Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så badar du din hund

Dags att bada din hund? Det är långt ifrån alla hundar som tycker om att ta en dusch, men det är viktigt att tvätta hundens päls och det går att göra på ett trevligt och stressfritt sätt. Här berättar vi hur du går till väga när du ska bada din hund eller din lilla hundvalp!

Hur ofta ska jag bada min hund?

Råden varierar och beror på hundras och kvalitet på pälsen. Ungefär en gång i månaden, eller när hunden blivit smutsig, är rådet från Trimmis.

Kan jag använda vanligt schampo till min hund?

Nej, du behöver ett schampo anpassat för hundar. Människor och hundar har inte samma PH-värde så din hund och du ska inte använda samma schampo och balsam som dig. Du bör även ha handdukarborste eller karda samt ett hundbalsam för att päls och hud ska hålla sig återfuktad.

Så badar du din hund:

  • Minska halkrisken – många hundar tycker att det är obehagligt med ett halt underlag, så lägg gärna in en halkmatta eller liknande

  • Vänj hunden tidigt vid att bli duschad, ett bra sätt att värdeladda duschen eller badkaret är att servera något riktigt gott på en slickmatta du fäst på väggen

  • Belöna hunden om den står lugnt. Om hunden verkar rädd behöver du inte starta vattnet första gångerna utan bara träna på att stå i duschen eller badkaret

  • När vattnet är igång ska du vara lugn men bestämd. Om du stänger av duschen så fort hunden stretar emot lär den sig att det är så det fungerar

  • Känn efter så att vattnet är ljummet och blöt pälsen ordentligt

  • Var försiktig med mun, ögon och öron när du blöter och schamponerar huvudet

  • Skölj ur schampot noga, annars kan resterna irritera huden

  • Använd gärna balsam efteråt, speciellt om din hund har torr hud eller päls

  • Skaka loss! Om du blåser lite lätt på öronen när den är blöt, eller drar försiktigt i pälsen i nacken, och samtidigt säger kommandot ”skaka” så kan du lära din hund att skaka av sig vatten innan den hoppar ut ur duschen/badkaret. Glöm inte att belöna!

  • Torka noggrant med en handduk när hunden står kvar i duschen eller badkaret och lägg sedan en handduk på golvet där du försiktigt kan hjälpa din vän utan att den halkar för att sedan torka den helt torr

  • Borsta och rufsa med ena handen och föna försiktigt med den andra. På så sätt blir hunden torr snabbare och du får bort en hel del lös päls

  • Tänk på att följa rasklubbens råd om hur du sköter pälsen ifall du har en långhårig utställningshund

Kom ihåg!
Det viktigaste är att din hund ska känna sig trygg och lugn och att du berömmer ordentligt!

Så badar du din hund
Vi visar hur du badar din hund på ett stressfritt sätt!

Tvätta ögon och öron på hundar

Merparten av alla hundar får minst en obestämbar infektion av något slag under sitt liv som irriterar ögonen eller öronen. Även olika allergier och födoämneskänsligheter kan leda till besvär med ögonen och/eller öronen. Rodnande, rinnande eller varande ögon (som gör att hunden kisar eller gnider där) samt kliande, mycket geggiga och rodnande öron kräver alltid veterinärvård. Skötseln av ömmande öron eller infekterade ögon kan i värsta fall ge hunden obehag. Om själva behandlingsåtgärderna sker stressfritt, gör det således att obehagskänslorna är åtminstone lite lättare att stå ut med och att till exempel applicering av ögondroppar flera gånger per dag inte blir till en besvärlig undanflyktssituation.

Behöver man rengöra hundens ögon?

I huvudsak nej, såvida det inte finns ett särskilt skäl till det. Hos vissa raser kan uppbyggnadsorsaker, såsom utstående ögon, lättare utsätta hunden för ögonskador eller irritation på grund av väder. Även kraftig hårväxt kring ögonen på hunden kan irritera hornhinnan, och då kan klippning av håret i ansiktet eliminera problemet. På våren hamnar gatudamm lätt i ögonen på hunden, som ofta går med nosen i marken, varpå ögonen kan bli irriterade och röda. En mycket lätt, lokal ögonirritation kan lugnas ned med en grundlig ögonsköljning. Att göra detta är enkelt: en bomullsrondell fuktas med sköljlösning och hundens öga torkas försiktigt från den yttre ögonvrån till den inre.

När det gäller ögonsymptom på hundar bör man uppsöka en veterinär så snart som möjligt, för att reda ut orsaken och behandla ögonen rätt. Ett symptom som ägaren klassificerar som ofarligt kan visa sig vara allvarligt och orsaka mycket svåra ögonskador på hunden.

Hur ofta bör hundens öron rengöras?

Hundens öras egen bakteriella balans är känslig och det finns ingen anledning att störa den utan ett giltigt skäl. Titta med andra ord först in i örat innan du sprutar in rengöringsmedel i det. Är örat smutsigt på riktigt? Luktar det underligt? Är det rött? Finns det sår i huden eller gnuggar och krafsar hunden i sina öron? Om örat är tydligt irriterat eller geggigt är den rätta adressen alltid veterinärkliniken. Orsaken till öroninflammation och andra öronproblem hos hundar bör alltid utredas och behandlingen bestämmas därefter.

Var försiktig när du tvättar din hunds öron

Insidan av hundens ytteröra kan rengöras försiktigt från smuts och damm med hjälp av öronskölj. Sköljmedlet doseras direkt i örongången på hunden och sedan låter man den verka och hunden får ruska på huvudet. Smutsen som lossnar torkas bort med bomulls från insidan av ytterörat. Under inga som helst omständigheter får någonting petas in i hundens örongång, varken bomull, bomullspinnar eller någonting annat.

Även om hundens ögon och öron inte behöver rengöras rutinmässigt, är det till fördel för hunden att du lär dig också dessa behandlingsåtgärder! Ett lugnt förhållningssätt till skötsel av ögon och öron är en konstform, som hunden garanterat kommer att behöva i något skede av sitt liv.

Så tvättar du din hunds öron
Vi visar hur du tvättar din hunds öron på ett tryggt sätt!

Tips på schampo och balsam för hundar

Tips på produkter som rengör hundens ögon och öron

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?