Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Mus skötselråd

Att ha en mus, även kallas tammus eller sällskapsmus, som husdjur är både roligt och givande, men för att skapa en trivsam miljö för sin lilla mus krävs både omsorg, tid och ansvar. Här ger vi våra bästa tips och råd om hur du tar hand om en mus som husdjur!

Lite fakta om möss

  • Vetenskapligt namn: Mus musculus
  • Utbredningsområde: Tros ha sitt ursprung i Asien
  • Livslängd: ca 2–3 år
  • Vikt: 30–90 gram
  • Möss är allätare, så kallade omnivorer
  • Möss vill gärna bo i par eller i grupp
  • Möss är grynings- och skymningsaktiva
  • Tammus eller sällskapsmus är en domesticerad variant av husmusen

Vad ska jag tänka på innan jag köper en mus?

En mus kräver både tid och ansvar

Innan du köper en mus behöver du fundera på om du är redo för att ta hand om ett litet liv. En mus lever i ca 2–3 år och kommer behöva omvårdnad och tillsyn varje dag. Musburen måste städas minst en gång i veckan och om du åker bort behöver du se till att mössen får en musvakt. Om din mus blir sjuk måste du ta den till veterinären och även ta hand om alla veterinärkostnader. Ibland blir det heller inte som man tänkt sig – om du skulle bli allergisk eller i värsta fall tröttna på din mus är det ditt ansvar att se till att den får ett nytt tryggt hem. Även om det var barnen som ville skaffa möss så är det alltid en vuxens ansvar att se till att mössen mår bra. Allt detta tåls att tänka på innan du köper en mus, för att både du och din mus ska få ett så bra liv som möjligt.

Möss vill inte bo ensamma, utan i grupp

En mus trivs inte ensam, utan det är mycket viktigt att en mus får bo med kompisar, antingen i par eller i grupp. En ensam mus kan bli väldigt stressad, även om det inte syns direkt. Så om du funderar på att köpa en mus behöver du vara beredd på att köpa minst två. Att möss inte ska bo ensamma är så viktigt att det till och med är lagstadgat!

Ta det lugnt med dina möss den första tiden

Att flytta till ett nytt hem kan vara stressigt för en liten mus, så tänk på att ta det lugnt och försiktigt med dina möss den första tiden. Mössen behöver lugn och ro och lära sig att hitta till matskålen, vattenflaskan och alla gömställen. Vänta med att låta dina kompisar komma och kika på mössen tills de vant sig vid sitt nya hem. Låt dina möss få undersöka dig och lära känna dig i deras egen takt.

Tips och råd om musburar

Planera var musburen ska stå

Innan du hämtar hem dina möss behöver du ha musburen och alla tillbehören i ordning. Försök göra transporten för mössen så smidig som möjligt. Det är även viktigt att placera musburen på ett passande ställe där det inte drar, är för varmt/kallt eller för mycket ljud och händelser. Möss är främst grynings- och skymningsaktiva men kan även vara vakna på natten när vi människor sover. Ett tips är därför att inte ha musburen allt för nära din säng eftersom du då kan vakna av mössens aktiviteter.

Så stor ska en musbur vara

Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller möss som sällskapsdjur (L80). Det är varje djurägares skyldighet att följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra husdjur ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek för en musbur och mycket annat som är bra att veta.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida »

Inredning till musburen

När du köper en musbur är det viktigt att den är rymningssäker, men även inbrottssäker så att en katt eller hund inte kan ta sig in till mössen. Vilken storlek musburen ska ha reglereras av Jordbruksverkets föreskrift L80. Tänk på att detta är minimimått och en så stor bur som möjligt är önskvärt.

I botten på musburen ska det finnas strö, som exempelvis spån, halm eller alspån. Det är även viktigt att mössen har tillgång till en bolåda med bomaterial i så de har en trygg plats där de kan mysa tillsammans och sova. Sedan ska det alltid finnas matskålar, vattenskålar och leksaker i en musbur.

Inköpslista till möss

  • Faktabok om möss
  • Stor bur eller inhägnad
  • Transportbur
  • Hus/bolåda
  • Toalåda
  • Strö/sand till toalådan
  • Matskål av keramik
  • Vattenflaska/vattenflaskor
  • Rengöringsmedel till burbotten
  • Dammfritt bottenströ
  • Pellets
  • Klosax
  • Borste för pälsvård
  • Gnagleksaker av trä och kartong
  • Aktivering: tunnel, hyllplan, aktiveringsboll med mera

Vad äter möss?

Möss är allätare, omnivorer, vilket innebär att de både äter kött och grönsaker. I det vilda äter en mus främst vegetabilier som frön, nötter, spannmål, frukt och grönsaker men även mindre djur såsom maskar och insekter.

  • Pellets. Pellets innehåller allt en mus behöver. Fördelen med pellets är att alla bitar ser ut och smakar likadant, vilket gör att mössen inte väljer ut de allra godaste bitarna som oftast är de med mest fett eller socker i.

  • Grönsaker, frukt, kokt kött, ost och ägg. Förutom pellets kan du även ge dina möss små mängder av de flesta grönsaker, frukt, kokt kött, ost och ägg. Många möss uppskattar även en mjölmask då och då. Du kan även ge dina möss små mängder med magra fröer som mössen får skala och öppna – en perfekt sysselsättning!

