Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Leka med valp

Till skillnad från vad man kan tro, är lek med människor inte en medfödd förmåga hos hundar, utan oftast måste husdjuret lära sig det. Det lönar sig att leka mycket med valpen: det stärker förhållandet mellan husdjuret och ägaren samt lär hunden kommunicera med dig. Faktiskt är lek tillsammans det bästa sättet för valpen och ägaren att lära känna varandra. Här ger vi våra bästa tips på valpleksaker och hur du leker med din valp!

Personlighet och ras formar leken med din valp

Särskilt valet av hur de mer fartfyllda lekarna genomförs ska alltid göras efter hundens individuella karaktär, så att sysslan helt säkert är trevlig. En blyg valp kan bli skrämd om du helt plötsligt kastar dig på golvet, släpper ifrån dig konstiga ljud och försöker "brottas" med den. Å andra sidan kan en mer framåt valp bli alltför uppjagad av en felaktig inbjudan till lek och försöka brottas med dig såsom den har lärt sig att busa med sina valpsyskon. Det är med andra ord viktigt att ägaren lär sig anpassa lekstilen så att den är lämplig för den egna valpen. Det är också bra om du uppmärksammar din hunds rastypiska beteende. En hetsig terriervalp kräver med största sannolikhet mer fart i lekarna och en vallhundsvalp behöver springa ännu mer efter och "valla" dig.

Tänk på det her när du leker med din valp

  • Om barn eller utomstående leker med din hundvalp, så är det ditt ansvar att säkerställa att din hund hela tiden känner sig trygg och att leken inte spårar ur vid något skede.

  • Om du i lekstimmet kastar en leksak till din valp, ska du se till att det sker på halkfritt underlag. Okontrollerad rusning på halt underlag, såsom laminatgolv, är inte bra för den växande valpens kropp.

Leka med valp – lekens början och slut

Det lönar sig att leka mycket med valpen, men det behövs inte riktigt varje gång den kommer och försöker pocka på din uppmärksamhet. Om du alltid avbryter det du gör och sätter igång och leker, lär sig valpen att du alltid är tillgänglig. Till exempel kan du med neutral röst säga "Nu ska vi inte leka" till hunden och fortsätta med det du gör. När du upprepar samma fras lär sig valpen att den inte får sällskap av dig just då när du yttrar orden.

Å andra sidan blir du till en alldeles särskilt intressant kompis åt din hund om du ofta själv tar initiativ och bjuder in valpen till lek. Det lönar sig dock oftast att gå med på valpens lekönskemål och försök att ta kontakt. Tänk också på att avsluta leken när det är som roligast, i stället för när valpen blir uttråkad och går iväg. På så sätt blir lekstunden alltid någonting som det är värt att vänta på.

Att leka med valpen
Här ger vi tips och råd om vad som är bra att tänka på när du leker med din valp!

Hur ska valpar leka?

Varje hundpersonlighet leker på sitt eget sätt. Där superaktiva tassar springer fortare än vettet, pysslar ett knyte med lugnare temperament gärna länge för sig själv och använder sitt huvud. Vet du redan till vilken grupp din valp hör? Eftersom hundar inte är endimensionella typer, kan leksättet å sin sida bestå av båda ytterligheterna, ibland till och med under en och samma lekstund.

Genom att iaktta hur din hund leker, får du väldigt mycket information om dess personlighet. Dessutom kan du se hur din valp utvecklas och du kan observera hur den beter sig i olika situationer. Med hjälp av lek kan du dels öka en blyg valps självsäkerhet och dels lära ett energiknippe självkontroll.

Så anpassar du leken efter din valp
Här visar vi hur du anpassar leken efter just din valp!

Låt valpen leka med andra hundar

Lek med andra hundar lär valpen viktiga kommunikationsfärdigheter hundar emellan. I lek mellan hundar finns det inga regler, utan allt är tillåtet: frenetiskt springande, morrande, ruskande, upprätt brottning och kroppsspråk som i alla andra situationer skulle kunna uppfattas som hotfullt. Leken lär med andra ord väldigt många kommunikationsknep och är därför nyttig för valpen, men också för dig då du lär dig tolka ditt husdjur: Observera till exempel hur leken börjar och vilken subtil kommunikationsmetod hunden använder när den upplever leken alltför fartfylld och försöker lugna ned situationen.

Att tänka på när din valp leker med andra hundar

För valpen är det tryggast att leka med bekanta hundkompisar, som är lämpliga till såväl storleken som lekstilen. Hundgårdar erbjuder å sin sida frihet på ett tryggt vis, men ibland är besök i dem förknippade med risker. Hundgårdar är öppna för alla, så det är omöjligt att förutse och än mindre kontrollera hur hundindividerna förhåller sig till din lilla vän inne i hundgården. Därför finns det också skäl att överväga hur mycket och hur fritt ni vill utnyttja hundgårdarna.

