Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så tar du hand om en gammal hund

När en hund anses vara en senior beror på ras och storlek, men man säger vanligtvis att senioråldern är ca 7 år. Då kan du börja märka olika ålderstecken hos din hund - hunden kanske inte lystrar lika bra när du kallar på den eller ser lite sämre. Vissa hundar blir stelare i kroppen, lite tröttare än vanligt och en del blir till och med gråa om nosen. Inte helt olika oss människor med andra ord. Här berättar vi mer om hur du tar hand om en gammal hund!

Enkla tips som gör livet lite lättare för en gammal hund:

  1. Gör det lättare för din gamla hund att hoppa upp i soffan och i bilen, med en trappa eller bilramp

  2. Ge din gamla hund en extra mjuk sovplats

  3. Var noga med att borsta tänderna på din gamla hund

  4. Boka en seniorkoll hos veterinären

  5. Fortsätt ge din gamla hund mental stimulans, exempelvis med aktiveringsspel

Foder för gamla hundar

När en hund blir äldre brukar tempot gå ner sett till hur mycket hunden rör på sig, men även hundens matsmältning blir faktiskt lite långsammare. Det här gör att många äldre hundar har lättare för att gå upp i vikt, vilket leder till att du som ägare behöver anpassa fodret så din seniorhund får i sig färre kalorier per dag. Ofta uppnås detta genom att öka mängden fibrer i kosten, vilket ger en bra mättnadskänsla och påverkar tiden det tar för maten att transporteras genom kroppen. För att bibehålla en bra muskelmassa är det viktigt att fodret innehåller högkvalitativa proteiner, gärna rikligt med färskt kött. En hundkropp som hållt sig aktiv i många år kan ha lite slitna leder och kosttillskott i form av glukosamin, MSM och kondroitit kan stötta muskler och ledhälsa. Att tillsätta omega-3 hjälper senioren att hålla sinnet skarpt även de sista åren.

Även immunförsvaret kan behöva lite extra boost i form av antioxidanter vilket ofta är tillsatt i fodret. Om du vill ge din hund lite extra kan några blåbär eller lite nyponpulver hjälpa till att ge stöd till kroppen. Njurarna brukar tappa lite av sin funktion desto äldre djuret blir och att se till att hunden får i sig ordentligt med vätska, undviker godbitar med mycket salt och kanske byta ut en del av kosten mot färskfoder eller blötmat kan hjälpa till att minska belastningen på njurarna.

Nedsatt syn hos gamla hundar

Att se sämre är vanligt hos hundar när de blir äldre. De flesta klarar det bra men du kan underlätta genom att anpassa hemmet bara litegrann:

  • Möblera inte om för ofta. En gammal hund med sämre syn lär sig snabbt att navigera sig runt i hemmet med andra sinnen än synen.

  • Lägg en speciell matta vid ytterdörren. Då lär sig hunden att känna var dörren finns även om den inte ser.

  • Djur som ser dåligt kan få olika typer av starr. Märker du att din hund har problem med ögonen – sök hjälp hos en veterinär med bra ögonkunskaper. Ögonsjukdomar som inte behandlas blir snabbt allvarliga och gör ofta ont.

Sämre hörsel hos gamla hundar

Har vovven blivit lite olydig på äldre dar eller är det helt enkelt så att den inte hör lika bra längre? Många djurägare berättar om att deras ljudrädda hundar inte längre reagerar på plötsliga smällar eller åskoväder, att hunden som vaktat och larmat för all rörelse i trapphuset inte ens lyfter på huvudet när det ringer på dörren. Att hörseln blir sämre på ålderns höst är mer regel än undantag. Här är några tips för hur ni kan bibehålla kommunikationen:

  • Börja träna in handsignaler redan innan hunden får dålig hörsel, då kan ni fortsätta er vardag utan större förändringar efter hörseln försämrats.

  • Undvik att skrämma hunden genom att ta på den när den sover. Använd hundens välutvecklade känsel och stampa lite i golvet på väg mot hunden så den uppmärksammar vibrationerna och förstår att du är på väg fram.

  • För att få kontakt med hunden kan du träna in att blinkningar med en stark ficklampa betyder samma sak som om du ropar hundens namn. Du kanske inte kan lära hunden morsesignaler men du kan absolut lära hunden att olika blinkningar betyder olika saker.

Stela leder hos gamla hundar

Artros och stela leder hör till vanliga åldersåkommor, då kan det vara bra att byta foder till ett som främjar ledhälsan. Vissa gamla hundar kan även må bra av kosttillskott med exempelvis glukosamin - Avital har ett antal produkter som är värda att kolla in. För hundar som börjar få svårt att gå långa promenader, springa i trappor, hoppa upp i bilen eller till och med resa sig efter vila finns det bra rehabilitering – vattentrask, laser och massage kan göra en stel vovve både piggare och fräschare. Vi rekommenderar varmt att du använder täcke till din gamla hund. Dels kan äldre hundar ha lite svårare att hålla värmen i musklerna på grund av sämre blodcirkulation och de har tyvärr väldigt ofta ont i en eller flera leder. Ett bra täcke hjälper till att hålla musklerna varma.

