Hundar som hjälper barn att lära sig läsa. Låter det som tecknad film? Ja kanske, men hundassisterad pedagogik är högst verklig verksamhet på Krusboda skola i Tyresö.
- Hej Izzy! Kolla vi har badat, ropar en barfotatjej som springer förbi på skolgården.
Och nej, det är inte till läraren hon ropar, utan till golden retrievern Izzy, som genast lyfter huvudet och viftar på svansen. Fem barn kommer fram och klappar Izzy och den svarta labradoren Aska och berättar vad de har gjort i dag innan de drar vidare.
– Du ser, det är inte oss de kommer till utan hundarna, säger idrottsläraren Gisela Persson och ger sin hund Izzy en liten godis för bra bemötande.
– Barnen gör presenter och leksaker till hundarna på slöjden. Nyligen var det ett barn som tidigare vägrat närma sig slöjdsalen som gick dit för att göra en kudde till Aska, säger matte Mia Aldenrud Kandelberg.
På Krusboda skola i Tyresö är det inte bara lärare som undervisar barnen, utan även två hundar. Izzy och Aska är på skolan några dagar i veckan och har haft så god inverkan på barnens inlärning, beteende och självkänsla att Tyresö nu har en vision om att alla skolor i kommunen ska ha en pedagoghund inom tio år.
– Ja, ryktet har gått, och föräldrar väljer nu Krusboda skola specifikt för att det finns hundar här. Det känns fantastiskt roligt, säger Gisela.
– Djuren stimulerar barnens empatiska förmåga, omsorg och ansvarskänsla. Och det finns ett samband mellan hur vi behandlar djur och andra människor, så barnen blir mer hjälpsamma även mot varandra, säger Mia.
Stimulera empatisk förmåga och ansvarskänsla.
Våga starta upp ett samtal.
Undvika att hamna i konflikter.
Sänka stressnivåerna.
Få upp konditionen hos stillasittare.
Uppmuntra till ett bättre läsflyt.
Rent konkret används hundarna till olika saker, som att hjälpa barn med svårigheter att träna upp vissa färdigheter, att våga starta upp ett samtal eller undvika att hamna i bråk. Ibland jobbar skolan med något som kallas känslobollar. Man lägger ut ett antal bollar och hunden får hämta en som man sedan pratar om. Om Aska exempelvis hämtar den röda bollen med en figur som är arg så pratar de om den känslan: När har du känt dig arg? Hur kan du göra om du blir det? Hur funkar hundar? Jo, de kan bli arga, men sedan går ilskan blixtsnabbt över. Så vad kan vi lära oss av dem?
– Ett barn kan ibland tycka att det är svårt att prata med oss om jobbiga saker. Hen kanske har varit i en konflikt, då kan det vara lättare att prata med hunden om detta. För hundar värderar inte på samma sätt som människor gör, snarare känner man sig sedd av hunden och trygg tillsammans med den, säger Mia.
– Hundarna får också uppjagade barn att varva ner. Om ett barn exempelvis blossar upp på idrotten, och jag riktigt ser adrenalinet pumpa, så kan jag be hen att gå in till Izzy en stund och klappa honom. När man klappar djur frisätts lugn-och-rohormon som oxytocin, vilket sänker stressnivån. Efter några minuter brukar barnet återvända lugn och glad, säger Gisela.
Hundarna hjälper också barn som är för stillasittande att få upp konditionen. De går på promenad i grupp med hundarna, joggar mellan varannan lyktstolpe eller springer intervaller. Hundarna tycker det är jätteroligt, vilket motiverar barnen att springa lite till.
– Och den som tycker det är jobbigt med friluftsdagar kan i stället få hänga med hunden och göra övningar. Jag blir väldigt stolt och glad när elever gör saker de aldrig tidigare vågat, säger Gisela.
Effekten av det blir att barnet i stället för att känna sig utpekat, känner sig utvalt, för många barn på skolan vill få jobba med de söta djuren. På så sätt kan stigma övergå till status.
Hundarna har till och med fått flera hemmasittare att återvända till skolan.
– Då kan vi gå hem till barnet med hunden, och tillsammans promenera till skolan. Då blir det inte lika läskigt att närma sig skolan. Utan Aska eller Izzy kanske eleven inte hade återvänt, säger Mia.
Men hur går det då till när hundar lär barn att läsa? Jo, då kommer eleven till ett lugnt rum där hen får sätta sig i soffan med exempelvis Izzy. Barnet får klappa och läsa högt för hunden medan pedagogen sitter i bakgrunden.
– Det fina är att Izzy bara ligger där och lyssnar uppmärksamt, stakar du på ett ord i flera sekunder så gör det inget. Hunden dömer, stönar eller skrattar inte om du läser sakta eller säger fel, så efter några veckor brukar barnen ha fått upp flytet i läsningen, säger Gisela.
Hundarna tar också sitt jobb på fullaste allvar. Mia säger att hennes hund Aska blir lugn som en filbunke så fort hon får på sig täcket som det står ”Pedagoghund” på.
– Hemma däremot är hon väldigt lekfull, och när vi jagar med henne är det full fart,
säger Mia.
Men hur funkar det med barn och föräldrar som är allergiska mot pälsdjur?
– Vi har en egen ingång, hundarna är alltså inte i alla klassrum utan i specifika rum och ute på skolgården. Vi tvättar hundarna med specialschampo som minskar mängden allergen, och alla föräldrar får välja om de vill att deras barn ska få jobba med hundarna eller inte. Men faktum är att det här har blivit så populärt att flera föräldrar ger sina barn allergitabletter för att de ska få vara med hundarna, säger Mia.
Publicerat i Arken Zoo Magasin - Livet med djur, 2021