Är alla hanar lämpliga att gå i avel, eller finns det något som gör att en hane inte bör väljas? I denna guide delar vi med oss av våra tips om vad du bör tänka på i ditt val av avelshane och hur du kan göra för att hitta den rätta hanen till din tik.
Titta noga på dina hundar. Som individer att dela vardagen med kan du skratta åt deras små olater och egenheter, men när du börjar tänka på avel är det bara att blunda hårt, öppna ögonen och se på dina hundar med betydligt mer objektiva ögon. Även om du tycker att hundarna har fantastiska personligheter behöver du inse att det inte automatiskt betyder att de passar som avelshundar.
Som ägare till en avelstik eller avelshane optimeras dina chanser att fatta bra avelsbeslut om du har god kunskap om din tik eller hane. Det innebär kunskap om eventuella tidigare avkommor, information om tikens och hanens familj och dina uppfödarkollegors avel. En mindre lyckad valpkull belastar avelshanen precis lika mycket som tiken.
Kompletterar hanen och tiken varandra på ett bra sätt för rasen i helhet och för målen du har med din avel? För dig som tikägare är det bra att träffa hanen om det är möjligt. Annars kan du samla på dig så mycket information som möjligt om hur hanen är i vardagen eller eventuellt i arbete/träning/tjänst. På så vis får du en bättre bild av hur hanen är som hund och om han passar för din tik. Till exempel är det kanske inte optimalt att avla på två hundar som är väldigt lugna eller inte villiga att arbeta om de är av en aktiv ras som används för sport eller tjänst.
Du ska inte använda en hanhund för avel förrän hunden nått en ålder då han uppvisar en vuxen hunds fysiska och mentala mognad . Innan hanen används i avel ska han, precis som tiken, ha genomgått de hälsoundersökningar och mentaltester som krävs för rasen, samt fått de resultat som är önskvärda för rasen och dina mål som uppfödare. De flesta uppfödare väntar tills hanen är 2–3 år innan han används i avel. Hanhundens ålder är inte reglerad i lagstiftningen men det kan vara klokt att ha i åtanke att hanarnas fruktsamhet sjunker med åldern. Det är inte alls säkert att hanar över sju års ålder är fertila längre.
I de olika rasklubbarna finns avelsråd som du kan kontakta för att få hjälp med att hitta en bra hane till din tik. Rasklubbarna har oftast även information på sina hemsidor med rekommendationer om olika hanhundar som är aktuella för avel. Därefter är det upp till varje uppfödare att ta reda på vilken av hanarna som kan vara lämplig för just deras tik. Det finns också Facebookgrupper för olika raser där hanhundar för avel förmedlas.
Även på utställningar eller andra typer av tävlingar och prov finns det avelshanar att hitta. Då får du oftast en bra bild av hur hanen är i den typen av miljö och kan lättare lära känna både hunden och hans ägare för att diskutera eventuella avelsplaner. Det brukar vara bra idé att prata med erfarna uppfödarkollegor inom rasen för att få tips om avelshanar. Vem vet, kanske uppfödaren själv har en hane som passar det du söker?
På Svenska Kennelklubbens hemsida finns en e-tjänst som heter Avelsdata som är konstruerad för uppfödare och avelsråd. Förenklat har programmet tre huvudområden; information på individnivå, information på rasnivå och inavelsberäkningar. Hur mycket information du kan få via Avelsdata beror på hundrasen du är intresserad av. Det finns mycket data och statistik samlat för de raser som har bland annat hälsoprogram och mentalbeskrivning. För raser som det görs få undersökningar på blir materialet mindre. I Avelsdata kan du göra provparningar för de individer du funderar på för att få lite hjälp på traven om ditt beslut och se om aveln skulle bli som du tänkt dig.
Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.