Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Så tar du hand om din chinchilla

Har du skaffat en chinchilla eller funderar du på att köpa en? Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att din chinchilla ska få ett gott liv tillsammans med dig. Nosa på information om vad en chinchilla äter, hur man inreder buren till en chinchilla och vilka som är vanliga sjukdomar för en chinchilla.

Innan du får hem dina chinchillor

Förbered chinchillornas bo innan du hämtar hem dem. Placera chinchillaburen på en dragfri plats utan för mycket spring och stoj utanför. Till buren behöver du en bolåda och flera hyllplan och/eller grova grenar, bomaterial (t ex. halm), bottenströ (t ex. spån eller halm), ett sandbad, hö, pellets, drickflaska och gnagmaterial. I din Arken Zoo-butik kan du få råd och tips om vad du behöver till din nya vän.

Inredning i chinchillornas bur

Det här behöver du ha i dina chinchillors bur för att det ska vara ett mysigt och trivsamt hem.

  • Ett bra strömedel till buren. Papperspellets eller aspspån med ett tjockt lager halm ovanpå är alternativ som brukar gå hem. Välj ett bottenmaterial som är dammfritt och högabsorberande.

  • För att kunna vårda sin fina päls behöver chinchillor ha ren och finkornig sand som de kan ta sandbad i.

  • Chinchillor gillar trygga gömställen – ställ gärna in flera hus och tunnlar i buren, då kan chinchillan välja sin favorit. Om du har fler chinchillor är det viktigt att se till att det finns tillräckligt många bolådor eller bohålor så alla chinchillorna kan gå undan samtidigt utan att konkurrens eller aggressivitet uppstår. Ofta är det så att chinchillor som har möjlighet att komma undan och gömma sig blir tryggare och vågar komma fram mer.

  • Du behöver även fixa lite underhållning och sysselsättning. De behöver minst två hyllor eller grova grenar uppsatta i buren i olika höjd. Även här gäller det att alla chinchillorna i buren ska ha en naturlig och stadig sittplats utan att behöva bråka om den. Utöver dessa saker, som chinchillor måste få enligt svensk djurskyddslag, så är det bara fantasin som sätter stopp förutsatt att det är säkert för din chinchilla. Fler hyllor, plattformar och grenar, tunnlar, broar och ramper, hängmattor och leksaker. Du ska inte ha ett motionshjul till dina chinchillor för det skadar chinchillans rygg.

  • Lugn och ro. Tänk på att ta det lugnt och försiktigt med chinchillorna den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för en liten chinchilla och den behöver lugn och ro och lära sig hitta till maten och vattnet. Vänta med kompisbesök tills ni vant er vid varandra. Låt chinchillorna få undersöka dig och upptäcka att du inte är farlig.

Daglig skötsel av din chinchilla

Kolla igenom chinchillan varje dag, då håller du koll på att din lilla pälskling är frisk och inte har skadat sig.

Det här ska du undersöka på din chinchilla varje dag:

  • Päls 

  • Öron

  • Ögon

  • Klor - man brukar inte klippa chinchillors klor, men det är bra att hålla koll så tassar och klor ser bra ut

  • Tänder

  • Kropp – känn efter sår och svullnader

Städa lite varje dag i chinchillans bur

Städa undan avföring, fuktigt hö och bottenmaterial varje dag. Fyll på med nytt bottenmaterial om det behövs. Fyll även på med hö och färskt vatten dagligen. Kom ihåg att diska vattenflaskan också, glöm inte pipen. Ett trick för att se hur mycket dina chinchillor dricker är att fylla flaskan full varje dag. Beroende på hur många chinchillor du har, och vilken yta de delar på, så behöver du storstäda buren minst en gång i veckan. 

Så lyfter du och hanterar din chinchilla

Tålamod och varsamhet är ledorden när det kommer till hantering av chinchillor. En del av deras försvarsstrategi om de blir angripna av rovdjur är att släppa stora stycken av pälsen och det vill man ju såklart inte ska hända. Det bästa sättet att hålla en chinchilla är att sätta en hand under bröstkorgen mellan frambenen och med den andra handen tar du försiktigt tag under bakbenen och runt svansroten. På så sätt ger du stöd åt kroppen så att ryggen inte tar skada. Håll den sedan nära kroppen så att den har ett ordentligt stöd. Sitt gärna på golvet när ni börjar hanteringsträningen så att fallhöjden inte är så stor om chinchillan sprattlar sig fri. Man ska aldrig hålla eller lyfta chinchillan enbart i svansen!

