Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Mjäll i kattens päls

Mjäll i kattens päls ser inte bara tråkigt ut, det kan också vara ett tecken på underliggande hälsoproblem. Här berättar vi mer om mjäll hos katter och vilken behandling som krävs, så att din katt kan få en frisk och välmående hud och päls.

Vad är mjäll hos katter?

Mjäll hos katter är döda hudceller som flagnat av och som då syns som små vita eller ljusa flagor i pälsen. Mjäll kan förekomma på olika delar av kattens kropp, vanligtvis på ryggen, vid svansen eller runt huvudet.

Varför får katter mjäll i pälsen?

Kattens hud och päls kan berätta mycket om kattens hälsa. Att katten får mjäll i pälsen kan bero på årstid, men dålig päls och hud kan även bero på flera sjukdomar. Om din katt får en bra kost och pälsvård men ändå har mjäll bör du kolla upp det med en veterinär.

Några vanliga orsaker till mjäll i kattens päls kan vara:

  • Normal fällningsperiod
  • Stress
  • Fel kost
  • Övervikt
  • Parasiter, till exempel mjällkvalster (mycket ovanlig hos katt)
  • Svampinfektioner
  • Ämnesomsättningsproblem
  • Sjukdomar, till exempel seborré
  • Vissa cancerformer

Mjäll i kattens päls på grund av fällning

Visste du att både utekatter och innekatter byter päls två gånger per år? På sommaren byter katten till vinterpäls och på vintern till sommarpäls. När katten fäller lossnar även hudavlagringar och då kan det uppkomma mjäll i pälsen.

Mjäll i kattens päls på grund av stress

Det är inte ovanligt att stressade katter drabbas av olika fysiska besvär. Ett sådant problem kan vara matt och glanslös päls samt mjäll.

Mjäll i kattens päls på grund av fel kost

Om en katt får felaktigt foder eller ett foder som inte passar katten kan den få mjäll i pälsen. Det är exempelvis vanligt att katter som byter till ett foder för kastrerade katter får mjäll, eftersom dessa foder ofta innehåller mindre fett.

Mjäll i kattens päls på grund av övervikt

Överviktiga katter kan få problem med ökad mjällbildning. Dels på grund av att de blir stressade på grund av övervikten, men även för att de får svårare att komma åt att tvätta sig ordentligt.

Mjäll i kattens päls på grund av parasiter, exempelvis mjällkvalster

Mjällkvalster (Cheyletiella blakei) är mycket små parasiter som i sällsynta fall lever på kattens hud och orsakar mjällbildning, klåda och hudförändringar. Mjällkvalster trivs som bäst på ländryggen och svansroten och sprids via direktkontakt med andra djur, men även via borstar, filtar och så vidare. Om du misstänker att din katt har mjäll i pälsen på grund av mjällkvalster ska du alltid kontakta en veterinär som får göra en undersökning. Det finns flera olika behandlingar för mjällkvalster, både receptfria och receptbelagda.

Kom även ihåg att sanera hemmet om din katt drabbats av mjällkvalster! Var noga med att dammsuga, tvätta golv, mattor, borstar, filtar och bäddar. Mjällkvalster kan överleva rätt länge utan värddjur, så det är viktigt att hålla rent.

Mjäll i kattens päls på grund av svampinfektioner

Mjäll hos katter på grund av svampinfektion kan orsakas av olika svamparter, vanligtvis Malassezia eller ringorm (dermatofyter). Dessa svampar kan trivas på kattens hud och orsaka irritation samt avflagning av döda hudceller som syns som mjäll.

Mjäll i kattens päls på grund av sjukdomar, exempelvis seborré

Seborré är en kronisk, men ovanlig, hudsjukdom som orsakar mjäll. När en katt drabbats av seborré kan kattens hud och päls kännas fett och/eller torr, framför allt kring kattens ländrygg, runt ögon och öron och i hudveck.

Symtom på hudproblem hos katter

Det är viktigt att du som ägare känner igen vanliga hudsymtom för att veta när du bör söka hjälp hos veterinär. Det kan förekomma flera symtom samtidigt eller bara ett. Det viktigaste är att du håller koll på din katts hälsa och att du söker vård tidigt för bedömning. Vanliga symtom på hudproblem hos katter är:

  • Mjäll

  • Håravfall

  • Rodnad

  • Klåda

  • Infektion

  • Kala fläckar

  • Fet päls

  • Torr päls

  • Annorlunda lukt

Katter försöker att ta hand om sina symtom genom att klia, bita eller gnida sig. Om kattens hud verkar vara irriterad och katten tappar hår konstant behöver du uppsöka veterinär.

Så behandlas mjäll hos katt

Om din katt drabbats av mjäll ska du alltid uppsöka en veterinär för att ta reda på den bakomliggande orsaken. Eftersom det finns flera möjliga orsaker till att katter får mjäll finns det även flera sätt att behandla det. Du kan exempelvis använda speciella schampon och spot-on preparat som stödjer huden och minskar mjällbildning. Långhåriga och äldre katter kan behöva lite extra hjälp med pälsvård och borstning. Låt din katt undersökas av en veterinär så kommer ni få rätt behandling och värdefulla tips och råd.

Läs mer om pälsvård för katter här!

Uppsök alltid veterinär om din katt har mjäll i pälsen

Kom ihåg att alltid kontakta en veterinär om din katt drabbats av mjäll. Arken Zoo Veterinärkliniker ligger intill flera av våra butiker runt om i Sverige. Här hittar du alltid engagerad personal som drivs av att erbjuda den allra bästa möjliga vården för ditt husdjur.

Boka tid hos någon av våra Arken Zoo Veterinärkliniker här!

Vanliga frågor om mjäll i kattens päls

Varför har min katt fått mjäll?

Det finns flera olika anledningar till att katter får mjäll. Några av dem är exempelvis stress, övervikt, fel kost, parasiter eller att det helt enkelt är normal årstid för fällning. Det är alltid viktigt att söka veterinärvård för att fastställa den exakta orsaken till att din katt har fått mjäll i pälsen.

Hur får jag bort mjäll i kattens päls?

För att få bort mjället från kattens päls behöver du veta varför katten drabbats. Därför är det viktigt att fastställa orsaken hos veterinär. Ibland handlar det om att katten behöver bättre kost, hjälp med pälsvården eller gå ner i vikt, men katten kan även ha drabbats av parasiter eller svampsjukdomar och därför behöva veterinärvård.

Arken Zoo Veterinärkliniker

Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.

Vet. Simone Häusler
Vet. Simone Häusler
Behöver du hjälp?