Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Pälsvårdstips för hunduppfödare

Vi på Arken Zoo har träffat Linda Dahlberg Berglund för att få lite tips om pälsvård. Linda är hundfrisör sedan 8 år och har fött upp hundar sedan 2005 under kennelnamnet Willhunter. Raserna Linda föder upp är border terrier och finsk lapphund. Läs alla Lindas värdefulla tips och egna erfarenheter om pälsvård här!

Vilka är dina bästa pälsvårdstips?

Detta beror helt på vilken hundras man har, men jag kan ge några generella tips på vad själv gör som både hundfrisör och uppfödare.

Pälsvårdstips för dubbelpälsade hundraser

Om vi börjar med dubbelpälsade hundraser som till exempel golden retriever - borsta hunden med en karda med ordentliga piggar så du kommer ner i botten av pälsen. Vik gärna upp pälsen så du ser huden och borsta både med- och mothårs över hela hunden, detta är bra att göra framför allt under fällningsperiod.

Använd en bra stålkam för att sedan kamma igenom hela hunden, då ser du om du borstat igenom ordentligt med kardan. Borsta alltid först igenom hunden ordentligt innan du börjar duscha. När du sedan duschar hunden så ska du kika på hur schampots lödder ser ut; är det helt vitt och fluffigt så är hunden ren, och om det inte är helt vitt så ska du schamponera igen tills det är det. Använd balsam efter schamponering och borsta gärna in balsamet ordentligt i pälsen, framför allt i pälsen på bakbenen och runt halsen som lätt tovar sig, samt att du då får bort extra underull. Upprepa gärna även behandlingen med balsam och borstning ett par gånger precis som med schamponeringen för att verkligen få med all päls.

Om du har en hårfön så föna gärna ur pälsen ordentligt efter dusch för att hunden ska torka ordentligt och för att få bort ytterligare lös päls.

Pälsvårdstips för korthåriga hundar

Även korthåriga hundar behöver en del pälsvård. Duscha med ett djuprengörande schampo som är anpassat efter hundens pälsstruktur. Håll koll på schampots lödder här med - när det är helt vitt och fluffigt är hunden ren, annars får upprepa schamponeringen. Använd balsam på korthåriga hundar då det är återfuktande, och borsta igenom hunden med balsam för att få bort lös päls samt komma in ordentligt i pälsen.

Välj rätt schampo för din hunds pälsstruktur

Det är viktigt att välja rätt schampo för din hunds pälsstruktur. Det finns även schampon som är bra för vita hundar som lätt kan bli lite gulaktiga i pälsen och schampo för svarta/mörka hundar som kan bli blekta under sommaren - dessa typer av schampon kan hjälpa till med att bibehålla hundens färger. Vid fällningsperioder kan du med fördel använda ett återfuktande schampo, då hundarna lätt blir mjälliga och torra när de fäller. Blanda gärna ut schampot med vatten i en separat flaska för att lättare få en jämn schamponering, du kommer in djupare i pälsen samt att schampot räcker mycket längre.

Pälsvårdstips för hundar med tovor

Har du en tovig hund eller hund som lätt får tovor så kan du använda balsamspray när du borstar hunden, både innan och efter dusch, för att lättare reda ut tovor samt förebygga att nya bildas. När du schamponerar en tovig hund så borsta gärna lite försiktigt i tovorna för att lösa upp dom lättare, använd sedan balsam och borsta igenom hunden noga.

Pälsvårdstips för hundens tassar

Glöm inte att ha koll på hundens tassar, speciellt de raser som har längre päls på tassarna, då behöver du nämligen klippa eller raka under och emellan tår/trampdynor. Smörj in tassarna med en bra tassalva för att hålla dom mjuka och tåliga utan sprickor.

Bör man som uppfödare förbereda tikens päls innan valpning?

Jag klipper mina tikar på magen för att hålla rent runt juvren och för att valparna lätt ska komma åt att dia. Jag klipper även ordentligt vid rumpa/vulva och den långa pälsen på bakbenen för att det är lättare att hålla tiken ren. Jag klipper alltid med enkel effileringssax för att det tunnar ur pälsen och förstör inte pälsen på samma sätt som en vanlig sax gör. Jag klipper bort pälsen på bakbenen i stort sett helt eftersom tiken ändå tappar väldigt mycket päls. Något som är bra att tänka på är att boosta tiken från första dräktighetstiden med extra omega-3 och omega-6 oljor från exempelvis en bra laxolja. Detta hjälper tiken vid återhämtning av pälsen när valparna blir äldre och flyttar.

Bör man som uppfödare vänja/träna sina valpar med pälsvård innan de flyttar till sina nya familjer?

Absolut bör jag som uppfödare förbereda mina valpar för den pälsvård de kommer behöva innan de flyttar från mig till sina nya familjer. Hur vi förbereder valparna beror lite på vilken ras de är. Raser som ska klippas med maskin eller sax på till exempel öron/nosparti bör få vänja sig redan som liten valp vid ljudet av maskinen och att ha blivit klippta ett par gånger innan flytt. Det är bra för alla hundvalpar, oavsett ras och pälstyp, att ha fått bli badade och borstade redan hos uppfödaren. Det är viktigt att jag som uppfödare skickar med tydliga instruktioner till valpens nya familj hur de ska vårda valpens päls och även den vuxna hundens päls, vilka verktyg de bör använda, vilket schampo som passar och så vidare. Detta kommer underlätta för den nya familjen, då vet de nämligen redan från början vad de ska göra med valpens päls.

Innan mina valpar flyttar så är de vana vid att både bli duschade och att få pälsen borstad för att underlätta för de nya familjerna. Då är inte pälsvård något helt nytt och främmande för valpen. Jag lämnar alltid ut mina valpar nyduschade, med nyklippta klor och genomborstade pälsar. För att underlätta lite mer för mina valpköpare så skickar jag också med det schampo, karda och klotång som de är vana vid samt de som passar för rasen.

Nosa på fler artiklar för uppfödare här »

Tips på pälsvårdsprodukter för uppfödare

Arken Zoo Uppfödarklubb

Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?