Funderar du på att skaffa ett marsvin? Vad kul! Marsvin är sociala smådjur som definitvt kommer bidra med både gos och skratt under en tid tillsammans. Här hittar du fakta om marsvin, vad du ska tänka på innan du skaffar ett marsvin och information om marsvinsburar.
Vetenskapligt namn: Cavia porcellus
Utbredningsområde: Anderna i Sydamerika
Livslängd: Ca 5-7 år
Storlek: Väger som fullvuxna ca 1000 gram
Marsvin är mest aktiva i gryning, eftermiddag och skymning, men de behöver tillgång till grovfoder (hö) dygnet runt eftersom de har en väldigt snabb ämnesomsättning.
Marsvin finns numera i en mängd olika varianter, korthåriga, långhåriga, strävhåriga och till och med pälslösa, så kallade nakenmarsvin.
Marsvin har väldigt starka och charmiga personligheter och är ett favorithusdjur i många hem. De är ofta lätta att få tama och enkla att vänja vid hantering vilket gör att de kan ofta kan hanteras även av yngre barn, men självklart under uppsyn av en vuxen.
Marsvin är sociala flockdjur så du behöver planera för att ha en minst två stycken, men gärna en hel grupp marsvin. Ett ensamt marsvin kan vara mycket stressat, även om vi inte kan se det med blotta ögat. Ett marsvin ska leva ensamt endast om det finns särskilda skäl till det.
Är du redo för ansvaret? Ett marsvin lever förhoppningsvis upp till sju år. Under tiden ni har tillsammans behöver marsvinet daglig omvårdnad och tillsyn. Du måste städa marsvinsburen minst en gång i veckan, och om du ska åka bort behöver du en marsvinsvakt. Precis som med andra husdjur behöver dina marsvin din omvårdnad även om du känner dig sjuk eller trött. Var även beredd på eventuella veterinärkostnader ifall marsvinet skulle bli sjukt. Om du blir allergisk eller tröttnar behöver du se till att marsvinen får ett nytt bra hem. I många fall är det barnen i familjen som vill ha ett litet marsvin, men kom ihåg att det alltid är du som vuxen som har som ansvar att se till att era marsvin mår bra.
Marsvin är betande djur som mest håller sig på marknivå. Även om de uppskattar och behöver ha möjligheten att kunna klättra upp på någon upphöjning, till exempel en hylla eller sitt hus, så är det allra viktigaste att ge sina marsvin en rejäl bottenyta i buren de bor i.
Bottenytan ska vara minst 0.3 kvadratmeter och på den ytan är det lagligt att ha två marsvin. Kortaste sidan av buren ska vara minst 40 cm och lägsta godkända höjden är 25 cm. Det här är alltså det allra minsta man kan ha utan att bryta mot lagen, men ju större utrymme du kan ge till dina marsvin desto bättre!
Det är Jordbruksverket som är ansvarig myndighet för djurskyddslagstiftningen i Sverige och på deras hemsida finner du den detaljerade föreskrift som gäller när man håller marsvin som sällskapsdjur (L80). Det är varje marsvinsägares skyldighet att hålla sig uppdaterad och följa de lagar, förordningar och föreskrifter som finns till för att våra härliga pälsklingar ska må bra. Där finner du även måttangivelser på burstorlek och mycket annat som är bra att veta!
Läs mer på Jordbruksverkets hemsida »
Marsvin kan se helt olika ut. Det finns korthårigt marsvin, långhårigt marsvin, virvelmarsvin och till och med nakenmarsvin (skinny)! Hur ditt marsvin ser ut beror vilken ras det är – här berättar vi mer om några av de mest populära!
Den kanske vanligaste marsvinrasen är rasen amerikansk. Det är oftast så här man föreställer sig ett "vanligt" marsvin. De har kort, mjukt hår och finns i mängder av olika färger och kombinationer. Denna ras är väldigt populär, kanske just tack vare sin korta, mer lättskötta päls.
Skinny är ett så kallat hårlöst marsvin, eller nakenmarsvin som många säger. Nakenmarsvin är dock inte helt hårlösa - de har lite hår runt ansiktet och på fötterna! Det är lätt att tro att dessa marsvin är allergivänliga, men så är inte fallet. Nakenmarsvin kan vara svåra att ta hand om - de behöver en varm bur, kaloririk mat och de löper större risk att få sjukdomar. Nakenmarsvin är med andra ord inga bra förstamarsvin utan passar mer erfarna ägare.
Teddymarsvin symboliseras av sin lite sträva, korta men fluffiga päls som står rätt ut. De ser ut som riktiga fluffbollar! Även dessa finns i en mängd olika färger och är riktigt populära.
Abessinier ser ut som vad de flesta kallar virvelmarsvin, men ett virvelmarsvin är inte renrasigt vilket en abessinier är. Med andra ord symboliseras en abessinier av sina roliga hårformationer som växer som virvlar på kroppen. Abessinier finns i mängder av olika färger, och deras korsningar (virvelmarsvin) brukar vara väldigt populära.
Om du vill ha ett långhårigt marsvin kan du skaffa en silkie, coronet eller peruan, som alla har lång päls. Dessa marsvin kräver dock mer pälsvård än andra marsvinsraser. På en peruan växer pälsen åt alla möjliga håll, därför är det viktigt att se till att pälsen inte blir så lång att ditt marsvin får svårt att röra sig eller svårt att se. Silkies har en lång skinande päls som kan bli upp mot 10 cm lång. En coronet är lik en silkie, men skillnaden är att coroneten har som en liten virvel i pannan där håret strålar ut från en central punkt.
Svar: Marsvin brukar bli 4-6 år gamla, men det finns marsvin som lever över 6 år.
Svar: Hur mycket ett marsvin kostar beror på var du köper det. I djuraffärer brukar ett marsvin kosta runt 300-500 kr. Köper du från en uppfödare kan det kosta mer än så, särskilt om marsvinet är renrasigt.
Svar: Ett marsvins foder ska till 80-90 % bestå av hö, men det är även bra att blanda in lite grönt under dagen som till exempel spenat, grov mörk sallad eller broccoli. I matskålen kan du även lägga i pellets som består av fullvärdig näring för marsvinet. Kom också ihåg att marsvinet alltid ska ha tillgång till rent och friskt vatten!
Här hittar du allt för marsvin, som mat, leksaker, godis och inredning till buren och övriga marsvinstillbehör.