Kliar sig din hund sig i öronen? Lutar den på huvudet och verkar vara besvärad av något? Då kan din hund ha fått öroninflammation. Här berättar vi mer om öroninflammation hos hund och vad du kan göra om din hund blivit drabbad.
Öroninflammation, otit, är ett ganska vanligt förekommande problem hos hundar. Öroninflammation hos hund kan både komma plötsligt eller vara kroniskt, och orsakas av flera olika faktorer. De flesta öroninflammationer orsakas av allergier som har överväxt av jästsvamp och/eller bakterier i ytterörat som följd.
Hundar kan få öroninflammation i ett öra eller båda öronen. Öroninflammation hos hund kan exempelvis uppkomma på grund av att:
Din hund har en allergi (stämmer över 85% av alla fall där öroninflammation konstateras)
Främmande kroppar i hörselgången
Vissa predisponerande faktorer så som långa, hängande öron
Om du vet att din hund har lätt för att drabbas av öroninflammationer kan du testa att:
Om din hund visar symtom på öroninflammation, som exempelvis att den kliar sig i öronen, skakar på huvudet och har röda och kladdiga öron är det dags att uppsöka veterinär. Att en hund kliar sig i öronen eller skakar på huvudet är dock vanligt även för friskar hundar, men om det här beteendet ökar är det ofta ett tecken på öroninflammation.
Att behandla öroninflammation hos hund i tid är avgörande för att förhindra att tillståndet förvärras och sprider sig till mellan- eller innerörat. Svåra öroninflammationer kan leda till att din hund får nedsatt hörsel. Kontakta alltid en veterinär om du misstänker att din hund lider av en öroninflammation.
När du besöker veterinären för att behandla din hunds öroninflammation kommer veterinären först ta ett prov från öronsekretet för att avgöra vilken typ av inflammation det rör sig om. Veterinären kommer även att titta in i din hunds öron med en speciell öronlampa. Detta för att veterinären ska kunna bestämma rätt behandling för din hund. Oftast ordineras smärtstillande och inflammationsdämpande mediciner, lämplig öronrengöring och örondroppar som ska appliceras i hundens öra under flera dagar.
Din veterinär kommer också att vara intresserad av att ta reda på den primära orsaken till öroninflammationen, både för att behandla den och för att förhindra att hunden drabbas av ytterligare öroninflammationer i framtiden.
Kom ihåg att alltid kontakta en veterinär om du misstänker att din hund mår dåligt. Arken Zoo Veterinärkliniker ligger intill flera av våra butiker runt om i Sverige. Här hittar du alltid engagerad personal som drivs av att erbjuda den allra bästa möjliga vården för ditt husdjur.
Boka tid hos någon av våra Arken Zoo Veterinärkliniker här »
Nej, veterinärbesök och lämplig behandling behövs.
Om din hund kliar sig i öronen, skakar på huvudet och luktar illa ur öronen har den sannolikt drabbats av öroninflammation.
Om du misstänker att din hund drabbats av öroninflammation ska du alltid uppsöka en veterinär. Det är viktigt att behandla öroninflammationen i tid för att inte förvärra tillståndet. Svåra öroninflammationer kan bland annat leda till att hunden får nedsatt hörsel.
Öroninflammation hos hund beror till över 85% på allergi som grundproblem.
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.