Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Den dräktiga katthonan - en guide för kattuppfödare

Att ta hand om en dräktig katthona är ett stort ansvar för en uppfödare och kräver rätt kunskap och omsorg för att säkerställa att både honan och de kommande kattungarna är friska och mår bra. I denna artikel hoppas vi kunna ge vägledning för hur du tar hand om din katthona under dräktigheten - från parning till födseln av kattungarna.

Vad händer efter parning?

När parningen har ägt rum kan det ta några veckor innan du kan vara helt säker på att din katthona är dräktig. Efter tre veckor från parningen kan du börja se tecken på dräktighet. En veterinär kan bekräfta dräktigheten genom ultraljud efter ungefär tre veckor. Under de första veckorna sker många hormonella förändringar i kattens kropp, men det är inte alltid synligt för dig som uppfödare.

Knappt två veckor efter parningen sätter embryot fast sig i livmoderslemhinnan och i samband med det utvecklas navelsträngen och moderkakan. Tre veckor efter parningen kan du eventuellt med fingertopparna känna fostren som små hasselnötter i livmodern. Embryot är nu ca 1 cm långt och får sin näring via moderkakan. Ögon och inre organ finns nu men ska växa till sig. Vid denna tid kan du se fosterblåsorna med ultraljud.

Fyra veckor efter parningen så börjar honan öka i omfång runt magen. Sjunde veckan efter parningen kan vara lite mer kritisk, nu ska moderkakan nämligen överta produktionen av progesteron från äggstockarna. Ibland fungerar inte denna process som den ska och då sker en spontan abort av kattungarna. Fostret är nu ca 1 decimeter långt, och fostret kan ses på röntgenbilder eftersom skelettet har förbenats. Du kan även känna och se fosterrörelser. Under sista veckan av dräktigheten växer pälsen ut på ungarna.

Tecken på att din katthona är dräktig:

  • Honan får oftast en ökad hunger, men vissa katthonor blir illamående i början och tappar lite aptit.

  • Honans juver blir svullna och mörkare rosa.

  • Honan kan bli mer kärleksfull och söka mer uppmärksamhet.

  • Viktökning och en rundare mage börjar synas efter ungefär 3–4 veckor.

En katt är dräktig i 65 dagar men det kan variera mellan 61–69 dagar beroende på individen. Under dessa veckor är det viktigt att ge katten rätt vård och omsorg för att säkerställa att hon och kattungarna mår bra.

De viktigaste sakerna att tänka på under kattens dräktighet

Ge rätt näring och foder

Under dräktigheten har katthonan ett ökat behov av näringsämnen, särskilt under de sista veckorna då kattungarna växer som mest. Det är viktigt att mata henne med ett foder av hög kvalitet som är speciellt utformat för dräktiga och digivande katter eller ett kattungefoder. Dessa typer av foder innehåller högre halter av protein, fett och viktiga vitaminer och mineraler som stödjer både hennes och kattungarnas utveckling.

Rätt mängd mat
Under de sista veckorna av dräktigheten kan du behöva öka mängden mat, eftersom hennes energibehov ökar betydligt. Det kan också vara en bra idé att dela upp hennes måltider i flera små portioner, eftersom en större mage kan göra det svårt för henne att äta större mängder åt gången.

Säkerställ tillräcklig vila och en lugn miljö

Dräktiga katter behöver mer vila än vanligt. Det är viktigt att ge din katthona en lugn och trygg plats där hon kan vila ostört, särskilt under de sista veckorna av dräktigheten då hon kan börja visa tecken på att vilja "bädda" eller förbereda sig för att föda. Om fler katter finns i hemmet så ska kattmamman kunna bestämma själv om hon vill ha sällskap eller om hon vill vara ifred från andra katter.

Stressminimering
Stress kan påverka både honans hälsa och kattungarnas utveckling negativt. Försök att hålla miljön så lugn som möjligt och undvik onödiga förändringar, såsom ommöblering eller introduktion av nya husdjur under dräktigheten.

Veterinärbesök

Ett besök hos veterinären kan vara bra för att bekräfta dräktigheten med ultraljud eller röntgen och säkerställa att kattmamman är frisk. Veterinären kan också ge dig råd om vad du bör tänka på under dräktigheten och om du behöver boka in ett nytt besök för att kontrollera kattens hälsa.

Hälsoproblem att se upp för

Var noga med att övervaka din katthona under dräktigheten och notera eventuella avvikelser i hennes beteende eller hälsa, såsom plötsliga förändringar i aptit, viktminskning eller trötthet. Kontakta veterinären om något verkar fel.

Kraftig viktminskning eller onormal viktökning
Under dräktigheten är det normalt att katthonan går upp i vikt, men en kraftig eller plötslig viktökning kan vara tecken på vätskeretention, infektion eller problem med kattungarna. Å andra sidan, om hon tappar vikt trots att hon äter ordentligt så kan det tyda på att något är fel. Håll koll på honans vikt så hon går upp i vikt i en jämn takt. Om du märker en onormal viktförändring ska du kontakta din veterinär för råd.

Överdriven trötthet eller förändrat allmäntillstånd
Dräktiga katter tenderar att vila mer än vanligt, men om din katthona verkar extremt trött och inte visar intresse för att äta eller röra sig, kan detta vara ett tecken på infektion eller andra komplikationer. Övervaka hennes aktivitet och aptit under ett par dagar. Om ingen förbättring sker eller om hon får andra symtom som feber så ska du kontakta din veterinär.

Vaginala blödningar eller flytningar
Det är inte normalt för en dräktig katthona att ha blödningar eller flytningar innan förlossningen. Om du märker några blodiga eller illaluktande flytningar kan det vara ett tecken på infektion eller problem med kattungarna. Kontakta din veterinär om du märker blödningar eller illaluktande flytningar, då detta kan vara ett akut tillstånd som kräver snabb vård.

