Så, du har bestämt dig för att köpa hund? Grattis! Det är ett stort beslut att ta och när du är säker på att du är redo för åtagandet kan du sätta i gång köpprocessen. Här kommer några användbara tips att tänka på när du ska köpa hund.
Har du tid att skaffa valp? När du ska köpa hund behöver du vara redo för att en valp behöver all din tid under de första månaderna.
Välj en ras som passar dig. Innan det är dags att köpa hund behöver du bestämma dig för en ras. Det finns över 300 erkända hundraser, och alla har olika egenskaper – både fysiskt och mentalt. Att välja en ras som passar dig är nyckeln till att få en stabil relation med en glad hund som trivs. Läs vår guide om hur du väljer rätt hundras för dig här »
Hitta en uppfödare. Att hitta en seriös uppfödare som följer avelsregler, rasstandarder och har samma syn på hundar som du är viktigt när du ska köpa hund. Det kan ta lite tid och vissa uppfödare kan till och med ha långa väntelistor – ha tålamod. För att undvika valpfabriker, bakgårdsuppfödare eller smuggelhundar ska du alltid besöka uppfödaren för att träffa mamman och kullen innan du skaffar din valp. Läs din valps stamtavla och säkerställ att den är registrerad i kennelklubben.
Eller adoptera en omplaceringshund. Du kan även köpa en hund som behöver omplacering, antingen privat, genom organisationer eller genom Länsstyrelsen. Dessa hundar är ofta omplacerade vuxna hundar som av olika anledningar letar efter nya kärleksfulla hem. Läs mer om att adoptera hund här »
Gör upp ett köpeavtal. Så, hur går det till när man ska köpa hund? De flesta uppfödare använder ett köpeavtal enligt en mall framtagen av Svenska kennelklubben. Men alla köpeavtal, även sådana gjorda av en privatperson, med avtalsvillkor inskrivna, fungerar. Det finns olika varianter av ägarskap beroende på om hunden ska användas till avel eller inte, detta beskrivs i avtalet.
Seriösa uppfödare kan hittas på olika rasorganisationers webbplatser. Köpahund.se är Svenska Kennelklubbens valphänvisningssajt. Där finns information om olika hundraser, valpkullar till salu och kontaktuppgifter till SKK-anslutna uppfödare.
Ibland kanske du måste vänta länge på rätt valp och kan känna dig otålig att börja leta efter andra uppfödare – men det är alltid bäst att ha is i magen och inte skynda fram ett valpköp utan att vara säker på vad den kommer ifrån för förhållanden. Varför? Läs orsaken i nästa stycke!
Du kan hitta många annonser i tidningar och på internet där papperslösa och oregistrerade valpar säljs till ett billigt pris. Dessa kan vara smuggelhundar och komma från en så kallad valpfabrik. Valpfabriker har bara som syfte att tjäna pengar och håller djuren instängda under grymma förhållanden där sjukdomar är vanligt förekommande. Säljaren kan ha många övertygande argument för varför priset är så lågt och att hen inte har alla nödvändiga papper – vissa registrerar till och med valparna som avkommor till svenska tikar för att få falska stamtavlor och kan då begära ett väldigt högt pris istället. Ibland kan säljaren till och med övertyga den mest erfaren hundägaren, så var försiktig! Valparna kan bära på sjukdomar som riskerar att spridas.
Vad kan du då göra? Stöd inte valpfabriker och oseriösa uppfödare genom att köpa hund från dessa – gör noggranna efterforskningar och se alltid till att få träffa valparna och deras mamma hemma hos uppfödaren innan du gör ditt köp. Kolla även upp uppfödaren hos rasorganisationer eller SKK.
