En dag kommer komma då din valp nyfiket nosar vid vägkanten och innan du vet ordet av har valpen en plastförpackning eller smutsig fimp i mungipan. Valpen kommer vara stolt över sin nyfunna skatt och inte vilja släppa i första taget, därför är det viktigt att ha ett kommando som får valpen att förstå att den ska släppa eller låta bli. Helst direkt. Här berättar vi mer om hur du lär dig valp "nej”.
Innan ni hamnar i scenariot är det viktigt att du lär valpen att när den hör ”nej” så ska den avbryta, det vill säga låta bli, vad den håller på med. Ett fungerande nej-kommando ökar valpens säkerhet eftersom den då med gott humör kommer att släppa även tvivelaktiga skatter.
Sätt dig på golvet och ta först en lite mindre åtråvärd smakbit eller en torrfoderkula i din öppna handflata.
När valpen försöker ta den, slut handen om godbiten. Till en början kanske valpen försöker öppna din hand, men var tålmodig.
Efter en stund börjar valpen tappa intresset och drar sig troligtvis lite längre bort från handen. Då öppnar du handen igen.
Om valpen inte direkt kastar sig över den öppna handen, belöna den med din andra hand, med något supergott!
Om valpen genast rusar mot den öppna handen, slut handen igen.
Höj inte svårighetsgraden för snabbt. Även en liten stund av självbehärskning ska i början belönas ordentligt.
När valpen gör framsteg kan du göra övningen svårare genom att lägga godbiten på golvet.
Om valpen rusar mot godbiten, täck den med handen.
När valpen drar sig bakåt, ta bort handen från godbiten.
Om valpen inte genast försöker ta godbiten, belöna den direkt genom att ge den en smaskig godbit i munnen.
När valpen kan behärska sig och inte försöker ta godbiten i den öppna handen eller på golvet, lägg till kommandot nej och belöna valpen.
Upprepa övningen dagligen och gör den svårare lite i taget. Kom ihåg att det är viktigt att valpen lyckas ofta. Då förstärks det önskade beteendet.
När valpen via upprepningar lärt sig att en godbit inte får tas om du säger nej, kan du överföra övningen på exempelvis leksaker. Börja alltid övningen med en så lätt utgångssituation som möjligt (alltså en tråkig leksak) och belöna alltid valpen med en bättre leksak eller godbit. Kom ihåg att även träna ute!
För att hunden ska förstå att du verkligen menar ”nej”, så måste du använda både röst och kroppsspråk. Du ska absolut inte låta arg eller vara hotfull när du uppfostrar valpen, men du måste låta säker på din sak så att ”nej” blir trovärdigt för valpen. Använd ett bestämt tonläge, men skrik aldrig på valpen. Ett annat tips är att inte överanvända ordet ”nej” till allt som valpen gör fel. Då tappar ordet sin betydelse för valpen. ”Nej” ska användas när du vill att valpen ska låta bli något, inte när den gör fel. Då är det bättre att belöna valpen när den gör rätt istället, för att eliminera oönskade beteenden. Det är även viktigt att vara konsekvent med vad nej betyder, så att valpen lär sig förstå att ”nej” betyder ”sluta med det du gör/planerar att göra”.
När du lär din valp ”nej” är det bra att komma ihåg att alla valpar är egna individer som lär sig olika snabbt och reagerar olika på tillrättavisningar. Du kan med andra ord behöva hitta rätt takt och taktik för just din valp. Även hundraser har olika egenskaper och egenheter, vissa raser är lite mer envisa och kräver mer tålamod än andra. Det viktigaste är att du är konsekvent i din träning och inte ger upp!
I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.