Ibland verkar valpens aptit försvinna. Ägaren kan bli stressad när valpen inte äter och undra om den verkligen är frisk. Det är viktigt att kontrollera det, men oftast är orsaken till aptitlöshet alltför tät matningsintervall eller för stora portioner. Valpen är helt enkelt inte hungrig. Ibland har valpen inte aptit på grund av att tänderna håller på bytas ut och summan av kardemumman är att din valp går ner i vikt. Här ger vi råd till dig som är orolig över att din valp inte vill äta och/eller går ner i vikt.
Om valpen inte verkar ha aptit, ge den bara mat på morgonen och kvällen. Lunchen kan ni utan problem strunta i. Ofta matar man hundvalpar för ofta, vilket leder till minskad aptit.
Ta en ordentlig titt i valpens mun. Kontrollera att tänderna sitter stadigt och att tandköttet är fint, jämnt till färgen och inte svullet eller rött. Om det gör ont i munnen är det inte så roligt att äta.
Bedöm valpens näringsintag och räkna ihop den sammanlagda mängden mat och godis den får. Letar sig korvbitar ner till hunden från husses tallrik eller bjuder barnen valpen på extra mellanmål?
Om din valp äter dåligt så kan du testa att servera maten på ett nytt sätt. Att jobba för sin mat är ett naturligt artbeteende hos hunden.
Ge valpen foder med hög energikoncentration. Då hinner valpen få i sig allt den behöver innan den blir mätt.
Ibland ökar inte valpens aptit fast ni struntar i lunchen. Om aptiten är oförklarligt dålig i flera dagar är det bäst att låta en veterinär ta en titt på valpen.
Hundvalpar är ofta aktiva och de sysslar oavbrutet med någonting under sin vakna tid. Dessutom blir de modigare utomhus och vill djärvt dra iväg lite längre bort. Ett aktivt liv och snabb tillväxt förbrukar enorma mängder energi. Ibland har valpen samtidigt inte särskilt stor aptit, till exempel på grund av att tänderna håller på att bytas ut och summan av kardemumman är att valpen går ner i vikt. Även om det är bra att vara smärt innebär smalhet ett alltför lågt näringsintag. Näringsbrist är inte särskilt vanligt, men om den är långvarig kan den leda till problem i valpens hälsoutveckling. En alltför smal valps revben kan synas utanpå om valpen är korthårig. Dessutom känner man av hundens ryggrad och rumpans översida när man klappar den lätt.
Den viktigaste åtgärden är att öka det dagliga foderintaget, det vill säga öka foderportionerna. Dessutom är det bra att kontrollera energihalten i fodret som används. Valpfoder ska innehålla rikliga mängder fett, minst cirka 20 procent. Om fodret verkar rinna rätt igenom hunden och du har svårt att plocka upp avföringen vid promenaden kan det vara klokt att överväga byte av fodersorten till en annan. Man kan även komplettera torrfodret med färskfoder. Visst kan man erbjuda tuggben och godbitar, men godisets främsta uppgift är att erbjuda hunden en syssla eller fungera som träningsbelöning – inte ersätta näringen och energin i fodret.
Ofta planar valpens och unghundens vikt ut nästan av sig själv när det snabbaste tillväxtskedet är över. Även slanka hundar kommer i vuxen ålder att tampas mer med övervikt än undervikt.
Ibland lönar det sig för ägaren att stanna upp i vardagen och betrakta valpen objektivt: är hunden verkligen undernärd eller bara slank på ett hälsosamt sätt? Eller är husdjuret egentligen lite rund när du ärligt tänker efter? Den vanligaste orsaken till förlorad aptit är att valpen helt enkelt ges för mycket foder alltför ofta. Dessutom kanske en eller annan brödkant, en ostbit och resterna av fisksoppan i kastrullen slinker ned under bordet. Vem kan motstå en fuktig nos och en bedjande blick? Det är inte så konstigt att den lilla är mätt och det vanliga fodret känns tråkigt!
En valp som är äldre än fyra månader klarar sig bra på morgon- och kvällsmål. Om du tränar din hund aktivt får hunden även många foderbelöningar i led med träningen. I sådana fall kan det till och med räcka med en utfodring per dag.
Om valpen vägrar att äta under en längre period och börjar se utmärglad ut ska du kontakta veterinär. Ibland kan orsaken till viktminskningen vara ett parasitangrepp eller en sjukdom som kräver behandling.
Har din valp dålig aptit kan du testa att komplettera valpens foder med färskfoder eller våtfoder, som de flesta valpar brukar tycka är riktigt smaskigt.
I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.