Chinchillor behöver använda sina tänder varje dag

Chinchillans tänder växer ständigt. Det behövs för att tänderna inte ska slitas ner av allt fiberrikt hö chinchillan äter. Se till att ge din lilla vän foder som hjälper till att slipa ner tänderna: grovt hö, fruktgrenar och gnagarpinnar fungerar bra. För långa tänder gör ont och leder ofta till att chinchillan slutar äta, då behöver ni besöka en veterinär och få hjälp att slipa ner dem.

Vad äter en chinchilla?

  • Hö och gräs: Chinchillan är en strikt växtätare (herbivor) och en grovtarmsjäsare (precis som hästen) och ska alltid ha fri tillgång till högkvalitativt gräshö. I det vilda är chinchillor betande och gnagande djur som äter en näringsfattig och fiberrik diet i form av gräs, örter, blommor, bark och annat som växer på Andernas karga bergssluttningar. Så merparten av kosten ska definitivt vara gräshö vilket ska finnas tillgängligt dygnet runt då chinchillans ämnesomsättning är snabb och de behöver äta många timmar om dygnet. Om du har flera chinchillor i samma bur ska alla chinchillor kunna äta samtidigt.

  • Pellets: Man kan även ge 1-2 teskedar chinchillapellets per dag. Det är viktigt att man köper pellets som är framtagna för just chinchillor eftersom andra gnagarblandningar kan vara allt för energirika och fiberfattiga och det kommer göra din chinchilla sjuk. 

  • Grenar: Att ge chinchillan färska grenar att gnaga på är toppen för att hålla tänderna i trim, en bra aktivering för chinchillan och dessutom tillför det ännu mer fibrer till kosten. 

  • Godis: Speciellt chinchillagodis ger du som belöning eller för att aktivera chinchillan. Chinchillorna tycker oftast att det är väldigt gott med godis och vill äta mycket av det, men precis som vi människor, så mår den bäst av att bara få någon bit lite då och då. Välj hellre fiberrikt godis än ett som innehåller honung och andra söta ingredienser. Torkade blommor, maskrosor och örter är bra godis till en chinchilla. 

  • Vatten: Chinchillorna ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har du flera chinchillor så rekommenderar vi att de har flera dricksflaskor, så kan alla dricka sig otörstiga samtidigt om de behöver. 

Om du vill byta mat till dina chinchillor är det viktigt att skiftet sker långsamt över en längre tidsperiod. Annars kan det leda till livshotande mag- och tarmsjukdomar. 

Hur ska jag aktivera mina chinchillor?

När chinchillan vant sig vid att bli hanterad av dig är det bra att låta den springa fritt en stund varje dag i ett chinchillasäkrat rum. 

Låt chinchillorna få leta mat

I det vilda spenderar chinchillor en stor del av dygnet åt att leta mat (födosöka) och när vi håller chinchillor som sällskapsdjur så behöver vi hjälpa till att tillgodose detta ”leta-mat-behov”. Du kan använda dig av höbollar och höhäckar som förlänger dina chinchillors ättid. Om du serverar pellets så behöver du inte lägga alla bitar i en skål utan sprid ut några i bottenmaterialet så kan chinchillorna leta, eller lägg några pellets i en tom toarulle och vik in kanterna eller använd en aktiveringsboll som chinchillan får putta runt för att få ut maten. Använd fantasin och både du och din lilla vän kommer ha jätteskoj!

Chinchillor gillar att umgås

Chinchillor är sociala djur som lever i familjegrupper i det vilda. Därför ska du hålla chinchillor tillsammans i par eller i grupp. En chinchilla som hålls ensam kan ofta vara väldigt stressad. Umgås gärna mycket med dina chinchillor, sitt nära buren så de vänjer sig vid din närvaro, låt dem välja att komma fram och bli kliade så stärker ni relationen till varandra.

