Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Ljudrädsla hos hund

Plötsligt smäller det till, en hög knall, utan att du och din hund är beredda på det och du hinner tänka: ”Åh nej, inte igen”. Din hund börjar skaka och hässja, svansen åker in mellan benen och öronen ligger tätt bakåt och du känner dig maktlös. Känner du igen det? Det är vanligt att hundar är rädda för ljud, men det finns hjälp att få. Här berättar vi mer om ljudrädsla hos hund.

Har du en hund som är rädd för ljud?

Att ha en hund som är rädd för ljud är jobbigt både för dig och din hund, och kan påverka er vardag negativt. Din hund upplever ett enormt stresspåslag, kan vara svår att få kontakt med och tar lång tid på sig innan den varvar ned.

En av de jobbiga sakerna med ljudrädslor hos hundar är att man oftast är helt oförberedd på att ljudet ska dyka upp. Det kan vara en motorcykel som låter något kopiöst när den kör förbi, ett knallskott, åska eller smällare eller fyrverkerier.

Vad beror ljudrädslor hos hund på?

Ljudrädsla hos hund har en genetisk och/eller hormonell bakgrund

Det man har kunnat komma fram till genom studier är att ljudrädslan i första hand har en genetisk och/eller hormonell bakgrund. Man har sett att hundar oftast är mer toleranta mot ljud än vargar. Hur benägen en hund har att bli rädd för ljud kan variera mellan olika raser - jakthundsraser uppvisar exempelvis generellt mindre ljudrädsla. Rädslan kan öka ju äldre hunden blir. Man har även kunnat se ett samband mellan hundar som uppvisar ljudrädsla och att de även uppvisar rädsla/oro/ångest i fler situationer, som att vara ensamma hemma eller att utsättas för nya situationer. Dessa hundar tar även längre tid på sig att varva ned efter en stressad situation. Det här kan vara en lättnad att veta om man som djurägare har en ljudrädd hund: det behöver inte vara något i hundens närmiljö som orsakat ljudrädslan, utan det kan bero på faktorer som du inte har kunnat styra över.

Ljudrädsla hos hund kan uppkomma efter en specifik händelse

Ljudrädslan kan även uppkomma genom något som inträffat i hundens närmiljö, kanske gick ni förbi precis när en smällare avfyrades och din hund blev ordentligt skrämd eller kanske var hunden ensam hemma när ett åskoväder dundrade förbi ovanför huset. En del medicinska tillstånd kan bidra till att en ljudrädsla utvecklas. Om hunden har öroninflammation eller ont i öronen av någon annan anledning och sedan blir utsatt för ett högt ljud så kan smärtan i öronen bidra till att skapa negativa minnesbilder kopplat till ljudet.

Man har kunnat mäta att ljudrädda hundars stresshormoner (kortisol) ökar när de utsätts för ljuden de är rädda för. Ökade kortisolnivåer ser man inte för blotta ögat, det enda vi kan se är hundens förändrade beteende. Att kunna mäta djurs stresshormoner är ett viktigt verktyg, tillsammans med beteendeobservationer, för att kunna öka våra djurs välfärd.

Så hjälper du en hund som är rädd för ljud

  • Lugna din hund. Prata med din hund, lugna den och ge den godis och klappar, finns där för den. Då kan hunden istället förknippa ljudet med att det händer något trevligt och mysigt och rädslan kan på så sätt minska. Många tror att rädslan förstärks om man ger hunden uppmärksamhet, men det gör den inte. Så undvik att ignorera hunden, detta kan faktiskt ge motsatt effekt och till och med öka hundens stress.

  • Träning och motbetingning. Träna med din hund och se till att det är trevligt under tiden. Det finns speciella ljud-CD:s som man kan köpa och som innehåller spår med olika sorters ljud som hundar vanligtvis reagerar mot (skott, åska och fyrverkerier). Det viktiga här är att börja på mycket låg volym där hunden inte reagerar på ljudet. Reagerar den så är det för högt och då måste du sänka. Om du samtidigt belönar din hund med t.ex. godis så har man sett att det är ännu effektivare än att enbart utsätta hunden för ljudet (man motbetingar). När hunden är lugn och inte reagerar höjer du långsamt ljudet, men var noga med att hunden inte reagerar eller uppvisar rädsla. Belöna, belöna, belöna! Det här går även att träna på behörigt avstånd från tex en skjutbana, var noga med och tänk på avstånd och ljudstyrka, backa om hunden uppvisar tecken på rädsla. Att träna bort en hunds ljudrädslor går inte på en dag, utan det tar tid att arbeta med rädslor och det krävs tålamod och mycket kärlek.

  • Stärk din hunds självförtroende. Öva långsamt på att utsätta din hund för nya situationer och belöna den. Hitta någon aktivitet som din hund är bra på- att vara duktig på något, att ha en uppgift kan stärka en rädd hund och få den att känna sig lite säkrare generellt sätt. Vi är bra på olika saker och att få använda sig av sina styrkor mår vi bra av. Vissa hundar är fantastiska på att spåra, utöva agility eller apportera – vilken är din hunds styrka? 

  • Thundershirt. Tryck har en lugnande effekt på nervsystemet och Thundershirt ger en känsla av trygghet och säkerhet. Thundershirt är ett bra verktyg att använda om du vet att din hund kommer att blir rädd (vid exempelvis nyår) eller om ni har täcket nära till hands när ni är hemma tex och hunden har blivit rädd. 

  • Feromoner. Det finns även lugnande feromoner att ta till för att hjälpa till att ta bort udden av rädslan. Lugnande doftferomoner, såsom Adaptil, har visat sig öka hundens känsla av trygghet. Dock kan de aldrig ta bort orsaken till rädslan eller ta bort symtomen på rädslan helt. Det syntetiska innehållet i halsbandet motsvarar hundens naturliga feromoner och hjälper till att öka hundens känsla av grundtrygghet. De finns som halsband, sprayer och doftavgivare för att kunna användas i dem flesta situationer där hunden känner oro. Produkterna ska helst användas i kombination med träning för att hjälpa hunden att minska sin oro. 

  • Medicin. En mycket ljudrädd hund kan behöva medicin för att må bra i och kunna hantera vissa akuta situationer. Ta då kontakt med din veterinär, vi har flera Arken Zoo Veterinärkliniker runt om i landet, som kan hjälpa till med ångestdämpande mediciner. Dessa ska då tas i kombination med träning för att hjälpa din hund på bästa sätt.

Håll dig lugn och hjälp din hund när den blir rädd. Kom in till oss för fler råd och tips!

Tips på produkter som kan lugna stressade hundar

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?