Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Labradoodle

Labradoodle är en av våra mest populära blandraser och är känd världen över. En labradoodle är en blandning av hundraserna labrador retriever och pudel, och finns i tre olika storlekar, två olika pälstyper och mängder av pälsfärger. Här har vi samlat massor av fakta om blandrasen labradoodle och tar upp mer om vad som är bra att tänka på innan man köper en blandras.

Lite fakta om labradoodle

Notera att hundrasen labradoodle inte har en rasstandard hos Svenska Kennelklubben, då SKK endast erkänner renrasiga hundar. Labradoodle är en korsning mellan labrador retriever och pudel, och är därmed en blandras, och kan variera i utseende, exempelvis i pälslängd och utseende. Det finns ingen organisation som ansvarar för att styra aveln av labradoodle, vilket innebär att det inte finns några garantier av vad man kan förvänta sig av blandrasen. Renrasiga hundar har en rasstandard över rasens utseende och mentalitet, vilket gör det lättare för ägare att veta vad de kan förvänta sig av sin hund. Labradoodle är heller inte en godkänd ras hos Federation Cynologique Internationale, FCI.

Nedan fakta kommer Svenska labradoodleklubben.

  • Ursprung: Australien

  • Vikt: Miniatyr: Bör väga 15 kg eller under, medium: 13–22 kg och standard: 19 kg eller över

  • Mankhöjd: Miniatyr: 43 cm eller under, medium: 43–53 cm och standard: 53 cm eller över

  • Fysiska egenskaper: Välbalanserad kroppsbyggnad med en vänlig uppsyn som utstrålar elegans och vakenhet

  • Mentalitet: Glad, social, sprallig och inbjudande

  • Aktivitetsnivå: Medium till hög

Labradoodelns historia

Labradoodle är en blandras som härstammar från Australien, där labradoodlen medvetet började avlas fram för att man ville ha en lämplig ledarhund som inte fällde, så att alla, även allergiker, kunde ha nytta av hunden. Det var då främst labrador retriever och golden retriever som användes. Snart insåg uppfödarna att labrador retriever och storpudel var en särskilt lyckad kombination, och när dessa två raser kombinerades i flera generationer fick man allt mer förutsägbara mentala egenskaper hos avkomman, men även utseendet blev mer och mer detsamma bland alla hundar. Fler började även upptäcka att labradoodle var en mycket trevlig familjehund och sällskapshund, och sedan dess har blandrasen labradoodle spridits över hela världen och ökat stort i popularitet.

Så ser en labradoodle ut

Kroppsform för en labradoodle

En labradoodle ska ha en välbalanserad kroppsbyggnad, vilket innebär att den varken ska uppfattas som överdrivet tung eller smal.

Päls på labradoodle

Labradoodlen är kanske mest känd för sin päls, även fast pälsen varierar från individ till individ. Man brukar säga att pälstyperna för en labradoodle befinner sig på en flytande skala. Det är en stark rekommendation från Svenska labradoodleklubben att avla för att få fram de karakteristiska och rastypiska ull- och fleecepälsarna, men oavsett päls ska en labradoodle alltid ha en jämn päls över hela kroppen, även ner på benen och ut på nos och tassar. Pälsen ska kännas torr och inte ha någon typisk ”hunddoft”. En fleecepäls har en mjuk textur och luftig känsla och kan variera från lockig till vågig eller nästan helt rak. En ullpäls är lockigare än fleecepälsen och fäller minst av av labradoodlens olika pälstyper. Hårpälsen är en icke rastypisk pälsvariant för labradoodle. Labradoodles med denna typ av päls fäller och vissa har både täckhår och/eller underull.

En labradoodle kan ha många olika pälsfärger som cream, aprikos, röd, cream karamell, karamell, röd karamell, brun, café au lait, parchment, svart, blå, silver, abstrakt, tuxedo, parti, tantecknad, sobel och trefärgat.

Så mycket väger en labradoodle

Labradoodles finns i tre olika storlekar; miniatyr, medium och standard. Detta beror på om labradoodlen har anlag från en dvärgpudel, mellanpudel eller storpudel.

Miniatyr är den minsta typen av labradoodle och den har en mankhöjd på max 43 cm och ska max väga 15 kg. En labradoodle av storlek medium har en mankhöjd på 43–53 cm och bör väga mellan 13–22 kg. En standard labradoodle har en mankhöjd på över 53 cm och bör väga minst 19 kg.

Hur är en labradoodle?

En labradoodle ska vara social, glad, samarbetsvillig och lättlärd. Den ska även vara nyfiken på sin omgivning och självsäker i nya miljöer. Många labradoodles trivs i vatten och är naturliga apportörer, men en utpräglad jaktlust är oönskad. Unga labradoodles är dock kända för att vara utmanande på promenader då de gärna vill springa fram till allt och alla och hälsa med stor glädje. Men det är ju så labradoodles är – glada och sällskapliga! Precis som alla hundar behöver även labradoodles mental aktivering varje dag och något de älskar speciellt mycket är att träna ihop med sin människa. Hundsporter och spännande kurser brukar passa en labradoodle perfekt.

För vem passar en labradoodle?

Blandrasen labradoodle passar dig som söker en social, entusiastisk och lättlärd hund som älskar allt och alla! Labradoodle är en sprallig hundras som vill ha ägare som älskar att umgås, träna ihop och testa på nya saker. Du som labradoodle-ägare bör uppskatta att ha en hund som är pepp på livet, och labradoodlens ungdomsår kan vara en utmaning, särskilt under promenaderna. Du behöver även göra ordentlig research på vad det innebär att köpa och äga en blandras, även om det är en mer etablerad blandras som labradoodle.

