Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Valpens utveckling – från valp till vuxen hund

Visste du att en hundvalp föds blind? Och vet du när de tappar sina små valp(piraya)tänder? Hundens första år går snabbt. Här guidar vi dig genom den första tiden, så du får en inblick i hur livet är som valp och vad du kan förvänta dig när du får hem din nya familjemedlem.

Hundvalp 1–4 veckor

Valpar är helt hjälplösa när de föds. En valp föds med stängda ögon och kan knappt röra sig, vilket gör den helt beroende av sin mamma. Under den här tiden ska valpen bara äta och sova, så att den kan växa ordentligt och bli redo för att ta sig an världen. Efter två veckor börjar valpen öppna sig ögon och kan sakta börja utforska sin omgivning. Vid 4 veckor kan valpen börja interagera med sin mamma och sina syskon. Den kan till och med prova på att skälla lite och vifta på svansen. Nu kan valpen även gå på toa själv, vilket gör den lite mer självständig än tidigare.

Hundvalp 4–8 veckor

Under den här tiden händer det mycket i valpens liv. Valpens mamma börjar stöta bort den lite och lära den hur man är en hund på egen hand, och syskonen kan börja brottas och lära sig lekens alla regler. Nu börjar valpen även utforska en del och kan börja utveckla rädslor för okända saker. Därför är det bra att miljöträna valpen och stegvis utsätta den för nya situationer på ett lugnt sätt. Det är också vid den här tiden som du som potentiell köpare får träffa valparna, mamman och uppfödaren.

Hundvalp 8–10 veckor

När hundvalpen blivit 8 veckor är det dags för den att lämna sin mamma och sina syskon och flytta till sitt nya hem. Det här kan vara väldigt omvälvande för valpen och det är inte ovanligt att valpen är lite ängslig och osäker när du hämtar hem den. Den första tiden tillsammans kommer framför allt handla om att bygga ett starkt band till valpen, och därför rekommenderas det inte att valpen får träffa andra människor än sin familj, det kan nämligen förvirra den. Nu är det även tid för att börja uppfostra valpen, få den rumsren och träna på vanliga kommandon som ”sitt” och ”ligg”. Du kan redan nu börja ensamhetsträna valpen, men bara i lite i taget. Små valpar ska inte lämnas helt ensamma, börja med ett par minuter i taget och att du bara är i ett annat rum eller att valpen är själv bakom en grind. Små valpar kan inte lämnas ensamma under långa perioder, så ta det långsamt så att du lägger en stadig grund för en självsäker valp.

Hundvalp 10–12 veckor

När din valp blivit ca 10–12 veckor har det börjat anpassa sig till sitt nya hem. Fortsätt leka och träna med valpen – ni kan exempelvis träna på att åka bil, träffa andra människor och hundar och framför allt träna på valpens namn, inkallning och ögonkontakt. Det är också nu valpen får sin första vaccinering, vilket innebär att den tryggt kan hälsa på andra hundar. Du kan även fortsätta med valpen ensamhetsträning och öka sakta öka tiden som valpen lämnas ensam.

Hundvalp 4–6 månader

När din hundvalp blivit ungefär 4 månader så bör den vara i princip helt rumsren. Olyckor kan naturligtvis fortfarande ske, och vissa valpar behöver längre träning än andra, men överlag ska hunden ha koll på att man kissar utomhus. Vid 4 månader börjar valpen är tappa tänder vilket gör att valpen gärna tuggar på det mesta eftersom tänderna kliar. Nu kan du även börja gå lite mer ordentliga promenader med din valp och du får lov att ställa ut valpen i valpklass 1 om det är något du längtat efter. Det här är också en bra tid att gå på valpkurs tillsammans med din valp, så att ni lär er grunderna för ett tryggt och härligt liv tillsammans.

Hundvalp 6–10 månader

Under den här perioden börjar din valp bli könsmogen. Det här är en förvirrande och tumult tid för valpen, vilket gör att den då kan vara lite ur balans, förvirrad och mindre lyhörd än vad den brukar vara. Valpen blir även mer intresserad av dofter och fokuserar hellre på det än på dig. Fortsätt träna med hunden efter de förutsättningar ni har – nu är det extra viktigt med kontaktövningar.

Hundvalp 10–18 månader

Nu börjar valpen närma sig vuxen ålder, i alla fall till storlek – valpglädjen kan absolut vara kvar! När hunden blivit ett år och fullvuxen, vilket varierar beroende på hundens ras och storlek, kan du börja med lite mer fysiskt krävande aktiviteter. Du kan exempelvis testa agility, löpning eller andra hundsporter. Under denna period är det också vanligt att hunden börjar kissa inne lite igen, men det brukar gå över ganska fort eftersom det är en del av valpens utveckling mot vuxen hund. Fortsätt med konsekvent träning och belöna hunden när den gör rätt.

Hundvalp 18–22 månader

Det här är hundens mentala mognadsperiod och den kan vara lite osäker och kanske försöker dominera över vissa medlemmar i familjen och hanhundar kan vara mer aggressiva mot andra hanhundar. Därför är det viktigt att fortsätta utveckla hundens grundträning. Ge inte upp även om hunden känns helt hopplös. Snart kommer hunden förstå och träningen kommer vara grunden för ett lyckligt och roligt hundliv!

Valpguiden

I vår valpguide håller vi dig i tassen från den dagen valpen flyttar hem till dig tills den är en vuxen hund. Här hittar du all information som nyblivna valpägare ställer sig, som hur man får valpen rumsren och hur man ensamtränar en valp.

Ada Trapp
Ada Trapp
Behöver du hjälp?