Tänker noggrant igenom vilka föräldrar den planerade kullen kommer att ha
Gör alla viktiga hälsotest baserade på rasspecifika problem
Har som mål att föda upp så friska valpar som möjligt med ett stabilt psyke
Tar hand om moderns välbefinnande och avmaskning redan under dräktigheten
Tar med valparna på veterinärkontroller och tar hand om deras avmaskning
Umgås med valparna och ger var och en kvalitetstid
Informerar möjliga valpköpare om rasen och erbjuder dem råd och stöd
Ställer många frågor och är noga med att ta reda på att valparna kommer att få ett bra hem hos sina nya ägare
Gör det möjligt för köpare att besöka hemmet och träffa valparna och deras mamma
Väljer eller hjälper till att välja den lämpligaste valpen för varje köpare
Registrerar valparna och gör skriftliga köpekontrakt
En bra och seriös uppfödare är ett perfekt stöd för en ny valpägare och ofta varar kontakten mellan uppfödare och ägare under hela hundens liv.
Att få hämta hem sin valp är kanske det allra bästa med att köpa hund. Längtan efter Den Stora Dagen är lång; man ju ska få hem en gudomligt söt liten valp, full av kärlek, bus och upptåg! I månader har vänner och familj fått lyssna på allt från val av uppfödare till mer eller mindre genomtänkta valpnamn. Du har köpt hem allt som kan tänkas behövas till din nya vän, och alltsammans står prydligt uppradat där hemma. Den nya bädden, matskålarna och en hel drös leksaker. Nu är det dags att hämta valpen!
Läs mer om hur det här är hämta hem valpen »
När du hämtar din valp är den allt som oftast 8 veckor gammal eftersom det är först då valpen får lämna sin mamma och sina syskon hos uppfödaren. Vissa kan självklart hämta sin valp när den är äldre än 8 veckor, det beror på vad köparen och uppfödaren kommit överens om.
När valpen kommit hem är det viktigt att du ger den lite andrum. Det har hänt väldigt mycket för din nyskaffade lilla valp: mamma och alla syskon är nu utom synhåll, nya dofter, personer och intryck ska mötas vart den än vänder sig. Listan över nyfikna personer som vill träffa familjens nya stjärna kan göras lång, men låt helst valpen slippa besök den första veckan. Den behöver först och främst få lära känna sin nya familj, inte alla vänner och bekanta.
Visst är det svårt att låta bli en liten hundvalp – men stör inte valpen när den sover. Den har ett stort sömnbehov och behöver lugna stunder för att vila och smälta allt som händer. Vänta även med att dra med dig valpen ut på äventyr innan den känner sig hemma och har lärt känna er. Det finns tillräckligt med nya intryck i det nya hemmet för en liten valp!
Med en valp hemma behöver man knappast ytterligare underhållning! Lek och busa tillsammans med din valp, så bygger ni upp en fin kontakt med varandra. Du övar också upp er kommunikation och lär valpen regler och samarbete. Valpar kan tyckas outtröttliga, även när matte och husse inte är leksugna. Bli inte arg eller irriterad på din valps lekfullhet – det är hundars sätt att träna inför vuxenlivet!
Ge valpen något att sätta tänderna i, så kanske strumpor och skor skonas (om du har tur). En repleksak eller en mjuk gummileksak är bra att ha! Du behöver inte tänka på motion än - för en liten valp räcker lekstunder och små äventyr i trädgården och närområdet. Först när valpen är 6–12 månader (beroende på ras) kan du börja tänka på motionering. Till dess får valpen följa med i skog och mark på ett naturligt sätt, och blir den trött får du helt enkelt bära en stund.
En valp kan ingenting när den kommer till dig. Den kan omöjligt veta dina förväntningar, och därför kommer det ofta hända att valpen inte gör det du vill att den ska göra. Om du säger ”nej” varenda gång det händer, så kommer det garanterat att bli en ond cirkel och en aldrig sinande ström av ”nej, nej, nej”. Lägg till valpens namn efter ”nej” och du har plötsligt förknippat själva namnet med något negativt. Hur får du valpen att komma till dig? Genom att ropa dess namn. Varför ska valpen komma till dig, när du ropar någonting som den nu klart och tydligt förknippar med ”nej”? För att illustrera hur frustrerande det kan vara för en liten valp att få höra vad den INTE ska göra istället för att uppmuntras då den gör vad den SKA göra, föreställ dig följande:
Du kör på en väg. Det dyker upp skylt efter skylt som säger i vilken hastighet du INTE får köra. ”Kör inte i 50, 60, 70…”. Ganska snart börjar du fundera över vilken hastighet du egentligen FÅR köra i, eller hur?