Generationer av labradoodle

Om du gör din research på blandrasen labradoodle kommer du snart märka att både föräldrar och valpar ofta är markerade som exempelvis F1, F2 och F3. Men vad betyder detta? En F1-labradoodle är en första generationens labradoodle vilket innebär att den är 50% labrador retriever och 50% pudel. En F2-labradoodle är avkomma till två F1-labradoodles och en F3-labradoodle är avkomma till två F2-labradoodles. Så det har alltså att göra med hur många generationer av labradoodle en valp är.

Pälsvård för labradoodle

Även fast labradoodle är en blandras som inte fäller, betyder det inte att den inte kräver en del pälsvård. En labradoodle behöver klippas, kammas och borstas beroende på hur du väljer att hålla pälsen. Oftast räcker det med att du går igenom din labradoodles päls en gång i veckan med en kam eller borste, men olika pälsar är olika krävande. Hur ofta du behöver klippa din labradoodle varierar beroende på päls, men vanligtvis behövs det göras ca 4–6 gånger per år.

Vanliga sjukdomar för labradoodle

Över lag är labradoodle en frisk hundras, men det beror främst på blandrasens mycket låga inavelsgrad, samt att föräldraraserna labrador retriever och pudel inte har några större rasrelaterade hälsoproblem. Det är alltid viktigt att avelshundar genomför tester för de hälsoproblem som föräldraraserna vanligen drabbas av, som exempelvis höftledsdysplasi. Det förekommer vissa recessiva sjukdomsanlag hos labradoodle som Svenska labradoodleklubben rekommenderar att man testar hundarna för.

5 snabba om labradoodle

  • Är en blandning mellan labrador retriever och pudel
  • Finns i tre olika storlekar...
  • ... och två olika typer av päls...
  • ... och i massor av olika pälsfärger
  • Känd för att vara social, glad och sprallig

Labradoodle-valp? Gå med i minitassarna!

Har du en sprallig liten labradoodle-valp hemma, eller kommer du snart få hem en? Kom ihåg att gå med i Minitassarna - vår kundklubb där valpar hänger! Som medlem i Minitassarna får du flera härliga fördelar och gåvor som till exempel:

  • Bonus på alla dina köp

  • Gratis födelsedagspresent varje år

  • En gratis kloklippning

  • 10% rabatt på din labradoodle-valps foder tills den fyller 1 år

Läs mer om vår kundklubb för valpar här!

Vanliga frågor om labradoodle

Vad ska jag tänka på innan jag köper en labradoodle-valp?

Innan du köper en labradoodle-valp behöver du verkligen ha läst på om blandrasen, samt vara säker på att du är redo för att ta hand om just en blandras. Det är alltid viktigt att du får träffa din labradoodle-valps föräldrar så att du någorlunda vet vad du kan förvänta dig. Säkerställ också att säljaren är en seriös labradoodle-uppfödare som ger dig ett rimligt pris. Om du funderar på att köpa en labradoodle-valp, läs först igenom vår guide om vad du ska tänka på innan köpet.

Hur är labradoodle som första hund?

Generellt sett är labradoodles lättlärda och tycker om att träna ihop med sin ägare, vilket är bra kvaliteter att se hos en förstagångshund. Labradoodlen är dock känd för att vara väldigt öppen och social, vilket kan vara utmanande under ungdomsåren då labradoodlen säkerligen kommer vilja springa fram till allt och alla och hälsa under promenaderna. Som ny hundägare bör du även läsa på om vad det innebär att äga en blandras i stället för en renrasig hund. Labradoodles kan exempelvis skilja sig en hel del i päls och storlek beroende på föräldrar och generation.

Vad är australian labradoodle?

Aveln på labradoodle har sedan starten på 1980-talet förändrats något och fler raser än labrador och pudel har använts i arbetet. I en del linjer blandade man även in engelsk cocker spaniel och/eller amerikansk cocker spaniel och fick då fram en blandras som idag kallas australian labradoodle. En labradoodle kan vara en F1, F2, F3 och så vidare, men den har bara gener från både labrador och pudel. Alla australian labradoodles är F5 eller högre och har gener från raser som engelsk och amerikansk cocker spaniel.

Vad är en mini labradoodle?

Mini labradoodle är en förkortning av miniature labradoodle (miniatyr labradoodle) som är den minsta varianten av labradoodle. En mini labradoodle får max väga 15 kg och ska ha en mankhöjd på högst 43 cm.

Vad hittar jag en labradoodle till salu?

Om du letar efter en labradoodle till salu rekommenderar vi att du vänder dig till en labradoodle-uppfödare, alternativt att du kontaktar ett hundhem och hör efter om de har en labradoodle i behov av ett nytt hem.

Vad har en labradoodle för pris?

Labradoodle är en populär blandras som kan kosta allt mellan 25 000 – 50 000 kr beroende på uppfödare och ålder på hunden. Det finns dock naturligtvis individer som sålt dyrare eller billigare än så också.

Finns det svart labradoodle?

En labradoodle kan ha massvis med olika färger och svart är en av dem. Andra färger en labradoodle kan ha är exempelvis brun, cream, aprikos och café au lait.

Allt inom hund

Funderar du på att skaffa en liten valp eller har du redan en hund? Vi samlat allt som din vovve behöver, som hundmat, bäddar, leksaker, koppel och godis - på ett och samma ställe! Här kan du även enkelt bli medlem i vår kundklubb. Voff, vilket hundliv!

Behöver du hjälp?