Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Skötselråd för iller

Är det äntligen dags att få hem en alldeles egen iller? Grattis! Illrar är aktiva, påhittiga och nyfikna och har en del saker för sig som är bra att hålla koll på. Här har vi samlat skötselråd som är viktiga att tänka på för att din iller ska få ett tryggt och härligt liv tillsammans med dig.

Innan du får hem din iller

Förbered illerns hemmiljö innan du hämtar hem den. Om din iller ska vara frigående bör du välja en plats där du placerar illerns bäddade bolåda/hus, toalåda, matskålar och leksaker. Om du ska ha din iller i en bur behöver du inreda den på liknande sätt så att illern har allt den behöver. Välj en dragfri, lugn plats så att din iller inte blir stressad. En frigående iller kan få tillgång till lite utrymme i taget så att den inte bli överväldigad av sitt nya hem. I din Arken Zoo-butik kan du få fler råd och tips om vad du behöver till din nya iller.

Så inreder du illerns hem

  • Bo och sova: En iller brukar trivas med att sova i bäddad bolåda eller i ett hus med mysigt underlag. Används exempelvis filtar eller handdukar. När en iller inte leker och busar så sover den, så sovplatsen behöver vara bekväm och mysig.

  • Gömställen: En liten iller som kommit till en ny plats kan vara rädd, så se till att det finns lite gömställen runt om kring, exempelvis tunnlar eller små hus.

  • Aktivering: Illrar är mycket aktiva och nyfikna så de behöver en hel del underhållning och sysselsättning i form av leksaker. Tunnlar, bollar, hängmattor och tuggben brukar vara populära leksaker.

  • Lugn och ro: Tänk på att ta det lugn och försiktig med din iller den första tiden. Att flytta till ett nytt hem är oftast väldigt stressande för ett litet djur, och din iller behöver lugn och ro och lära sig att hitta till mat och vatten innan den är redo att börja leka och stöka. Vänta med kompisbesök tills du och din iller vant er vid varandra.

Tips på produkter till illerns hem

Illersäkra hemmet

Då illrar är väldigt nyfikna på att upptäcka sina omgivningar kommer du behöva illersäkra ditt hem innan du hämtar hem din iller. Täpp till små hål där illern kan ta sig in och plocka bort saker som illern kan sätta i halsen eller som kan fastna i illers mage, som öronproppar, suddgummin och olika tyger. Om du har en balkong bör även den illersäkras så att din iller inte riskerar att trilla ner om den skulle smita ut på balkongen. Vissa ägare väljer att endast illersäkra ett rum eller delar av hemmet, medan andra illersäkrar hela hemmet för att de vill att deras iller ska kunna följa med överallt.

Så sköter du om din iller

Kolla igenom din iller varje dag så att du har koll på att den är frisk och inte har skadat sig.

Undersök det här på din iller varje dag

  • Ögon – kika efter om de är rinniga eller röda

  • Klor – kontrollera att de inte är skadade eller för långa

  • Kropp – känn efter sår och svullnader

  • Tänder – kontrollera att tänderna ser friska och rena ut

  • Öron – kontrollera att öronen rena och fina

  • Päls – kika efter kala fläckar eller andra ovanligheter

Städa illerns hem

Precis som med alla husdjur är det viktigt att se till att illerns hem är rent och fräscht. Illerns toalett måste städas minst en gång om dagen, och matskålar och vattenskålar/vattenflaskor ska även de rengöras dagligen. Om du har din iller i en stor bur behöver du se till att bottenmaterialet är rent så att buren alltid är fräsch och fin för din iller.

Så lyfter du en iller

En iller som blivit välhanterad kan lyftas på samma sätt som en hund eller katt - ta ett fast och stadigt tag under frambenen och ge stöd med en hand under rumpan. Om din iller måste vara helt stilla, exempelvis för en undersökning, kan den hållas i nackskinnet samtidigt som bakkroppen hålls eller stöds med andra handen.

Vad ska en iller äta?

