenmaterial som är dammfritt och högabsorberande.
Gömställen: Marsvin gillar trygga gömställen– ställ gärna in flera hus och tunnlar i buren, då dina marsvin välja sin favorit. Ofta är det så att djur som har möjlighet att komma undan och gömma sig blir tryggare och vågar komma fram mer.
Aktivering: Du behöver även fixa lite underhållning och sysselsättning till dina marsvin. Marsvin gillar saker de kan klättra upp på, eller krypa under. De vill gärna ha säkra träsaker att tugga på.
Lugn och ro: Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med dina marsvin den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur och dina marsvin behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet. Vänta med kompisbesök tills ni vant er vid varandra. Låt dina marsvin få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.
Kolla igenom dina marsvin varje dag, då håller du koll på att dina marsvin är friska och inte skadat sig.
Päls – långhåriga marsvin behöver daglig pälsvård
Öron
Ögon
Klor – klipp om de börjar bli för långa
Tänder
Kropp – känn efter sår och svullnader
Städa undan bajs, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial varje dag. Fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Fyll även på med hö och färskt vatten dagligen. Kom ihåg att diska vattenflaskan också, glöm inte pipen. Ett trick för att se hur mycket ditt marsvin dricker är att fylla flaskan full varje dag. Beroende på hur många marsvin du har, och vilken yta de delar på, så behöver du storstäda buren minst en gång i veckan. Marsvinets urin kan vara starkt frätande och avföringen innehåller bakterier som kan orsaka infektioner.
Du hanterar ditt marsvin genom att lyfta upp det med en hand under bröstkorgen mellan frambenen och den andra handen stadigt under dess bakdel. På så sätt ger du stöd åt kroppen så att inte ryggen tar skada. Håll den sedan nära kroppen så att den har ett ordentligt stöd. Sitt gärna på golvet när ni börjar hanteringsträningen så att fallhöjden inte är så stor om marsvinet sprattlar sig fri.
Ett marsvins tänder växer ständigt. Det behövs för att tänderna inte ska slitas ner av allt fiberrikt gräs marsvinet äter. Se till att ge dina marsvin foder som hjälper till att slipa ner tänderna: grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra. För långa tänder gör ont och leder ofta till att marsvin slutar äta, då behöver ni besöka en veterinär och få hjälp att slipa ner dem.
Hö och gräs: Marsvin är en strikta växtätare (herbivorer) och en grovtarmsjäsare (precis som hästen). I det vilda lever marsvin på grässlätter i Sydamerika och äter mestadels gräsarter av olika slag. Därför ska maten till dina marsvin bestå till minst 80-90 % av högkvalitativt hö eller gräs. Maten ska finnas tillgänglig dygnet runt då marsvinens ämnesomsättning är snabb och de behöver äta många timmar om dygnet. Om du har flera marsvin i samma bur ska alla marsvin kunna äta samtidigt. Även om du på sommaren serverar gräs till dina marsvin så behöver de få en hög med hö att tugga på också. Detta beror på att gräs innehåller betydligt mer vatten än hö och då måste marsvinet äta mycket större mängder mat för att få i sig all näring den behöver. Hö och gräs ska serveras på burgolvet så marsvinen inte behöver äta i onaturlig ställning.
Bladgrönt: Helst ska marsvin få tre olika sorter bladgrönt om dagen. Med bladgrönt menas till exempel blad och grenar från fruktträd, gräs, maskrosor, grov mörk sallad, färska örter och små mängder broccoli, spenat, kål, brysselkål och mangold. Du behöver inte ge några större mängder bladgrönt, men variera gärna.
Pellets: Pellets består av fullvärdig näring som innehåller allt ditt marsvin behöver näringsmässigt. Alla pelletsbitar ser ut och smakar likadant och därför kan ditt marsvin inte selektera ut det allra godaste. Pellets är bra att ge växande, dräktiga och digivande marsvin. Ett vuxet marsvin som inte är aktiv i avel klarar sig bra med ett kvalitetshö och en bra variation av grönsaker, men om man vill ge pellets utöver det räcker det med 1-2 matskedar pellets/dag.
C-vitamin: Marsvinet behöver få i sig c-vitamin varje dag eftersom den inte kan tillverka det själv. Många färska grönsaker innehåller naturligt c-vitamin och de är perfekta att ge till dina marsvin. Exempel på grönsaker som innehåller mycket c-vitamin är vitkål, broccoli, blomkål och paprika. Om du inte ger färska grönsaker varje dag så kan du ge tillskott av c-vitamin som droppas direkt i munnen, blandas ut i dricksvattnet eller som finns i speciellt berikat foder.
