Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hur får jag min kanin eller gnagare tam?

Att få ett alldeles eget sällskapsdjur är mångas dröm, men det är inte givet att den lilla pälsbollen kommer kasta sig in i din öppna famn. Långsamt och varsamt är ledorden när man ska få sin nya kanin eller gnagare att vänja sig vid hantering och att uppskatta gos och närhet med sin människa. Här berättar vi mer om hur du får din kanin eller gnagare tam!

Kaniner och gnagare är bytesdjur

Kaniner och gnagare (marsvin, hamstrar, tamråttor, chinchillor mm) är bytesdjur i det vilda vilket gör att de är genetiskt programmerade att vara försiktiga och lätt blir rädd för nya saker och hastiga rörelser. Du behöver visa att du inte är farlig utan tvärtom, att det lilla djuret kan vara trygg hos dig och att du tar hand om det.

Träna på hantering med din kanin eller gnagare

Att träna på hantering är viktigt, det stärker er relation, gör ditt husdjur mindre stressad och ökar sannolikheten att du kommer att upptäcka avvikelser som kräver veterinärvård betydligt tidigare än om du inte kan hantera ditt smådjur.

Första steget är att se till att djurets alla behov är uppfyllda - har den en tillräckligt stor bur med stimulerande inredning och några kompisar att söka trygghet hos (förutom guldhamster som ska bo själv)? Varför är detta viktigt kanske du undrar? Jo, för att öka sannolikheten att din lilla kanin eller gnagare ska våga sig fram och nosa på dig gäller det att den känner sig trygg i sin hemmiljö. Ett djur som är mätt, glad och tillfreds och vet att den har många gömställen att dra sig tillbaka till, kommer vara mycket lättare att få tam.

Om du köpt djur från en kunnig och erfaren uppfödare så är de antagligen redan vana vid hantering och vanliga ljud i hemmet och blir inte lika lätt skrämda. Det allra lättaste är att tämja kaniner och gnagare när de är rätt unga, låt dem bo in sig och vänja sig vid sitt nya hem innan du börjar processen att göra den handtam. 

Så här får du din kanin eller gnagare tam

Steg 1 – sitt nära buren

Sitt i närheten av buren eller där djuren vistas så att de vänjer sig vid din närvaro. Hastiga rörelser gör ovana djur rädda, det gäller både om du sitter intill och när du börjat närma dig med handen. 

Steg 2 - låt din hand vila i buren

När din gnagare är pigg och alert (det vill säga inte mitt på dagen om man har en nattaktiv hamster eller chinchilla), öppna försiktigt buren, stick in handen och lägg den med handflatan upp på burbotten. Låt djuren själva välja att komma fram. Du kan ha en bit pellets eller någon nyttig godbit i din handflata som pälsklingen kan välja att ta om den vill. Öva detta några gånger om dagen under perioder när ditt djur är vaken och aktiv. Det är inte ovanligt att din lilla vän försiktigt provsmakar lite på din hand med sina tänder. Det kan vara lite läskigt men gör inte särskilt ont, skulle den vilja bita för att skrämmas eller skada så hade det gjort betydligt ondare och du hade också sett ett annat beteende hos ditt djur.

Steg 3 – klappa ditt husdjur när det äter

När djuren har associerat din närvaro med något positivt så kommer de ofta fram och självmant söker kontakt när du närmar dig buren eller där de bor. Små djur kan börja klättra upp i din handflata och du kan börja klappa och klia dem försiktigt. Stryk dem långsamt över ryggen medan de sitter och äter på något så vänjer de sig vid din beröring samtidigt som de äter på något gott.

Steg 4 – försök lyfta på din kanin eller gnagare

Vid det här laget kan du försiktigt börja försöka lyfta upp ditt djur. Hur snabbt ni kommer hit är väldigt individuellt, men det är viktigt att du tar hänsyn till just ditt djur och inte går för fort fram. Mindre djur som hamster och mus låter du kliva upp i din hand och sedan kupar du din andra hand över ryggen på dem innan du försiktigt lyfter upp dem. Större djur som chinchilla, marsvin och kanin håller man mellan frambenen under bröstet med ena handen, och använder andra handen för att stötta bakdelen. Det är extra viktigt att man stöttar bakbenen på kaniner som om de blir rädda kan sparka bakut så pass att de gör illa både människan som håller i den och sig själva. 

När du börjar lyfta upp ditt smådjur är det bra om du sitter på golvet eller i en säng eller liknande så att djuret inte slår sig om den sprattlar till och du råkar tappa den. Håll djuret mot din kropp och tala lugnt med den. Många kaniner och gnagare älskar att gosa in sig i mjuka tröjor och ligga nära och känna din kroppsvärme och puls. En del smådjur som till exempel tamråttor kan älska att få sitta på din axel och vara med i vardagsbestyren.

Tips! Mata inte ditt smådjur genom burgallret

Mata inte dina djur genom burgallret, det ökar sannolikheten att de snabbt kommer försöka hugga det som kommer in genom gallret och det är inte alltid de hinner se skillnad på en godbit och ett finger. Om du har djur som ofta bits genom gallret kan man träna bort det beteendet. 

Först och främst behöver du studera hur och när de bits - är det för att de känner sig stressade och hotade eller är det för att de tror att det kommer något gott att äta som de vill roffa åt sig innan en burgranne tar för sig? Om det är första alternativet behöver du ändra på miljön ditt djur bor i, kan det vara så att den inte trivs med sina burkamrater? Är det mycket liv i luckan kring buren och kanske till och med någon som tycker att det är roligt att reta de små djuren genom burgallret?

Om det är för att de förväntar sig något gott så kan du träna om dem att slicka istället genom att sticka in en tesked med något som är kladdigt och gott. Teskedar är inte bekväma att bita på, så de lär sig snabbt att det är bättre att slicka för att få det goda. Sedan kan du ta rena glasspinnar eller något annat smalt i ett annat material än metall och göra samma sak med och sedan till sist ditt finger med något gott på när du märker att din kanin eller gnagare inte längre hugger efter det som kommer in i buren, utan istället är glad över att få slicka på något gott.  

Populära produkter för kaniner och gnagare

Allt för smådjur

Här hittar du allt för smådjur som mat, leksaker, godis och inredning till buren. Perfekt för smådjur som kaniner, marsvin, hamstrar, fåglar med mera!

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?