Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Pälsvårdstips för kattuppfödare

Vi har träffat Mariella Angnér för att få lite tips om pälsvård. Mariella är katt- och hundfrisör sedan 14 år tillbaka och har fött upp katter sedan 2007 under stamnamnet S*Sweet Wishes. Raserna Mariella föder upp är siames och orientalisk korthår, men hon håller även på att starta i gång kennel med hundrasen tysk spets. Läs mer om Marielles bästa pälsvårdstips för kattuppfödare här!

Vilka är dina bästa pälsvårdstips för katter?

Detta beror helt på vilken kattras man har, men jag kan ge några generella tips på vad jag själv gör, både som hundfrisör och uppfödare.

Alla katter behöver pälsvård

Alla katter behöver pälsvård och mår bra av att få regelbunden pälsvård oavsett pälstyp. Alla pälstyper mår bra av att borstas regelbundet för att få bort döda hudceller och lös päls så frisk ny päls kommer fram.

Pälsvårdtips för långhåriga katter

Långhåriga katter som till exempel ragdoll är bra att borsta varje dag, eller i alla fall en gång i veckan. Gör du det oftare så tar det mindre tid att borsta igenom kattens päls för du håller efter alla eventuella tovor. Jag rekommenderar att använda en tät stålkam och en karda vid borstning av långhåriga katter - det är viktigt att använda rätt typ av borste för rätt pälstyp. Borsta gärna igenom pälsen med en bra karda först för att få bort de ytligaste tovorna och avsluta med kammen. Stålkammen är den borste som i slutändan är den viktigaste då den reder ut de sista tovorna, kommer ner ordentligt mot huden och får bort den lösa ullen som katter får. Duscha med fördel kattens päls regelbundet med schampo och balsam då en ren päls inte blir lika lätt tovig. Då får du även bort överflödig fett och lös päls när du duschar katten.

Pälsvårdstips för korthåriga katter

Korthåriga katter fäller oftast mer än långhåriga katter och många tar lite för givet att korthåriga katter sköter sin fällning själva. Men jag tycker det är en fördel om vi hjälper katten vid fällning med både dusch och borstning. Det fungerar utmärkt att använda en tät stålkam även på korthåriga kattpälsar, men det måste vara tätt mellan piggarna för att fånga upp ullen - om kammen glider för lätt igenom pälsen så är det för glest mellan piggarna. Om du har en ras utan underull så går det bra att använda en gummikarda.

Sedan ska vi inte glömma att även nakenkatter behöver en del vård, och här blir det snarare hudvård än pälsvård. Nakenkatter behöver mer regelbundna bad eftersom de ej har någon päls som transporterar bort smuts från kroppen. Du behöver även smörja in kattens hud med mjukgörande fett eller salva.

Bada katter – att tänka på

Katter mår också bra av att duschas med schampo och balsam - långhåriga katter, nakenkatter och utekatter behöver duschas mer regelbundet än korthåriga katter och innekatter. Hur ofta du behöver duscha din katt beror på hur behovet för individen är. Men du behöver inte oroa dig för att bada din katt för ofta. De schampon och balsam vi har på marknaden idag är så pass skonsamma och återfuktande så du behöver inte vara orolig över att torka ut kattens päls eller hud för att du duschar katten en gång i veckan eller en gång i månaden. Mitt favoritschampo till katt är TopLine Feline som jag använder till både mina kunders katter och mina egna. Använd gärna balsam på både lång- och korthåriga katter för att återfukta, separera pälsstrån och för att förebygga tovor.

Pälsvårdstips för tovig päls

Om du hittar en tova i kattens päls som du inte får ut med kam eller karda så är det bättre att klippa bort den direkt i stället för att låta den vara kvar då tovor sprider sig och lätt blir större snabbt. Jag rekommenderar alltid att klippa bort tovor på katt med hjälp av en klippmaskin och inte en sax för katter har väldigt elastisk och tunn hud, så lätt att du råkar skada huden om du använder sax.

Kolla igenom din katt varje vecka

Ta för vana att minst en gång i veckan kolla igenom kattens päls, ögon, öron, tänder och klor. Tvätta och torka runt kattens ögon vid behov. Det samlas väldigt ofta lite sekret i ögonen och om det får ligga kvar så skapar det lätt klåda, missfärgning av ljusa pälsar och bakterier samlas som kan skapa små sår. Det finns bra servetter som du kan torka ögonen med. Kolla kattens klor så att de inte är för långa, det gäller oavsett om det är en ute- eller innekatt. Du behöver inte klippa klorna, men kolla hur de ser ut. Blir klorna för långa så kan de rulla sig och börja växa in i trampdynan på katten. Jag personligen klipper mina katters klor en gång i månaden. Äldre katter är oftast sämre på att ta hand om sina klor medan de yngre gärna biter och drar i klorna. Borsta kattens tänder en gång per dag eller i alla fall en gång i veckan för att motverka tandproblem. Håll noga koll i kattens mun, en frisk kattmun ska inte lukta illa.

Bör man som uppfödare förbereda honans päls innan födsel av kattungar?

På långhåriga katter kan man underlätta med att raka runt juvren för att kattungarna ska komma åt att dia ordentligt samt att det blir lättare att hålla rent. Klipp gärna pälsen lite vid vulva, rumpa och bakben om du har en katt med lång päls för att underlätta att hålla honan ren. Se till att honkatten är ren innan förlossningen börjar för att minska infektionsrisk, så ge henne gärna ett bad innan eller använd speciella våtservetter för katt och hund. Jag klipper alltid klorna på mina honkatter innan förlossning så de inte är vassa.

Bra att tänka på är att boosta honan från första dräktighetstiden med extra omega-3 och omega-6 oljor från till exempel en bra laxolja. Detta hjälper honan med återhämtning av pälsen när kattungarna blir äldre och flyttar.

Bör man som uppfödare vänja/träna sina kattungar med pälsvård innan de flyttar till sina nya familjer?

Jag tycker det är viktigt att vänja kattungarna vid hantering och pälsvård innan de flyttar från mig som uppfödare. Mina kattungar klipper jag klorna på en gång i veckan från ca två veckors ålder för att de ska vänja sig, men också för att de inte ska ha för vassa klor så de river varandra. Jag borstar kattungarna regelbundet med en mjuk gummikarda eftersom mina raser inte har någon underull, för att träna på borstning inför flytt till nya familjer. Tvättar öron och ögon en gång i veckan på kattungarna tills de flyttar vid 14 veckors ålder. Jag badar kattungarna minst en gång innan de flyttar för att de ska ha fått vara med om det redan hos mig som uppfödare. Jag skickar också med klotång och gummiborste till kattungeköparna så de får rätt produkter som passar kattrasen och dess päls. Tycker det är viktigt att jag som uppfödare informerar mina kattungeköpare hur de ska ta hand om katternas pälsar så de får alltid med ett kompendium med pälsvårdstips när de hämtar kattungarna hos mig.

Tips på pälsvårdsprodukter för kattuppfödare

Uppfödarklubben för kattuppfödare

Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla kattuppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?