Problem med urinering eller tarmrörelser
Om din katt har svårt att kissa eller om du märker blod i hennes urin, kan detta vara ett tecken på urinvägsinfektion. Förstoppning eller diarré kan också vara tecken på ett underliggande problem som kräver uppmärksamhet. Det är normalt att honan blir lösare i magen sista dagarna innan förlossning för att hon ska kunna tömma magen ordentligt, kontrollera henne så hon inte är förstoppad. Se till att honan har tillgång till en ren kattlåda och att hon får i sig tillräckligt med vätska. Om hon har svårt att kissa eller får onormala problem med magen ska du kontakta din veterinär för råd.

Förbered en bolåda i god tid

När kattens förlossning närmar sig är det viktigt att förbereda ett bo eller en plats där hon kan föda sina kattungar i lugn och ro. Boet ska vara stort nog för att rymma både katten och kattungarna, och det bör placeras i ett lugnt, tryggt och varmt område av huset.

Så kan du göra en bolåda
Många uppfödare använder burar i tyg av lite större storlek som inreds med mjuka handdukar eller filtar för att skapa ett mysigt bo där katthonan kan få lugn och ro. Burarna har öppningar på flera sidor och på ovansidan så det enkelt går att se in i boet samt komma åt att hjälpa till eller göra rent. Det går också att använda en låda eller kartong (ej banankartonger eller liknande där frukten besprutas, eftersom det kan vara giftigt för ungarna). En mjuk dyna längst ned i boet är bra, sedan kan du lägga ordentligt med tidningspapper (ta bort metallklämmorna) som är lätt att byta ut under och efter förlossningen då det kan bli lite kladdigt. Lägg sedan ett mjukt bomullstyg/filt ovanpå som regelbundet behöver bytas ut och tvättas när kattungarna är födda. Det ska gärna finnas tak över minst halva boet för att det ska kännas tryggt för honan, men samtidigt måste du enkelt kunna kolla in och se hur det går.

Undvik onödig fysisk ansträngning

Även om din katthona fortfarande är aktiv under de första veckorna av dräktigheten, är det viktigt att undvika situationer där hon kan skada sig. Begränsa tillgången till höga platser eller utrymmen där hon kan riskera att falla eller bli skadad.

Anpassad motion
Låt henne få röra på sig och vara aktiv, men håll ett extra öga på henne för att se till att hon inte utsätter sig för onödig fysisk ansträngning, särskilt i de sista stadierna av dräktigheten.

Övervaka kattens vikt och kondition

Det är normalt för dräktiga katter att gå upp i vikt, men för mycket viktökning kan vara skadligt. Om hon blir överviktig kan det göra förlossningen svårare och öka risken för komplikationer. Se till att hålla koll på hennes vikt och justera kosten om nödvändigt.

Håll ett öga på vikten
Väg gärna honan innan parningen så du vet hennes normalvikt. Om du är osäker på vad som är en normal viktökning för din katt, kan du rådgöra med din veterinär för att få riktlinjer baserade på hennes storlek och hälsa.

Håll katthonan inomhus under dräktigheten

För att skydda din dräktiga katthona från skador, sjukdomar och stress är det bäst att hålla henne inomhus under hela dräktigheten. Utomhuskatter riskerar att bli utsatta för faror som trafik, andra djur eller sjukdomar som kan påverka dräktigheten.

Skydd mot sjukdomar
Genom att hålla din katthona inomhus minimerar du också risken för att hon utsätts för sjukdomar eller parasiter, som kan påverka både henne och kattungarna negativt.

Ge extra omsorg och uppmärksamhet

Det är extra viktigt med värme och trygghet under dräktigheten. Honan kan söka mer uppmärksamhet och närhet, men var försiktig när du lyfter henne speciellt i slutet av dräktigheten. Kläm inte i onödan på magen för att försöka känna fostren, det kan skada dem. Var uppmärksam på hennes behov av kärlek och omsorg. Att ge henne tid och tillgivenhet kan hjälpa henne att känna sig trygg och avslappnad, vilket är viktigt för hennes välbefinnande. Det är extra viktigt med värme och trygghet under dräktigheten.

Extra omsorg
Genom att ge din katthona trygghet och kärlek under dräktigheten minskar du risken för att hon blir stressad, vilket i sin tur skapar bättre förutsättningar för en problemfri förlossning. Om din hona är långhårig så är det vanligt att klippa pälsen runt juvren och slida för att hålla honan så ren och hygienisk som möjligt.

Förbered dig för förlossningen

Förutom att förbereda en förlossningsplats eller bolåda är det också viktigt att vara beredd på själva förlossningen. Ha nödvändiga verktyg och förnödenheter redo, såsom rena handdukar, en våg för att väga kattungarna och telefonnummer till din veterinär för eventuella nödsituationer.

Vad du behöver

Se till att ha all nödvändig utrustning hemma så att du snabbt kan agera om det skulle uppstå några problem under förlossningen. Läs också på om förlossningsprocessen så att du vet vad som är normalt och när det är dags att söka hjälp. Ta gärna hjälp av en mentor, en erfaren uppfödare, om det är din första kull. Det är alltid bra och kan vara ganska skönt att ha någon att vända sig till med frågor som inte behöver ställas till en veterinär.

Här kan du läsa mer om hur en förlossning går till för en dräktig katthona.

Uppfödarklubben för katter

Arken Zoo's Uppfödarklubb för katter är till för dig som är kattuppfödare. Här ger vi dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete, och alla kattuppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?