Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Kattunge tappar tänder

Tappar din kattunge tänder? Var inte orolig, det är helt i sin ordning! Kattungar har normalt 26 mjölktänder, och när katten är ca 4–5 månader gammal byts dessa mjölktänder ut till 30 stycken permanenta tänder. Om kattungen inte tappar mjölktänderna som den ska kan det påverka det vuxna bettet. Här berättar vi mer om hur det går till när kattungen tappar tänder, och vad som är bra att tänka på!

Kattungar tappar sina mjölktänder

Precis som hos hundvalpar byts kattungens mjölktänder ut mot permanenta tänder vid cirka 4–5 månaders ålder. Under tiden tänderna byts ut kan kattungens behov av att tugga på saker öka.

Var uppmärksam på när tänderna byts ut, de är väldigt små och det är lätt att katten sväljer dem eller att du dammsuger upp dem utan att märka det. Om du har koll på när mjölktänderna håller på att lossna kan du hjälpa till om det skulle behövas, men oftast lossnar de av sig själva. Medan tänderna byts ut kan ungen ha upp till åtta synliga hörntänder samtidigt. Det kan se lite konstigt ut men det är helt normalt.

Tuggleksaker för kattungar

När kattungen tappar sina tänder så kan det klia i kattungens mun. Då kan det vara bra att ge kattungen något att tugga på, så att det är större chans att dina sladdar och saker får vara ifred. Hjärta är en seg muskel, som är bra för kattens käkar och tänder att tugga på. Om din katt inte gillar det rått kan det kokas.

Här hittar du massvis av leksaker för kattungar.

Vanliga frågor om när kattungen tappar sina tänder

När tappar kattungar sina tänder?

Kattungar tappar vanligtvis sina tänder vid cirka 4–5 månaders ålder.

Vilka tänder tappar kattungar?

Kattungar tappar sina 26 mjölktänder för att göra plats för de 30 vuxna, permanenta tänderna.

Varför tappar katter tänder?

Precis som barn och valpar tappar kattungar sina mjölktänder som då byts ut mot de vuxna, permanenta tänderna. Men ibland tappar även vuxna katter sina tänder, och det är av andra anledningar.

Många katter drabbas av sjukdomen tandresorption där tänderna bryts ner, vilket gör ont på katten. Även plack på kattens tänder kan leda till tandsten som kan orsaka inflammation i tandköttet. Detta kan i sin tur leda till smärtsam tandlossning för katten. Borsta därför kattens tänder varje dag och håll koll på att katten har alla sina tänder. Är du orolig över din katts munhälsa bör du kontakta din veterinär.

Undersök munnen på din katt regelbundet

Vi rekommenderar att du ha för vana att undersöka munnen på katt. Uppsök veterinär om katten:

  • Har mycket tandsten eller plack på tänderna

  • Har dålig andedräkt

  • Har rött tandkött

  • Har synliga skador eller missfärgningar på tänderna

  • Har svårt att tugga när den äter

  • Dreglar

  • Slutar tvätta sig

Så undersöker du mun och tänder på din kattunge

  • När din kattunge är lite sömnig, lyft dess mungipa ett kort ögonblick och belöna med en godbit. Se till att katten håller sig lugn.
  • Upprepa övningen i två dagar, 3–4 gånger på vardera sidan av munnen.
  • När det går bra att lyfta mungipan, ägna ett par dagar åt att känna en liten stund på ungens tänder och tandkött. Belöna med godbitar.
  • Upprepa övningen 3 gånger på båda sidorna av munnen och lämna övningen där. Se till att ungens sinnesstämning är lugn när du börjar öva.
  • Om kattungen försöker bita dig i handen, vänta tills den lugnat sig innan du börjar övningen från början. Låt aldrig kattungen leka med dina händer.

Borsta tänderna på en kattunge

Kattungars tänder behöver lika regelbunden skötsel som våra egna. Det kanske låter underligt att du ska borta tänderna på din katt, men daglig tandborstning är det bästa sättet att undvika plack, tandsten, tandköttsinflammation och andra smärtsamma munsjukdomar.

Det är bäst att börja sköta tänderna hemma när de ännu är i gott skick. Börja därför öva redan när katten är liten. Du borstar kattens tänder med en mjuk tandborste och en enzymatisk tandkräm för sällskapsdjur.

Här hittar du allt för kattens munhygien, som tandborstar för katter och tandkräm för katter.

Så borstar du tänderna på din katt
Vi visar hur du borstar tänderna på din katt

Tips på produkter för kattens munhygien

Kattungeguiden

I vår kattungeguide håller vi dig i tassen från den dagen kattungen flyttar hem till dig tills den är en vuxen katt. Här hittar du all information som nyblivna kattägare ställer sig, som hur man får kattungen att bli rumsren och sluta klösa på möbler.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?