Så tolkar du hundens språk »

Ska jag låta hunden vinna i kamplekar?

Att du låter din valp vinna en kamp- eller rusklek tycker hunden ofta är det bästa med att leka med människor och ger valpen ett sunt självförtroende. Ägaren kan kväva valpens leklust genom att hela tiden leka "herren på täppan". Vem vill leka med en sådan tråkmåns som alltid bara vill vinna och som stjäl leksaken varenda gång? Låt din hund känna sig som en vinnare! 

Lek som belöning för valpen

Du som ägare är den bästa leksaken din vovve vet - både inomhus och utomhus! I hundutbildning är lek den bästa av belöningsmetoderna. Genom leken kan man effektivt stärka beteenden som kräver fart, såsom tillkallning. För att leksaks- och lekbelöning ska fungera, måste hunden först lära sig att älska lek och du måste stärka dess vilja att busa med dig. 

Leksaker för valpar

Leken är hundvalpens arbete! Trots att vi tråkiga människor kan tycka att leken känns som en enformig syssla, är dess betydelse för hundvalpens utveckling och välbefinnande absolut viktig.

Därför är det viktigt för valpar att leka

  • Att leka aktiverar valpen och lär den nya problemlösningsförmågor
  • Att leka ger valpen möjlighet att öva på sin jaktinstinkt
  • Att leka förbättrar valpens kommunikationsfärdigheter och utvecklar dess sociala färdigheter

När hunden blir äldre lönar det sig att upprätthålla dess lekfullhet. Leken förstärker förhållandet mellan valpen och ägaren och gör det avslappnat. Om en vuxen hund nästan aldrig leker, kan du systematiskt främja dess förmåga att leka. På så sätt ökar du ditt husdjurs livsglädje.

Hundleksaker

Införskaffning av olika leksaker till valpen är inte bara ett av djuraffärernas marknadsföringsknep, utan hunden har nytta av att bekanta sig med olika former, material och sätt att leka. Leksakerna har olika användningsändamål. Till exempel erbjuder aktiveringsleksaker hunden en möjlighet att skaffa föda, vilket är ett naturligt beteendebehov ända sedan födseln.

Ibland är de bästa leksakerna inte sådana som köps i affären, utan till exempel är tomma toalettrullar småvalparnas storfavoriter. Utöver den tomma pappersrullen ska du införskaffa följande till leksakslådan:

Hunden behöver inte ha tillgång till alla leksaker hela tiden, utan man kan "rotera" dem. En väldigt busig valp kan överge sin favoritleksak på ett ögonblick, men när leksaken läggs undan i skåpet i några dagar, är återföreningen många gånger väldigt glädjefylld!

Tips på valplekar

Dragkamp

Använd en leksak som valpen kan få ett bra grepp om, exempelvis ett rep, och sätt sedan igång med en rolig dragkamp! Vifta med leksaker framför valpen och locka den till att börja dra i leksaken. Kom ihåg att valpen gärna vill vinna ibland också - det är bra för självförtroendet!

Kasta leksaker/apport

Vilka hundar älskar inte att jaga efter leksaker? Det här kan du leka både inomhus och utomhus och valpen kommer säkerligen älska det! Den här leken är även ett gyllene tillfälle att lära din valp att komma tillbaka med leksaken och släppa den hos dig så att du kan kasta igen.

Gömma godis/leksak

Valpar blir minst lika trötta av att använda nosen och som kroppen! Göm godis eller mat i en aktivitetsmatta som valpen får nosa fram, eller göm valpens favoritleksak någonstans och låt den leta. Det här kommer hålla valpen underhållen en bra stund!

Lär valpen tricks

Att lära kan vara en lek! Öva på vanliga användbara kommandon som sitt, ligg, stanna och vacker tass. Det blir en rolig stund ihop som både stärker ert band och uppfostrar valpen.

Lek kurragömma

Här behöver ni vara två personer så valpen inte känner sig ensam och utelämnad. En person gömmer sig och en hjälper valpen att leta! När valpen hittar den gömda personen kan ni belöna med mycket lek och en lite godsak.

Ha en liten brottningsmatch

När valpar leker med varandra är det inte ovanligt att det blir en liten brottningsmatch och att de tumlar runt på golvet. Gör du detsamma med din valp – men försiktigt och med mycket kärlek såklart! Ge din valp en liten lätt knuff och se om den är sugen på en utmaning. Är din valp liten räcker det att du bara använder din hand, har du en större ras kan du också gå ner på alla fyra och använda kroppen lite mer.

Tips på valpleksaker

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?