Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Könsmogen hund

Precis när du trodde att den mest intensiva träningsfasen med din valp var över börjar hunden att testa gränserna. Oroa dig inte – din valp har bara blivit tonåring, en könsmogen hund! Detta innebär att den behöver ditt stöd och konsekvent träning för att bli den väluppfostrade hund du känner igen. Här berättar vi mer om vad du kan förvänta dig när du har en könsmogen hund!

När blir en hund könsmogen?

Vanligtvis blir en hund könsmogen när den är 6–15 månader gammal. För mindre raser sker detta oftast tidigare jämfört med större raser. Fasen varar vanligtvis tills hunden är 1,5 år gammal, men för vissa kan den vara längre. Hunden räknas som helt vuxen vid 2–3 års ålder beroende på ras och storlek.

Så vet du att din hund är könsmogen

Att hunden blir könsmogen innebär första löpet för tikar, medan hanhundar får ett ökat intresse för tikar. Du kan även märka en del förändringar i hundens beteende.

3 symptom för en könsmogen hund

  • Mer lättskrämd. Hunden kan vara rädd för även så välbekanta saker som sopor och flygande löv.
  • Olydnad. Hunden verkar vara "döv" för några grundläggande kommandon och ord som vanligtvis är bekanta för den.
  • Ökad självsäkerhet. Hunden kan ta ut svängarna mer än vanligt, våga gå sin egen väg och tar mer egna beslut än vad den lilla valpen gjorde. Hunden kan även bli modigare och mer självsäker vid hundmöten.

Hur länge är en hund en valp?

Fysiskt sett är en hund fullvuxen vid ca 1 års ålder, men det betyder inte att valphjärnan inte kvar. Hundar som anses vara vuxna kan fortfarande vara lika spralliga och lekfulla som valpar.

Så hanterar du en hund som är tonåring

När din hund är mellan 6 månader och 2 år anses den vara en tonåring, och hundar som är tonåringar kan vara lite jobbiga att hantera. Här är det du som ägare har en avgörande roll som hundens stöd och konsekventa lärare. Det är viktigt att tidigt ta itu med de oönskade beteenden som den här perioden medför, men straffa aldrig din hund när den gör någonting du inte tycker om – uppmuntra istället det önskade beteendet genom positiv förstärkning. På detta sätt växer din hund på det sätt du önskar.

Om hunden är lättskrämd

Tvinga inte hunden att möta det läskiga, börja istället tålmodigt med att låta hunden bekanta sig med miljön igen. När ni ser en ny sak, observera den först på långt avstånd. Belöna hunden när den tyst betraktar det nya föremålet eller vänder sig mot dig för att söka kontakt. På det här sättet börjar nya saker att bli möjligheter för din vän istället för någonting läskigt. Om hunden är rädd eller försöker gå ifrån situationen är det viktigt att backa till det avstånd där hunden inte är rädd längre och fortsätta övningen på ett avstånd som hunden klarar av.

Om hunden plötsligt inte lyder

Påminn din hund om de grundläggande kommandona med dagliga, korta och enkla övningar som du vet garanterat kommer att lyckas. Det är viktigt att din vän får mycket beröm och känna att den gör rätt. Belöna din hund med lek eller godis beroende på vad den föredrar. Var tålmodig, pålitlig och konsekvent, även om hunden reagerar på ett sätt som du inte förstår orsaken till.

Om hunden är för självsäker och börjar ta egna beslut

Även om nafsande och konstant skällande är oönskade beteenden har alla hundar ett behov av att söka kontakt med dig. Om hundens skall och nafsande alltid ignoreras kan den bli stressad och känna sig hjälplös. Därför, i stället för att ignorera tonåringen helt, lär din hund hur du vill att den ska bete sig. Om hunden hoppar på dig, be den att sitta och belöna hunden när den gör det. Det mest effektiva är om du kan förutsäga situationen och be din hund att sitta innan den hoppar, och därefter belöna den för att den gjorde som du sa.

Kom ihåg – din hund är inte tonåring för evigt!

Även om puberteten kan vara en frustrerande tid, försök att tänka positivt: puberteten är bara en fas och med konsekvent träning växer din vän till att bli en fullt fungerande vuxen individ.

Könsmogen tik – första löpet

Har du en tik som blivit könsmogen är det högst troligen dags för hundens första löp. För mindre raser kommer första löpet tidigare medan det vanligtvis kommer senare för större raser. Under löpet är tiken fertil, vilket betyder att hon kan bli dräktig.

4 tecken på att din tik ska börja löpa

  • Särskilt före första löpet kan tiken tillfälligt glömma bort att hon är rumsren och kan därför av misstag kissa inomhus. Det här är normalt och därför är det klokt att gå ut med din vän oftare under den här fasen.
  • Hunden kanske är mer intresserad av alla dofter utomhus och kan börja markera.
  • Vissa tikar kan bli lite sura och osociala mot både andra hundar och människor, mer än vanligt.
  • Hunden verkar vara lite mer i sin egen lilla värld med tankarna på annat och kan ”glömma” vissa enkla kommandon som hon egentligen redan kan.

Du kan även märka av andra beteendeförändringar än dessa. Var förstående och ha tålamod med hund. Hormonförändringar är tuffa, inte minst för hunden själv.

Använd tikskydd på din hund när hon är inomhus

För att din hund ska kunna vistas inomhus under löpet utan att orsaka en massa fläckar på golv och möbler kan hon bära ett tikskydd som ska passa för just hennes storlek. För att absorbera blodet kan man lägga i en binda eller ett trosskydd. Bindan måste bytas efter några timmar och det är viktigt att tänka på hygien och hålla din hund ren. Kom ihåg att ta av tikskyddet när ni ska gå ut på promenad så att hon kan utföra sina behov normalt.

Läs mer om löptikar här »

Produkter som är bra att ha hemma om du har en tik som löper

Könsmogen hanhund

När hanhundar blir könsmogna kan de bli mer intresserade än vanligt av olika dofter utomhus. Detta kan göra att de markerar ovanligt mycket – även inomhus på dina och andras möbler. Om du besöker vänner och du vill undvika risken att deras inredning får gula kissfläckar på sig finns det skvättskydd för hanhundar att använda inomhus. Kom ihåg att ta med en rengöringsspray som eliminerar lukt och fläckar.

5 tecken på att din hanhund är könsmogen

  • Hunden vill markera revir på olika platser och kan därför börja skvätta inomhus.
  • Hunden blir mer intresserad av dofter utomhus och markerar ovanligt mycket.
  • Hunden kan bli förvirrad om det finns en löptik i närheten och sluta lyssna eller glömma kommandon.
  • Hunden kan tappa aptiten och yla för att få komma ut.
  • Hunden kan få ont i magen på grund av stressen av att vilja komma ut till alla intressanta dofter.

Vanligtvis när hunden blivit äldre slutar den att bli galen varje gång den känner doften av en löpande tik och lämnar de mest intensiva hormonstormarna åt ungdomarna istället.

Produkter som är bra att ha hemma om du har en könsmogen hanhund

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Behöver du hjälp?