Godis: Speciellt marsvinsgodis ger du som belöning eller för att aktivera marsvinet. Marsvinet tycker oftast att det är väldigt gott med godis och vill äta mycket av det men, precis som vi människor, så mår ditt marsvin bäst av att bara få någon bit lite då och då. Välj hellre fiberrikt godis än ett som innehåller honung och andra söta ingredienser.
Vatten: Marsvinet ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har du flera marsvin så rekommenderar vi att de har flera dricksflaskor, då kan alla dricka sig otörstiga samtidigt om de behöver.
Det är viktigt att tänka på att dina marsvin behöver sysselsättning, dels i sin bur men även utanför. Marsvin hittar gärna på saker med dig – att gå på promenad, bli borstad eller mysa, till och med träna tricks - all form av aktivitet gör bandet mellan dig och ditt marsvin starkare samtidigt som ni har det roligt och mysigt tillsammans.
I det vilda spenderar marsvin en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller marsvin som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Du använda dig av höbollar och höhäckar som förlänger dina marsvins ättid. Dock ska du alltid låta en hög hö ligga på burgolvet så att marsvinen inte måste sträcka sig upp för att äta. Berikning ska vara något man lägger till, inte något man ger istället för det vanliga. Om du serverar pellets så behöver du inte lägga alla bitar i en skål utan sprid ut några i bottenmaterialet så kan marsvinen leta efter dem, eller så kan du lägga pellets i en aktivitetsboll som de får putta runt på för att få tag på det goda. Låt dina marsvin arbeta för grönsaker och godis till exempel! Använd fantasin och både du och dina marsvin kommer ha jätteskoj!
Marsvinet är ett socialt djur som lever i små familjer i det vilda. Därför ska du hålla marsvin tillsammans i par eller i grupp. Ett marsvin som hålls ensam är ofta väldigt stressat. Marsvin tycker om att få vara nära och de har ett rikt språk – bli inte förvånad när marsvinet börjar småprata, pipa och kurra när du är i närheten! Umgås mycket med ditt marsvin, som att gosa och borsta det, så stärker ni relationen till varandra.
Att berika dina marsvins miljö brukar vara populärt. Ge dina marsvin olika gömställen som tunnlar eller hus. Fixa en platå eller en hylla dina marsvin kan sitta på och spana. Göm grönsaker i toarullar eller under hö. Eller häng grönsaker i taket så att dina marsvin får sträcka på sig för att komma åt det goda. Fantasin sätter gränserna!
Redan innan du skaffar dina marsvin bör du hitta en veterinär som är duktig på smådjur så du vet vart du ska vända dig om något problem uppstår.
Om du märker att ditt marsvin beter sig annorlunda eller sluta äta – kontakta veterinären. Marsvin är bytesdjur i det vilda och visar därför helst inte om den mår dåligt. Ju mer tid ni spenderar ihop, desto bättre lär du känna ditt marsvin och desto snabbare upptäcker du eventuella sjukdomar.Allra bäst är att föra journal över dina marsvin, deras skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om de skulle bli sjuka och se till så att de får rätt vård.
Tänk på att ta det lugnt och försiktigt den första tiden med dina marsvin. Att flytta till ett nytt hem är ofta väldigt stressande för ett litet djur.
Lunginflammation
Urinvägsinfektion
Parasitangrepp. Löss och skabb orsakar klåda och håravfall.
För långa tänder, speciellt vid felutfodring, bettfel eller skada
Skörbjugg kan uppstå om marsvinen inte får tillräcklig mängd c-vitamin
Trumsjuka kan uppstå om kosten innehåller för lite fibrer och för mycket fett
Värmeslag. Marsvin är känsliga för höga temperaturer.
Om man håller kaniner och marsvin ihop bör man veta att det finns en slags bakterie som är del av normalfloran i kaninens näshåla som orsakar lunginflammation hos marsvin. Så även om det är lagligt att hålla dessa två arter ihop kanske det inte är så lämpligt.
Marsvin blir könsmogna tidigt, honor redan vid 5-6 veckor och hanar vid 7-8 veckor. Därför är det viktigt att skilja kullsyskon i tid. Marsvinshonor brunstar ungefär var 15-17 dag och är dräktiga i ca 59-72 dagar. En vanlig kullstorlek är 2-4 ungar.Marsvinsungar föds med päls och öppna ögon och är redo att springa runt nästan på en gång efter de föds. De börjar äta fast föda inom några dagar, men de diar tills de är ca 3 veckor.
Här hittar du allt för marsvin, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga marsvinstillbehör.