  • Fröstänger, pinnar och grenar. Visste du att mössens framtänder växer hela livet? Därför behöver en mus tillgång till material att gnaga på, som exempelvis speciellt avsedda fröstänger eller pinnar och grenar från fruktträd.

  • Rent och friskt vatten. Möss ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Det är även viktigt att mössen har tillgång till flera dricksflaskor så att alla kan dricka sig otörstiga samtidigt om det skulle behövas.

Så tar du hand om en mus

Undersök dina möss varje dag

Håll dina möss friska genom att kika igenom dem varje dag. Undersök mössens päls, öron, ögon, klor och tänder och känn igenom kroppen så att sår, svullnader eller liknande kan upptäckas i tid. En mus med för långa tänder kan exempelvis snabbt få problem med att äta och då uppkommer även en rad andra problem.

Städa musburen

Musburen behöver städas varje dag och då rensar du bort avföring, gamla grönsaker, fuktigt hö och bottenmaterial, samt fyller på med nytt om det behövs. Mössen behöver även påfyllning av pellets varje dag, och dricksflaskan ska tvättas ur och fyllas på med färskt vatten. Ett tips är att fylla dricksflaskan helt full så att du enkelt kan se hur mycket dina möss druckit på en dag. Då märker du om de helt plötsligt skulle börja dricka mer eller mindre än de brukar.

Så får du din mus tam

Möss är bytesdjur så därför är de av naturen försiktiga och lite rädda. Därför behöver du visa för din mus att du inte är farlig, utan snarare en källa till trygghet. Det är lättast att tämja en mus när den är en liten musunge och när den fått vänja sig vid sitt nya hem ett par dagar.

  • När musen är vaken kan du försiktigt öppna burgallret och lägga din hand på burgolvet med handflatan uppåt. Ha gärna något gott i handen som din mus tycker om. Då kommer din mus förhoppningsvis bli nyfiken och närma sig din hand.

  • Sitt helt stilla och låt musen komma fram och lukta på din hand. Kanske kommer den till och med våga sträcka sig fram och plocka någon godsak. Försök sitta så still som möjligt så att du inte råkar skrämma musen med för hastiga rörelser.

  • Testa samma knep några gånger om dagen. Snart kommer din mus att känna sig mer och mer bekväm. Till sist vågar den säkert gå upp i din hand.

  • När din mus känner sig trygg med att sitta i din hand kan du börja klappa den försiktigt över ryggen när den äter. Då vänjer den sig vid dina klappningar samtidigt som den får äta något smaskigt.

  • När både du och din mus känner er trygga med det här kan du försiktigt börja kupa din hand runt musen och till sist lyfta upp den.

Tänk på att sitta ned på golvet när du hanterar din mus, eftersom musen lätt kan ta ett skutt och trilla ner på golvet och skada sig.

Om dina möss blir sjuka eller börjar bete sig annorlunda

Om du misstänker att dina möss är sjuka för att de börjar bete sig annorlunda, slutar äta eller liknande behöver du snabbt ta dem till en veterinär. Möss är bytesdjur i det vilda och visar därför inte att de är sjuka förrän det vanligtvis har gått väldigt långt. När man har en mus som husdjur behöver man därför vara uppmärksam på avvikande beteenden för att snabbt kunna ge musen rätt vård om den blivit sjuk eller skadad. Ju mer tid du tillbringar med dina möss, desto bättre lär du känna dem och kan upptäcka sjukdomar i god tid.

Vanliga sjukdomar för möss

Vanliga sjukdomar för möss är tumörer, cystor och inflammationer i luftvägarna. Bakom ögongloberna har möss en körtel som utsöndrar det rödaktiga sekretet porfyrin. Om en mus inte mår bra på grund av en sjukdom eller stress så ökar produktionen av porfyrin och det kan se ut som att musen gråter röda tårar. Det här är ett tecken på att din mus behöver veterinärvård, samt att du bör se över miljön som musen lever i ifall den är stressad och vantrivs.

Ett tips är att du för en journal över din mus och skriver ner hur den mår och vad du gör för att ta hand om den. På så sätt kan du snabbt upptäcka små förändringar som kan tyda på att din mus är sjuk. Våra veterinärer på Arken Zoo Veterinärklinik runtom i landet hjälper dig om din mus blir sjuk.

Mus som biter på burgallret, vandrar fram och tillbaka eller klättrar på burväggen

Om din mus tuggar på burgallret, vandrar fram och tillbaka i buren eller klättrar på burväggen och försöker rymma är det ett tecken på att musen inte trivs i sin bur. Möss är starkt motiverade till att röra på sig, och om de inte har tillräckligt med utrymme i sin bur att göra det så kommer de hitta på andra saker för att få utlopp för detta beteende. Möss behöver kunna gräva gångar, springa omkring och utforska nya spännande saker i sin bur. Ett tips är att ha en inhägnad plats i ditt hem som är ”mussäkrad” där dina möss kan få spring omkring. Ge dina möss meningsfulla saker att göra så kommer de bli mer balanserade och harmoniska i sitt hem.

Lycka till med dina möss och tassa in till oss på Arken Zoo för fler tips och råd om möss!

Tips på produkter för möss

Behöver du hjälp?