Katter är kända för sin renlighet, och innerst inne är en katt inte den som gärna skvätter på fel ställen. Har kissen väl förstått att lådan är en både fräsch och trevlig plats att utföra sina behov på, så kommer risken för oönskade olyckor att minimeras. Att få din katt att gå på kattlåda är inte särskilt svårt – så länge du har tålamod och tar del av våra goda råd kommer det att gå som en dans. Läs mer om hur du får din katt rumsren här!
Ge din katt valmöjligheter. Ha gärna flera kattlådor!
När katten är liten kan det vara bra att skaffa en kattlåda med lite lägre kanter, så att det är lätt att ta sig i och ur lådan.
Om du har en kull med kattungar hemma som ska lära sig att gå på låda rekommenderas trä- eller papperspellets som strömaterial eftersom att de inte klumpar ihop sig i magen om kattungen skulle råka provsmaka.
Katter är renliga. Städa lådan ofta!
Sätt din katt i kattlådan då och då, och beröm massor när den utför behoven på rätt ställe.
Sist men inte minst – ha tålamod, det kommer att gå!
Det finns massor av olika kattlådor på marknaden – något för alla katter. Fundera över om du vill ha en kattlåda med tak eller om du vill ha en helt öppen kattlåda. Kattlådor med tak är populärt eftersom det hjälper till att minska sandskvätt och ger katten mer avskildhet vid sina toalettbesök. Placera kattoaletten nära där ni vistas – dock inte för nära kattens matplats eller sovplats – för att kattungen ska känna sig trygg att göra det den ska. Precis som människan är katten ett vanedjur – flytta därför inte kattlådan om du väl hittat ett bra ställe.
Om du skulle märka att katten inte vill använda lådan, trots att du följt konstens alla regler vad gäller placering och val av kattlåda - testa en annan kattsand, det hjälper ofta! En del katter kanske tycker att parfymerad sand sticker i nosen, medan andra tycker att för grova korn känns obehagligt mot de mjuka trampdynorna. Vissa katter vill inte dela toalett, då kan du behöva skaffa en till kattlåda.
Både kattungar och äldre katter kan råka ut för olyckor vid sina toalettbesök. Då kan det vara bra att ha lite luktborttagning hemma att rengöra med, så katten inte blir lockad att göra sina behov på samma ställe igen.
För att hålla kattens toalett fräsch behöver du kattsand, strö eller liknande produkt. Det finns ett antal varianter och du och din katt måste tillsammans komma underfund med vilken som passar er bäst.
Klumpbildande kattsand. Den suger upp kattens urin och bildar hårda klumpar som är lätta att ta upp med spade. Tack vare detta behöver du bara ta bort en mycket liten del av sanden när katten varit på toaletten och sanden räcker länge.
Träpellets. Ett miljövänligt alternativ till vanlig kattsand, eftersom träpellets och krossad träpellets är biologiskt nedbrytbara.
Ströpellets. Miljövänligt, hög uppsugningsförmåga och biologiskt nedbrytbart.
Kattsand av kiselpärlor. Inte klumpbildande, men suger upp urinen och motverkar att dålig lukt sprider sig.
Var uppmärksam på om din katt plötsligt ändrar sitt beteende, som att den börjar kissa utanför lådan. Det kan bero på en rad medicinska orsaker. Kontakta i första hand din veterinär om din katt kissar på fel ställen.
Så väljer du den bästa kattsanden!
När kattungen kommer till sitt nya hem är det en bra idé att först använda den sand som kattungen är van vid. Det hjälper katten att hitta rätt ställe att uträtta sina behov när nöden överraskar i den nya miljön och minskar även flyttstressen.
Eventuellt byte av sandsort kan sedan göras stegvis. Att med en gång byta från till exempel sand till träpellets är en alltför stor förändring för de flesta katter.
Blanda först lite nytt strö i det gamla vanliga och öka sedan mängden lite i taget.
Att vänja sig vid en ny strösort kan ta lång tid. Ibland godkänner katten inte den nya sanden alls och då är det bäst att respektera kattens beslut.
Du kan också erbjuda alternativ: Sätt sand av en ny sort i en låda men låt lådan med gammal sand stå kvar. Låt katten visa vilken den gillar.
Kattungar börjar lära sig toalettvanor vid cirka fyra veckors ålder. De lär sig av sin mamma och när de kommer till sitt nya hem är de oftast helt rumsrena. Under de första dagarna kan det ändå hända olyckor, eftersom den lilla ungen kanske inte minns var toaletten finns någonstans. Dessutom kan ungen vara stressad av flytten. Det här är helt normalt.