Illrar är strikta karnivorer och behöver en proteinrik kost av högkvalitet för att må bra. Kosten ska dessutom ha en låg kolhydrat- och fiberhalt.

  • Torrfoder för illrar: Det finns torrfoder speciellt framtaget för iller. I vårt sortiment hittar du exempelvis Versele-Laga Complete Iller som är ett helfoder i pelletsform. Det går även bra att ge kattmat av hög kvalitet som innehåller mycket protein.

  • Färskfoder: Allt färskfoder som är framtaget för katter passar även för illrar. Det man ska tänka på om man väljer att utfodra en iller med färskfoder är att den bör få minst tre olika proteinkällor i sin kost, som exempelvis kyckling, nöt och gris. Flera av de färdiga färskfodren vi säljer på Arken Zoo innehåller flera proteinkällor och blandar du olika sorter kan du vara säker på att din iller får en allsidig och varierad kost.

  • Färskt kött: Du kan variera torrfoder för illrar med färsk föda. Hela döda djur är att föredra eftersom illern då får i sig både inälvor och skelettvävnad. Annars kan du ge din iller biprodukter från slakt som exempelvis våm, hjärta, lever och lungor. Om produkterna är fräscha kan du ge dem råa till din iller. 

  • Kattmalt: Om du vill ge din iller godis eller en belöning kan du ge den kattmalt. Kattmalt förebygger dessutom uppkomster av hårbollar som kan täppa till illerns mag- och tarmkanal. De flesta illrar är väldigt förtjusta i kattmalt. Illergodis ska endast serveras som ett komplement till den vanliga kosten. Nosa reda på rekommenderad daglig giva på förpackningen.

  • Vatten: Din iller ska alltid ha tillgång till rent och friskt vatten. Har du flera illrar så rekommenderar vi att de har flera vattenskålar/dricksflaskor, då kan alla dricka sig otörstiga samtidigt om de behöver.

Det här ska en iller inte äta

  • Hundmat: Ge inte din iller hundmat. Hundmat kan nämligen innehålla spannmål, fibrer och för mycket växtproteiner. Illrar kan inte tillgodogöra sig växtproteiner och för mycket fibrer kan göra att din iller drabbas av diarré.

  • Mjölkprodukter, bröd, frukt, grönsaker med mera: Du kommer säkert att märka att din iller är nyfiken på maten du äter, speciellt om det vankas mjölprodukter, bröd, frukt, grönsaker och annan mat som inte är naturlig för illrar. Var försiktigt med att mata din iller med sådana här produkter, då de kan orsaka diarré och andra magproblem. Sötade produkter kan exempelvis belasta illerns bukspottkörtel.

Så aktiverar du din iller

Illrar är mycket aktiva och nyfikna husdjur som behöver en hel del sysselsättning. En iller hittar gärna på saker tillsammans med sin ägare, som att gå på promenad i koppel och sele, träna på tricks, leka med bollar och andra leksaker, springa genom tunnlar och mysa. All form av aktivitet gör bandet mellan dig och din iller starkare, samtidigt som ni både har roligt och mysigt tillsammans.

Låt din iller leka med leksaker

Illrar är kända för att både vara busiga och påhittiga, och de älskar att leka med leksaker! Ha en liten leksakslåda redo för din iller där de finns bollar, tunnlar, hängmattor och andra roliga leksaker som din iller kan underhålla sig med. Ofta går det lika bra att använda leksaker för hundar och katter till illrar. Kom bara ihåg att illrar har en förkärlek till att tugga, så leksakerna bör inte ha något på sig som illern kan svälja eller sätta i halsen.

Låt illern få leta mat

Att leta mat är en kul underhållning för en iller. Sprid ut torrfoder på olika ställen i ett rum och låt illern springa omkring och leta. Du kan även använda aktiveringsleksaker för katter och hundar att gömma torrfoder i. Både du och din iller kommer säkerligen ha en rolig stund!

