Det finns många hundar som söker nytt hem där ute, som är i stort behov en kärleksfull familj. Att ta sig an en omplaceringshund är att ge den ny chans i livet. Det händer ibland, till exempel när vår livssituation förändras, att vi måste ta det svåra beslutet att omplacera vår hund för att kunna ge den det liv den förtjänar.
Avtalet kring omplacering kan bero på olika omständigheter. I Sverige ansvarar Livsmedelsverket för att fatta beslut relaterade till lagen om tillsyn av hundar, och ibland leder besluten till att djuret måste omplaceras. Efter en undersökning bestämmer Livsmedelsverket vad som ska hända med hunden, och om hunden är frisk omplaceras de ofta till nya kärleksfulla hem. Det finns också många privata organisationer och välgörenhetsorganisationer som arbetar med omplacering av hundar. Det är ofta dessa organisationer som erbjuder adoption av omplaceringshundar till Sverige från utlandet. Det finns många hundar som söker ett hem, både i Sverige och utomlands. De behöver en trygg hamn och en ny plats att vila. När din nya fyrbenta vän blir en del av familjen är det dags att anpassa sig.
Det finns många skäl till att någon väljer att omplacera sin hund. Det kan vara allt från förändringar i arbetssituationen, skilsmässa, allergi eller bristande förmåga att hantera hunden på ett bra sätt. Omplacering av din hund bör vara det sista alternativet efter att ha övervägt alla andra möjligheter.
Kanske är du en av dem som överväger att omplacera din valp på grund av oförutsedda omständigheter eller av andra skäl? Det kan vara ett av de tuffaste besluten du någonsin kommer att fatta, så se till att ta dig god tid och försäkra dig om att det verkligen är sista utvägen.
Om du känner att du inte har den tid som krävs för att ge din hund det den förtjänar, kan du börja med att försöka följande:
Undersök om en vän eller familjemedlem kan ta över omvårdnaden så att ni fortfarande kan träffas.
Se om du kan ta med valpen till jobbet eller om du kan arbeta delvis hemifrån så att hunden inte behöver vara för mycket ensam.
Prova hunddagis, hundrastare eller kanske en hundvakt som hunden kan vara hos medan du är borta.
Om du är säker på att omplacering är ditt enda alternativ finns det flera sätt att gå vidare. Vanligtvis kontrollerar man med sin uppfödare eller en lokal rasförening för att se om de kan hjälpa till att hitta ett nytt hem till hunden.
Var ärlig när du informerar om vad din hund behöver och vilka egenskaper och begränsningar den har. Behöver den mycket motion? Kan den hantera andra djur eller barn? Kan den överhuvudtaget vara ensam hemma? Var ärlig och tydlig med alla fördelar och nackdelar med din hund.
Använd ett omplaceringscenter eller djurskydd bara som en sista utväg om situationen är akut. Försök se till att din hund blir omplacerad på ett bra sätt. Den förtjänar att hitta det rätta hemmet där den kan trivas resten av sitt liv.
Vill du ha fler goda råd? Här har vi samlat massvis! Upptäck tips och råd om bland annat aktivering, pälsvärd, kost och sjukdomar - både för vuxna vovvar och valpar.