Att klippa klorna på en hund kan vara allt från en trygg stund till ett trauma. För att både du och din hund ska få en bra upplevelse av att klippa klorna är det viktigt att öva – klippa klorna ska vara något kul ni gör tillsammans! Här ger vi våra bästa tips på hur du klipper klorna på din hund!
Ståendes med din hund mellan dina ben och att du tar upp en tass och klipper (som på en häst)
Sittandes med din hund på rygg mellan dina ben
Sittandes med din hund liggandes bredvid sig, helst på sidan
Var dock försiktig så att du inte klipper i pulpan som innehåller nervändar och blodkärl
Om du klipper i pulpan kan det göra väldigt ont på hunden och i vissa fall leda till ett trauma
Gör hellre fler små klipp en ett stort
Belöna hunden ofta så att den håller sig lugn och engagerad. Klippningen ska vara kul och värt besväret även för hunden!
På så sätt undviker du vassa och raspiga klor.
Om du känner dig osäker på hur du klipper klorna på din hund så kan du boka tassvård och kloklippning online på arkenzoo.se eller besöka en butik på drop in.
Det brukar vara en tumregel att klippa klorna på en hund ungefär en gång i veckan, men är kloklippningen det värsta hunden vet kan det vara en bra idé att dela upp kloklippningen på flera tillfällen så att hunden utsätts lite i taget och inte blir överväldigad.
Grunden till en välfungerande klovård lägger du under valptiden. Se till att valpen ska koppla klotången och själva kloklippningen med något som gör valpen riktigt glad (till exempel en superrolig leksak eller smaskigt godis). Genom regelbunden upprepning börjar din valp gilla kloklippning i stället för att få akut sprattelanfall vid blotta åsynen av klosaxen.
Börja med att vänja valpen vid att du tar tag i tassen. Ta ett bestämt men varsamt tag om en tass. Släpp inte loss valpen när den sprattlar, då lär du den att det är så den slipper undan. Belöna med en godbit när valpen håller sig lugn och du har fått hålla i tassen.
Upprepa övningens första steg på varje tass.
Ta sedan tag om en tass, håll den på plats en liten stund och belöna sedan valpen. Släpp tassen.
Upprepa övningen flera gånger på varje tass.
Nu tar du klosaxen i handen. Ta tag i en tass med ena handen och för hårstråna på klon åt sidan.
Knacka försiktigt med klosaxen på klon, belöna och släpp tassen när valpen är lugn ett ögonblick. Upprepa övningen 8-10 gånger per tass.
Klipp av spetsen på en klo. Belöna valpen direkt med en godisbit.
Släpp tassen när en klo är klippt, valpen har ätit sin godbit och hållit sig stilla ett ögonblick.
Din egen nervositet släpper när ditt mål är att klippa bara en eller två klor. Valpen klarar också bättre att vara stilla i korta stunder. Ni får göra flera trevliga upprepningar under dagen. När valpen lärt sig hur det går till så kan ni klippa klorna varje vecka. Då räcker det att bara knipsa bort den vassa spetsen.
1. Använd bara kloklippare som är särskilt framtagna för hundar. För att kloklippningen ska vara smidig för dig och trygg för hunden är det viktigt att du har en kloklippare som är särskilt framtagen för hundar.
2. Låt din hund få sniffa på klosaxen. Klosaxen, vilket mystiskt och kanske lite läskigt föremål… ja, så kan det kännas för din hund. Därför är det bra att låta hunden bekanta sig med klosaxen en stund innan det är dags för klippningen. Lägg lite godis intill den på golvet och belöna när hunden luktar på saxen. Snart är de bästa kompisar!
3. Ha din hund i ditt knä eller sitt på golvet bredvid den. Har du en mindre hund kan du ha den i ditt knä när du klipper klorna och om du har en större hund kan du sitta bredvid den på golvet. Här är närheten viktig och att din hund inte känner sig utelämnad. Sedan är det även mer praktiskt för dig och lättare att komma åt klorna.
4. Uppmuntra och beröm hunden. Finns det något finare än en hund som är riktigt stolt över sig själv? Kom ihåg att uppmuntra och berömma din hund under klippningen! Är ni två kan en av er klappa hunden och säga lite peppande ord så att hunden känner sig duktig – vilket den självklart är!
Långa, oklippta klor kan orsaka felställningar i hundens fötter och andra hälsoproblem.
I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.