Lär din iller tricks

Illrar är smarta och kan säkerligen lära sig ett trick eller två. Testa att lära din iller att komma när du ropar eller apportera en boll – det är bara fantasin som sätter stopp för vad du kan lära din iller!

Umgås och mys med din iller

Illrar är sociala djur, och om du har en ensam iller behöver du lägga ner extra mycket tid på att umgås med den. Illrar älskar som tidigare nämnt att leka, men när de inte leker vill de gärna sova eller mysa. Kom ihåg att gos även är en form av underhållning, så klappa, mys och umgås med din iller för att knyta ett starkare band.

Tips på produkter som aktiverar din iller

Vaccinera din iller

Din iller bör vaccineras mot valpsjuka regelbundet, då detta är en sjukdom med hög dödlighet bland illrar. Även om du inte planerar att ta med din iller ut utomhus bör då ändå vaccineras, då vi människor kan föra med oss viruspartiklar in i hemmet via skor och kläder.

Vanliga sjukdomar för iller

Redan innan du skaffar din iller bör du hitta en veterinär som är duktig på smådjur så du vet vart du ska vända dig om något problem uppstår. Om du märker att din iller beter sig annorlunda eller slutar äta behöver du kontakta en veterinär. Ju mer tid du tillbringar ihop med din iller, desto snabbare upptäcker du eventuella sjukdomar.

Blodbrist hos illerhonor

Illerhonon är ständigt brunstiga och stannar kvar i brunst tills dess att de paras. Om en illerhona inte kommer ur brunsten kan den höga östrogenhalten påverka blodbildningen i benmärgen vilket leder till blodbrist. Därför bör du inte låta din illerhona löpa för länge. Honillrar som är brunstiga, men inte ska paras, kan antingen kastreras eller behandlas med hormoner.

Valpsjuka hos iller

Illrar är mycket känsliga för valpsjuka, en dödlig sjukdom som även drabbar hundar. När en iller smittas av valpsjuka tappar den först aptiten och får variga flöden från näsa och ögon. Senare brukar utslag under hakan och i ljumskarna uppkomma, samt att illerns trampdynor blir kraftigt förtjockade. Om du köper en iller bör du vaccinera den regelbundet mot valpsjuka.

Hjärtfel hos iller

Hjärtfel kan drabba alla illrar oavsett ålder, men det är vanligast hos illerhanar över 3 års ålder. Symtom på hjärtfel hos iller är minskad aptit och tyngre andning, men ibland kan illern även bli rundare om magen på grund av vätskeansamling. Om hjärtfelet upptäcks tidigt kan illern behandlas med hjärtmedicin.

Tumörsjukdomar hos iller

Tumörsjukdomar är tyvärr väldigt vanligt för illrar, särskilt för illrar över 3 års ålder. De finns olika typer av tumörsjukdomar som illrar drabbas av, och vanligast är insulinom (insulinproducerande, mycket små tumörer i bukspottkörteln), binjuretumörer (hormonproducerande tumörer i ena eller båda binjurarna) och lymfosarkom (tumörer i de vita blodkopparna).

Förkylning och influensa hos iller

Visste du att en förkyld människa kan smitta sin iller? Illrar är nämligen mycket känsliga för människans förkylningar och influensa, och de utvecklar samma symtom som vi människor. Din iller får rinnig näsa, ögonen vattnar sig, den kan nysa och hosta och dessutom matvägra i flera dagar.

Främmande föremål i illerns mage eller tarm

Som tidigare nämnt älskar illrar att tugga på saker, som exempelvis gummi, plast, bomullstussar och textilier. Om din iller svalt något den inte ska kan de få symtom som gradvis avmagring, slöhet, kräkningar, nedsatt aptit och ihållande tjärliknande avföring.

Fler tips på iller-produkter

Allt för smådjur

Här hittar du allt för smådjur som mat, leksaker, godis och inredning till buren. Perfekt för smådjur som kaniner, marsvin, hamstrar, fåglar med mera!

Behöver du hjälp?