I sommarvärmen är ett dopp i vattnet ett snabbt och effektivt sätt att svalka sin hund på, men då gäller det att hunden vet hur man simmar. Under sommaren kan det även ske olyckor som att hunden trillar i vattnet från bryggan eller ner i pool, och även då är det viktigt att hunden har koll på hur man tar sig fram i vattnet. Här berättar vi mer om hur du lär din hund att simma!
Även fast du vill lära din hund att simma, så är det viktigt att du aldrig tvingar hunden till att ta en simtur. Ofta räcker det med att hunden vadar eller paddlar lite nära stranden för att den ska svalka sig tillräckligt. Om hunden är nervös eller visar panik nära vattnet ska du aldrig tvinga den att gå djupare. Det kan leda till att din hund blir riktigt rädd och aldrig vill gå nära vatten frivilligt igen. I princip alla hundar kan simma, men vissa hundar har det svårare och en skrämd hund kan snabbt simma sig till utmattning.
Innan du börjar lära din hund att simma kan det vara bra att ha införskaffat lite flytande vattenleksaker som hunden blir exalterad över och en flytväst så att hunden är trygg ifall den skulle bli trött eller rädd i vattnet. En hund som är galen i pinnar kan få tag i en överraskande vass pinne i vattnet och skada munnen, kanske illa. Därför är det bättre att investera i säkra flytande leksaker istället. Använd även en lång träningslina så att du kan hålla koll på din hund, även när den är i vattnet. En plaskpool kan vara en bra start för hundar som är rädda för vatten. Lägg i lite roliga leksaker eller morotsstavar i plaskpoolen som lockbete!
Öva inkallning med din hund innan du lär den att simma, så att du kan vara säker på att hunden kommer när du ropar. Om din hund inte vill lyssna på dig kan du boka tid hos en hundtränare och få värdefulla tips och hjälp med träningen.
Om din hund inte gärna hoppar i vattnet av sig själv, utan tycker det är läskigt att bli blöt så kan du försöka locka hunden till vattnet lite i taget. Ge din hund tid och låt den lära känna vattnet, exempelvis vid en långgrund strand. Plötsliga djup kan vara otäckt för hunden och bara ett litet djup kan få hunden att tappa fattningen. Forskning har visat på att viljan, eller motviljan, att simma är en starkt ärftlig egenskap hos hundar. När din hund är nöjd med att vada runt på egen hand kan du kasta en leksak lite längre bort så att hunden bara behöver ta ett par simtag för att hämta den. Upprepa detta flera gånger om dagen – sakta, men säkert. Kom ihåg att kontrollera att det inte finns blågröna alger i vattnet innan du låter din hund simma.
Vissa hundar har mer lust att testa på att simma om deras människa också simmar i vattnet. Även andra simälskade hundar kan fungera som lockbete för en lite osäker hund.
Det viktigaste när du lär din hund att simma är att hunden har roligt och behåller sitt goda humör! Kom dock ihåg att du nästa sommar kanske måste börja om från början - den långa vintern kan sudda ut det hunden har lärt sig. Var inte otålig: nästa gång kommer det att gå mycket snabbare.
Om du har en hund som älskar att simma bör du undvika stränder där det finns uppenbara riskpunkter. Hundar som älskar vatten kan lätt hamna för långt bort eller fastna i vågorna under blåsiga dagar. Vi rekommenderar därför att du har din hund i sele och en lång lina när du går på stranden eller simmar med din hund, så att du fortfarande har kontroll över hunden. Det är även bra att hunden har en flytväst på sig ifall den plötsligt skulle bli trött i vattnet och inte orka simma mer.
Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!