På samma sätt kan valpen omöjligt veta vad du vill att den SKA göra, om du hela tiden talar om för den vad den INTE får göra. Visa och lär istället valpen vad du vill att den ska göra, genom att belöna och berömma när den gör rätt och ignorera oönskade beteenden. Valpen kommer då snabbt att förstå vad som lönar sig, och fortsätter därför att upprepa detta. De beteenden som inte väcker någon reaktion hos matte eller husse kommer snart att minska och släckas ut.
Det kan ta ett tag innan din valp lärt sig var den ska och inte ska utföra sina behov. Tappa inte modet, med lite tålamod så går det till sist. Skäll inte på din valp om det sker en olycka! Det kommer bara att skapa stress och kan till och med ge motsatt effekt i rumsrenhetsträningen. En annan teknik som tyvärr dyker upp då och då, är att trycka ner valpens nos i röran den råkat åstadkomma. Detta är ingenting annat än en form av djurplågeri, som inte har någon som helst positiv effekt i träningen.
Direkt efter lek, sovstunder och ungefär en kvart efter att valpen ätit brukar den behöva kissa eller bajsa. Lyft då ut valpen, och gå till samma ställe varje gång. Beröm och uppmärksamma valpen när den kissar eller bajsar. Om du är konsekvent med denna procedur kommer valpen till sist att förstå vad som gäller. För att underlätta träningen är det bra att ställa klockan nattetid i början. Lyft ut valpen och låt den kissa någon gång under natten. Kom ihåg: hur duktig och konsekvent du än är under denna träning så kommer det garanterat att ske olyckor – det är fullt normalt och helt okej!
När du ska köpa hund är det bra att veta att en renrasig valp ofta kostar runt 10 000–25 000 kronor. En vuxen hund är vanligtvis något billigare.
Under din valps första år behöver du betala inköpspriset för valpen, foder, vaccinationer, försäkring, bajspåsar och andra tillbehör. Sammantaget kommer detta att kosta dig runt 35 000 kronor, beroende på hur mycket du betalar för valpen, som ju är den största utgiften. Utöver detta kostar det med aktiviteter/hundkurser och eventuella medlemskap. Följande år blir något billigare i jämförelse eftersom du redan betalat för själva hunden.
Om du ska köpa hund behöver du vara beredd på att en hund kräver mycket tid och engagemang. Oftast är en hundvalp åtta veckor eller äldre när den lämnar sin mamma. De är små och måste lära sig allting om livet. Det är rekommenderat att du sparar semesterdagar för att kunna vara ledig från jobbet, så att du kan ge din valp all tid den behöver. En vuxen, stabil hund ska inte vara ensam mer än max fem timmar per dag. Hundar vill vara med sina familjer och mår inte bra av att bli lämnade ensamma större delen av dagen. En hund behöver även stimulans i form av fysisk och mental träning för att hålla sig glad och stabil, så bara ditt sällskap räcker inte alltid hela vägen. Kom ihåg att en hund är ett 15 år långt åtagande, det är viktigt att ha i åtanke när du ska köpa hund.
När du väljer uppfödare och åker dit på besök är det bra att ställa några frågor för att göra klart att ni är överens. Fråga om föräldrarna till din valp och deras historia. Fråga även om uppfödarens historia och tidigare kullar, särskilt angående hundarnas hälsa. Du kan också fråga om uppfödarens avelsfilosofi och etiska ståndpunkter.
Läs mer om hur det är att skaffa valp »
När du bestämt dig för att du vill köpa hund så behöver du hitta en uppfödare eller ett hundhem. Undvik smuggelhundar, valpfabriker och bakgårdsuppfödare.
Vill du ha fler goda råd? Här har vi samlat massvis! Upptäck tips och råd om bland annat aktivering, pälsvärd, kost och sjukdomar - både för vuxna vovvar och valpar.