Om du inte planerar för avel bör du fundera på att kastrera din katt. Genom kastrering undviker du att katten får oplanerade kattungar och du får i de flesta fall en mer harmonisk katt. Från och med den 15 juni 2020 står det i Jordbruksverkets föreskrifter att en katt som rör sig fritt utomhus ska vara förhindrad från att fritt fortplanta sig. Läs mer om kastrering av katt här!
Om du inte planerar att avla på din katt ska du enligt lagstiftningen se till att den inte kan fortplanta sig. För hankatter innebär det kastrering och för honkatter innebär det antingen p-piller eller kastrering även här. Fördelarna med att kastrera en hankatt är bland annat att katten blir lugnare och urinen luktar mindre starkt. Fördelarna med att kastrera en honkatt är att man tar bort risken för livmoderinflammation, samt minskar risken för juvertumörer. Nackdelen med att kastrera sin katt är att katten lättare går upp i vikt, både hankatter och honkatter.
En honkatt blir vanligtvis könsmogen vid 6–10 månaders ålder. Hur ofta och hur länge en honkatt löper är individuellt och styrs av ljusets timmar. En löpande honkatt letar efter hanar att para sig med och det finns en stor risk att hon blir oplanerat dräktig om hon går ute. En katthona som har långa löpperioder utan att bli dräktig mår sällan bra och hennes frustration kan bli så stor att hon bokstavligt talat klättrar på väggarna. Det är inte ovanligt att honor som löper ofta tappar päls, hull och kondition. Vissa katter markeringskissar utanför lådan under löpet, vilket det finns risk att hon fortsätter med även om hon kastreras senare.
När en honkatt kastreras opererar veterinären bort äggstockarna och hela eller delar av livmodern. Oftast kan man hämta sin katt redan samma dag som operationen utförs. De första dagarna efter ingreppet ska du hålla katten inomhus. Normalt sett läker katten på 10–12 dagar.
För att förhindra täta kullar hos en avelskatt är p-piller ett alternativ. Men kom ihåg att allt för långvarig behandling med p-piller ökar drastiskt risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. En katt som äter p-piller ska äta en tablett i veckan. Har du utekatt är det lätt att missa en tablett och då kan hon snabbt bli fertil och därmed dräktig.
En hankatt blir könsmogen redan vid sex månaders ålder. En hankatts könsdrift är tydlig:
Urinen luktar starkt
Hankatter som går ute är ofta hemifrån i långa perioder
Innekatten blir rastlös och urinmarkerar revir på ex. möbler
Hamnar lätt i revirslagsmål – ofta med sår och bölder som påföljd
En okastrerad hane bidrar också till att fler oönskade katter föds
När veterinären kastrerar en hankatt öppnar veterinären upp pungen och tar bort testiklarna. Veterinären syr inte ihop pungen utan den får läka ihop själv. En hankatt repar sig i regel snabbt och är oftast som vanligt igen efter en till två dagar. De flesta veterinärer rekommenderar att katten bör vara minst 6 månader vid kastrering, vilket gäller både hon- och hankatter, men normgruppen stödjer kastration redan så tidigt som 4 månaders ålder. För att genomgå operationen måste katten vara frisk.
Att kastrera en katt kostar ca 900-2000 kr beroende på om katten är en hane eller en hona.
Du kan kastrera din katt hos flera av våra veternärkliniker! Hitta din veterinärklinik här.
När katten kommer hem från veterinären brukar den bli lite trött igen, trots att den kanske verkade pigg när ni hämtade den. Det är helt normalt och beror på att katten slappnar av när den kommer tillbaka till sin hemmiljö.
Du bör inte låta din katt sova ut i sängen direkt efter kastrering, eftersom den lätt kissar på sig efter narkos
En katt som fått lugnande eller har varit sövd har svårt att hålla värmen. Lägg din katt på ett varmt ställe och låt den hämta sig i lugn och ro
Släpp inte ut katten på kvällen, den kan fortfarande vara påverkad av medicinen den fått
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.