Har du en okastrerad tik där hemma som är frisk och kry, kommer hon med största sannolikhet börja löpa. Undet löpet kan du märka att din hund förändras, kanske har hon blivit lite surare och skäller på förbipasserande eller kissar på varje brevlåda. Första gången du är med om att din tik löper? Var inte orolig! Vi håller dig och din vovve i tassen och svarar på de vanligaste frågor om hundar och löp, som hur länge en hund löper, hur ofta en hund löper och när första löpet inträffar.
Beroende på individ och ras genomgår tikar sitt första löp ungefär mellan 6 och 15 månaders ålder. Små hundar blir exempelvis könsmogna tidigare än sina större hundkamrater. Under en cykel förändras en tiks hormonstatus till fertil och hon kan bli dräktig om hon parar sig med en hanhund.
Ett löp varar ungefär 3–4 veckor, men detta varierar från hund till hund.
Normalt sett löper en tik ungefär två gånger per år, men även detta varier såklart mellan olika individer.
Tiken kissar oftare än vanligt.
Tiken blir mer intresserad av lukter utanför huset och börjar markera sitt revir.
Vissa hundar blir ilskna och mer benägna att skälla.
Tiken kan vara lite frånvarande och svår att få kontakt med.
Hennes reproduktionsorgan börjar svälla och utsöndra små mängder blod.
Andra beteendemässiga förändringar kan också inträffa, beroende på individ. Visa medkänsla och tålamod med din hund. Dessa förändringar är oftast jobbigast för hunden själv. Perioden mellan löpcykler varierar stort mellan olika individer, men för de flesta tikar är perioden cirka sex månader.
För att hunden ska kunna vistas inomhus utan att orsaka en massa fläckar på golv och möbler kan hon bära ett tikskydd som ska passa för just hennes storlek. För att absorbera blodet kan man lägga i en binda eller ett trosskydd. Bindan måste bytas efter några timmar och det är viktigt att tänka på hygien och hålla din hund ren. Kom ihåg att ta av tikskyddet när ni ska gå ut på promenad så att hon kan utföra sina behov normalt.
Kolla in vårt sortiment tikskydd och skvättskydd »
När en tik har löpt i ungefär 1–2 veckor minskar mängden och färgen av blodet och de svullna reproduktionsorganen återvänder långsamt till sitt ursprungliga tillstånd. Under en fertil period är tikarna speciellt villiga att para sig och kan börja visa parningsbeteenden mot andra husdjur, möbler, leksaker eller hennes ägares ben. Denna period håller vanligtvis på i några dagar, men tiken kan vara villig att para sig i upp till 1-2 veckor. Uppfödare som vill para tiken bör ta henne till en hanhund under denna period.
Öva på att använda tikskyddet - Skaffa tikskyddet i förväg och öva med tiken att hon ska ha på sig det korta stunder som utökas långsamt. Glöm inte att belöna när hon har det på sig eller se till att distrahera henne med lek och gos om hon försöker ta det av sig.
Tänk på renligheten - Köp två par tikskydd så att du kan tvätta ett åt gången. Renlighet är grundläggande rättigheter för alla hundar.
Prova i butik - Personalen i alla Arken Zoos butiker hjälper dig gärna med att välja tikskydd i rätt storlek. Din hund kan prova tikskyddet om hon inte löper vid tillfället.
Simple Solution - Utrusta ditt hem med fläck- och luktborttagningsmedel. Simple Solution har rengöringsmedel som passar för nästan alla ytor och textilier som finns i ett hem, och de tar bort både fläckar och lukt mycket effektivt.
Beroende på ras och individ löper tikar första gången vid en ålder av cirka 6–15 månader.
Före löpet förändras tikens beteende, och hon börjar markera sitt revir. Rasta hunden ofta.
Beroende på individen varar löpet cirka 3–4 veckor. Håll din hund kopplad utomhus.
Under löpcykeln sväller tikens reproduktionsorgan och börjar utsöndra blod, vilket innebär att du kan behöva sätta på henne ett tikskydd inomhus. (Tänk på att tikskyddet INTE skyddar mot parning om det finns en hanhund i närheten.)
Den fertila perioden, när tiken är villig att para sig, börjar efter 1–2 veckor i cykeln. Svullnaden i reproduktionsorganen och mängden utsöndring minskar, och utsöndringen blir ljusare i färg.
Ungefär två månader efter löpet blir tiken skendräktig. Hur mycket det visar sig och påverkar tiken är individuellt, men det är helt normalt. Om du upplever att din hund tycker att det är väldigt jobbigt så kan du prata med veterinären om tips och råd.
De flesta tikar går in i en löpcykel var sjätte månad. Varaktigheten och frekvensen av löpet varierar mellan olika tikar.