Märker du att din hund börjar bli stel? Boka en tid hos veterinären för en undersökning, det kan vara så att den har ont och behöver medicin.

Läs mer om vilka vitaminer och kosttillskott som är bra för hundar.

Munhälsa hos gamla hundar

Kom ihåg att se till att tandhälsan sköts ordentligt på din seniorhund. Inflammationer i munhålan kan spridas genom blodomloppet och skapa problem i såväl lever, njurar och hjärta, organ som redan är under ökad belastning i livets senare skede.

Här kan du läsa mer om hundens munhälsa.

Gör en hälsocheck på din gamla hund

En grå nos och stela leder är lätta tecken att se för att förstå att din vän börjar bli lite gammal, men desto svårare är det att se vad som pågår inuti kroppen. Planera in ett tillfälle per år då ni går till veterinären och gör en seniorundersökning. Då gör veterinären en allmän undersökning, böjer och klämmer lite extra på leder och rygg och tar blodprov för att se hur bland annat lever och njurar mår. Det är alltid bäst att upptäcka i god tid om något organ börjar fungera sämre, då finns hjälp för att hålla problemen i schack.

5 snabba om gamla hundar

  • Behöver hundfoder som är anpassat för äldre hundar
  • Kan få problem med sämre hörsel, sämre syn och stelhet
  • Boka en seniorkoll hos veterinären för att undersöka din gamla hunds hälsa
  • Var noga med att borsta tänderna på din gamla hund
  • Kom ihåg att även gamla hundar behöver både fysisk och psykisk stimulering

Vad ska en gammal hund få för foder?

Rätt kost har en direkt inverkan på din gamla hunds hälsa och det är därför viktigt att vara uppmärksam på vad som finns i din hunds matskål.

Läs mer om hur du hittar rätt kost till din hund här »

Hur känner man igen kvalitetsfoder?

Alla mår bra av kvalitetsfoder och basen ska vara densamma för nästan alla hundar, oavsett ålder: mycket protein från riktigt kött.

Läs mer om kvalitetsfoder för hundar här »

Var uppmärksam på din gamla hunds vikt

Övervikt är ett väldigt vanligt problem bland husdjur – särskilt hos de äldre – och det kan leda till allvarliga hälsoproblem. Att förebygga övervikt är lättare än att gå ner i vikt. Hundfoder som tagits fram speciellt för äldre eller steriliserade hundar innehåller vanligtvis färre kalorier. Vanligtvis innehåller dessa foder även ingredienser som stöder till exempel välmående leder och urinvägar.

Läs mer om övervikt hos hundar här »

Specialfoder för olika behov

Åldrande kan även medföra vissa hälsoproblem. Regelbundna hälsokontroller är särskilt viktiga för gamla hundar, eftersom vissa hälsoproblem inte är så lätta att märka (husdjur är vanligtvis mästare på att dölja smärta). Att förebygga eller upptäcka problem tidigt är nyckeln till en lycklig ålderdom. Det är även viktigt att känna igen problemen eftersom många hälsoproblem kan kräva en speciell kost.

Visste du att du även kan hitta veterinärfoder i vårt sortiment online? Vi rekommenderar dock att du konsulterar en veterinär innan du byter till veterinärfoder.

Hälsotillskott för att stödja hälsan för en gammal hund

Många äldre hundar mår bra av ytterligare hälsotillskott såsom ledtillskott och omega-fettsyror:

  • Avital Joint är ett vetenskapligt bevisat hälsotillskott som stödjer ledernas välbefinnande och kan förhindra eventuella ledproblem.

  • Avital Flex innehåller kondroitin, MSM, glukosamin och vitamin C. Dessa ingredienser används ofta för att stödja ledernas välbefinnande.

  • Avital Omega-pulver är ett enkelt sätt att lägga till viktiga omega-fettsyror i ditt husdjurs kost. Omega-fettsyror (i rätt förhållande) har många hälsofördelar.

  • Avital Oral hjälper till att förhindra plack och tandsten och kan lätt blandas med vatten. Mun- och tandproblem är ganska vanliga, särskilt bland äldre hundar, och därför är detta effektiva pulver ett bra tillskott till tandvården tillsammans med regelbunden tandborstning.

Njut av er tid tillsammans

Många är vi som tittar på våra fyrbenta vänner och minns tillbaka till tiden då de var. Tiden går undan, så passa på att njuta av din vän även på ålderns höst. Njut av varandra och känn er kärlek. Ålder är trots allt bara en siffra.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?