Går du i tankarna att starta en kennel och föda upp hundar? Då finns det en hel del att tänka på och lära sig! I denna guide har vi samlat en hel del tips om vad du bör tänka på innan du startar en kennel. Informationen har vi samlat ihop från våra kunniga medlemmar i uppfödarklubben, vår personal för uppfödarklubben samt med hjälp av Svenska Kennelklubbens uppfödarutbildning med mera.
Den bästa, och den vanligaste, skolan för dig som funderar på att föda upp hundar är att börja med en enda hund och med den i kopplet utforska allt som står till buds för hundar i allmänhet. Valpkurser, unghundsträning, mentalbeskrivningar, olika hundsporter, prov och tävlingar - det finns otroligt mycket som du kan göra med din hund.
Att vara uppfödare är något av det bästa som finns, men det kostar i tid, pengar och arbete. Det sägs ofta att hunduppfödning är en livsstil och det ligger en hel del sanning i det. Det är oundvikligt att hunduppfödningen kommer att påverka både dig och din familj i hög grad. Hundar tar plats och kräver engagemang - ju fler hundar du har, desto mer krävs av dig. Du bör ha det bra ekonomiskt eftersom hunduppfödning är en ganska dyr hobby. Det är sällan valpförsäljningen kan täcka de faktiska kostnaderna.
Så snart du har fött upp en valpkull så är du en hunduppfödare. I och med det steget har du tagit på dig ett ansvar för en ny generation hundar. Med det följer en hel del förpliktelser, inte bara mot valparna utan även mot valpköparna. Man kan till och med säga att du har tagit på dig en del av ansvaret för hur de valpar och den rasen du föder upp kommer att utvecklas. Du bidrar nämligen en smula till rasens framtid, även med bara en kull. Som uppfödare får du med tiden se om de parningsbeslut som du fattade var rätt. Växte valparna upp till de friska, fina och trevliga hundarna som du drömde om?
En viktig första del i att starta en kennel är att fundera på vad du har för mål och syfte med din uppfödning - varför vill du föda upp hundar? De flesta hunduppfödare startar en kennel för att de brinner för en viss ras och vill bidra till att förbättra och bevara den. Att föda upp hundar är ingen verksamhet som lämpar sig särskilt väl att försörja sig på. För de flesta hunduppfödare sker uppfödningen på hobbynivå med en eller ett par kullar om året.
Det kan hända att tanken på en valpkull föds av längtan efter en avkomma till den fina hunden man har hemma. Att få en avkomma efter din tik kan vara en bra motivation, men den leder kanske inte särskilt långt. Även om målet är ännu en trevlig hund i familjen så består en kull nästan alltid av mer än en valp. Du kommer antagligen behöva sälja alla valpar förutom den du vill behålla. I och med det har du tagit på dig rollen som hunduppfödare, och då kommer samma ansvar och förväntan ligga på dig som på en erfaren hunduppfödare. Därför bör du tänka i större perspektiv och se hur rasen påverkas av att du avlar på vissa linjer. Detta för att undvika att sprida sjukdomar/defekter eller sämre mentalitet hos rasen.
Fundera på om din tik och den valpkull du drömmer om är i linje med rasklubbens rasspecifika avelsstrategi. Bidrar valparna till att föra rasen ett litet snäpp närmare målet? En viktig del i ditt arbete som uppfödare är att fatta kloka och genomtänkta avelsbeslut.
När du föder upp hundar så måste du hela tiden lära dig nya saker - varje parningsbeslut är en ny resa. Inte ens de mest erfarna uppfödarna kan luta sig tillbaka och tro att de är fullärda. Det dyker alltid upp ny kunskap, lagar, regler och nya verktyg som kan påverka avelsarbetet.
Att samla kunskap om den rasen du vill föda upp är en av de viktigaste punkterna innan du startar upp en kennel. Du som hunduppfödare bör kunna rasens alla för- och nackdelar, rasstandard, mentalitet, hälsostatus vad gäller sjukdomar samt vilka hälsotester krävs för rasen innan den går i avel. Det finns även rasspecifika avelsstrategier (RAS) som du bör ha god kännedom om för din ras. Med andra ord är det viktigt att läsa på så mycket som möjligt om sin ras. Det som dock kanske är viktigast är att träffa många individer av rasen för att få en sådan bred kunskap om rasen som möjligt. Det kan trots allt skilja sig en del mellan individer, även fast de är samma ras. Jämför även med rasstandard för att få en bild om hur rasen bör vara. De flesta raser har en egen rasklubb där vissa anordnar uppfödarutbildningar (i samarbete med Svenska Kennelklubben). Engagera dig gärna i din rasklubb för att hitta både uppfödare och rasentusiaster som sitter på bra kunskap och erfarenheter.