Berika dina chinchillors bur

Att berika dina chinchillors miljö brukar vara populärt. Ge dina chinchillor olika gömställen som tunnlar eller hus. Fixa en platå eller en hylla som dina gnagare kan sitta på och spana. Montera grova grenar som går kors och tvärs i buren. Göm hö i toarullar eller papperspåsar. Chinchillor gillar att riva sönder saker så lägg in kartonger och annat kul de kan strimla sönder. Fantasin sätter gränserna!

Om din chinchilla blir sjuk eller börjar bete sig annorlunda

Redan innan du skaffar dina chinchillor bör du hitta en veterinär som är duktig på smådjur så du vet vart du ska vända dig om något problem uppstår. Om du märker att din chinchilla beter sig annorlunda eller sluta äta – kontakta veterinären. 

Eftersom chinchillan är ett bytesdjur i naturen är de mästare på att kamouflera sina sjukdomssymptom eller skador för att inte rovdjur ska upptäcka att de är svagare. Det gör tyvärr även att vi ibland kan ha svårt att upptäcka att din lilla chinchilla inte mår så bra. Ju mer tid ni spenderar ihop, desto bättre lär du känna din chinchilla och desto snabbare upptäcker du eventuella sjukdomar. Allra bäst är att föra journal över chinchillan, dess skötsel och hälsotillstånd. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar om den skulle bli sjuk och se till så att den får rätt vård. Tänk på att ta det lugnt och försiktigt den första tiden med dina chinchillor. Att flytta till ett nytt hem är ofta väldigt stressande för ett litet djur.

Vanliga sjukdomar och problem hos chinchillor

Vanliga sjukdomar och problem som kan uppstå är mag- och tarmsjukdomar där chinchillan tappar aptiten och antingen får diarré eller blir förstoppad. De blir ganska snabbt slöare och det är viktigt att de snabbt kommer till veterinären. Ofta beror mag- och tarmproblem på att de fått felaktig kost, det kan vara för fet och sockerrik mat (exempelvis gnagarblandningar eller för mycket frukt) och att det totala intaget av mat varit alldeles för fiberfattigt. Det kan också bero på bakterier, virus och parasiter. Ett annat problem som kan uppstå om chinchillan inte får rätt mat och äter tillräckligt mycket hö och gräs är förvuxna tänder. Det kan vara ett medfött fel, men allra oftast så uppstår det problemet för att chinchillan får för lite hö och gräs som hjälper till att slipa de ständigt växande tänderna. Om chinchillans bur är placerad där det är dragigt och med hög luftfuktighet så kan din lilla chinchilla få lunginflammation. 

Chinchillornas fortplantning

Chinchillor blir könsmogna vid ca 3-5 månaders ålder, men du bör vänta med att para honan tills hon är minst 9 månader, gärna över året. Honans brunstperiod pågår i 25-50 dagar och dräktigheten är i genomsnitt 111 dagar. En kull består oftast av 2 ungar men de kan få så många som sex stycken ungar i en kull även om det hör till ovanligheterna. Ungarna föds med öppna ögon och full behåring och de skuttar runt i buren inom en timme. Hanen hjälper till med skötseln av ungarna, men honan blir brunstig på en gång efter födseln så du bör ta undan hanen från buren strax innan förlossningen är beräknad. Du bör även ta bort sandbadet några dagar innan ungarna föds eftersom de diande ungarna kan få sand i ögon och mun om sandbadet är kvar i buren.

Inköpslista om du ska skaffa en chinchilla

  • Faktabok om chinchillor
  • Stor bur
  • Transportbur
  • Hus
  • Toalåda
  • Sandband
  • Finkornig sand
  • Höhäck
  • Matskål av keramik
  • Vattenflaska/vattenflaskor
  • Rengöringsmedel till burbotten
  • Dammfritt bottenströ
  • Halm
  • Eventuellt pellets
  • Mjuk borste
  • Gnagleksaker av trä och kartong
  • Aktivering: tunnel, hyllplan, aktiveringsboll m.m.

Tips på produkter till din chinchilla

Allt för chinchillor

Här hittar du allt för chinchillor, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga chinchilla-tillbehör.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?