Nyfikenhet och kunskapstörst är en väldigt bra egenskap för en hunduppfödare. Läs, lär, fråga och ta reda på vad som gäller för just din ras. Ju mer du kan, desto tryggare är du i de beslut du fattar i det som rör din roll som uppfödare.
Eftersom kunskap är en så viktig del i arbetet som hunduppfödare rekommenderar vi att du går en uppfödarutbildning. Det finns inga skolor som utbildar hunduppfödare, men både klubbar och fristående aktörer satsar på grundläggande uppfödarutbildningar. En bra uppfödarutbildning tar upp alla aspekter av hunduppfödning och ger eleverna en mycket god grund att stå på. Svenska Kennelklubben har en uppfödarutbildning som är väldigt omfattande och går igenom de viktigaste delarna, som exempelvis övergripande fakta om hunduppfödning, vad du behöver tänka på inför valpkullen, vad som händer när valpkullen är här och när valpkullen flyttar. Du får även lära dig om de regler och lagar som gäller vid uppfödning av hundar.
Prata med hunduppfödare inom din ras och försök hitta en uppfödare som du känner förtroende för, som kan dela med sig av sin kunskap och agera som en mentor till dig i ditt arbete att starta upp en kennel. Erfarna hunduppfödare har oftast varit med om mycket och har både bra och dåliga erfarenheter. Vissa saker är svåra att läsa sig till och inget är så lärorikt som att i verkliga livet få uppleva parningar, valpningar och att ta hand om en valpkull. Det är en trygghet för dig som ny uppfödare att ha någon att bolla idéer med inför planeringen av din första kull, men också någon att ringa när det dyker upp frågetecken eller problem längs vägen. Arbetet som hunduppfödare är inte en rak väg, det är ofta krokig och fylld av både med- och motgångar, där motgångarna ibland kan vara väldigt tunga.
Ett kennelnamn är ett prefix, ett slags varumärke, som en uppfödare sätter framför namnet på de valpar som föds upp. Kennelnamnet är unikt och registreras i den internationella kennelunionen FCI.
Om du känner att du vill starta en kennel och har den kunskap som behövs för att komma i gång så kan du ansöka om ett kennelnamn hos Svenska Kennelklubben. Du kan ansöka om kennelnamn om du föder upp någon av de raser som är godkända av FCI och Svenska Kennelklubben. Då kan dina valpar registreras i en hund- och avelsdatabas och få en stamtavla. Det går även att följa upp din avel och dina framtida valpköpare kan bland annat lättare se hundarnas hälsoutvärderingar och mentalitet. Som uppfödare inom Svenska Kennelklubben har du också tillgång till stöd, rådgivning, information, utbildning och juridisk rådgivning.
Kennelnamn ansöker du om på Svenska Kennelklubbens hemsida via en blankett som fylls i med dina önskade kennelnamn i rangordning 1–4. Därefter kommer både Svenska Kennelklubben och FCI gå igenom din ansökan, innan får du besked om vilket av de önskade kennelnamnen som blir godkänt eller inte.
Det finns ett antal lagar, regler och riktlinjer som är särskilt viktiga att känna till för dig som är hunduppfödare eller vill ta din första kull. ”Djurskyddslagen” och ”Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt” hör till de viktigaste. Det finns även speciella regler inom hundklubbar och rasklubbar om du ska registrera din kull hos exempelvis Svenska Kennelklubben. Se till att du läst igenom den senaste upplagan av dessa lagar och regler innan du tar beslut om avel.
I Djurskyddslagen finns det regler för hur hundar och andra djur ska hållas och skötas. I grunden handlar det om att djur ska behandlas väl och skyddas mot sjukdomar och onödigt lidande. Jordbruksverket har det övergripande ansvaret för att reglerna följs och Länsstyrelsen utför kontroller runt om i länen för att se till att djur inte far illa. Alla uppfödare och alla hundägare är skyldiga att följa djurskyddslagen. Lagen kompletteras med Djurskyddsförordningen samt olika föreskrifter och allmänna råd.
Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt måste du som hunduppfödare kunna nästan utantill. Föreskrifterna är ett förtydligande av Djurskyddslagen och beskriver detaljerat kraven på hundars välbefinnande och skötsel.
Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.