Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hunduppfödning och avel

Planerar du att avla på din hund? Det finns mycket att tänka på när det handlar om hundar och avel. För att få bra kunskaper om avel och valpuppfödning rekommenderar vi att du går en uppfödarutbildning som anordnas av Svenska Kennelklubben, men för att få en liten inblick i livet som hunduppfödare kan du även läsa den här guiden.

Checklista för hunduppfödare

Här kommer en snabb liten checklista innan du börjar läsa artikeln!

  • Planera tid för parning baserat på din tiks löpcykel.
  • Bestäm dig för en hane och kom överens om alla avelsdetaljer med ägaren.
  • Låt hanens ägare direkt veta att din tik löper.
  • Gör ett progesterontest 7 dagar efter att tiken börjat löpa, och varannan till var tredje dag tills din veterinär bedömer att det är dags, eller håll utkik efter andra tecken som visar att tiken är villig att para sig.
  • När det är dags för hundarna att para sig - låt hundarna träffas på en lugn plats, helst utomhus.
  • Håll både tiken och hanen stilla efter parningen eftersom hundarna då sitter fast tillsammans.
  • Upprepa parningen (om du vill) varannan dag tills tiken inte längre vill para sig. Det brukar bli ca 2–3 parningstillfällen totalt.

Att tänka på innan du avlar på din hund

Hälsokontroller för både tik och hane

Innan du avlar på din hund är det viktigt att du vet vilka hälsokontroller som krävs för din ras. Dessa hälsokontroller måste göras innan du parar din hund! Du bör också ha bestämt vilken hane din tik ska paras med, samt kommit överens om aveln med hanens ägare långt innan det är dags. Ägaren till hanen kommer inte uppskatta att få ett meddelande med en avelsförfrågan dagen innan parningen måste äga rum. Kontakta hanens ägare i god tid så att du hinner ställa alla relevanta frågor i lugn och ro, och helst även träffa hanen personligen. Hanens ägare får då också tid att göra alla nödvändiga hälsokontroller.

Avelskontrakt med hanens ägare

Du bör också besluta om ett parningsavtal med hanens ägare. Hur mycket ska du betala för parningen och ska du betala separat för antalet födda valpar? Den vanligaste praxisen i Sverige brukar vara att tikens ägare betalar en parningsavgift till hanens ägare. Parningsavgiften kan antingen vara en engångs¬summa eller som en språngavgift som betalas vid parningen och sedan ytterligare ett belopp per över¬levande valp, det vill säga de valpar som uppnått fem veckors ålder. Vanligtvis är språngavgiften 10 % av valppriset.
Ni behöver även komma överens om vem som reser till vem för parningen. Om hanens ägare reser för att träffa dig, betalar du då bensinpengarna? Det finns många frågor och svar som ni behöver komma överens om tillsammans.

Tikens löpcykel och planering av avel

Tikar kan bara avlas på när de löper, vilket de gör ungefär var 5-10:e månad. Detta är dock mycket individuellt och kan variera en hel del mellan olika raser och individer. Tikar börjar i genomsnitt löpa vid ca 6–18 månaders ålder, men det är inte bra att avla på en för ung tik, särskilt inte under det första löpet. Minimiåldern för att avla på en tik i Sverige är 18 månader men rekommendationen är minst 2–3 års ålder. Det rekommenderas inte heller att avla på din tik när hon är för gammal. Särskilt äldre förstföderskor har en högre risk för komplikationer i samband med förlossning och uppfostran av valparna. Om du parar en tik som har haft en eller flera kullar och är över 7 år gammal och planerar att registrera valparna hos Svenska Kennelklubben måste du låta en veterinär besiktiga tiken och ge sitt samtycke till att hon är tillräckligt frisk för att avlas på. Du bör inte para en tik som är äldre än 10 år och för en förstagångsskull är åldersgränsen för tiken 7 år enligt Svenska Kennelklubbens policy.

Planera för valparna

Det är en klok idé att skriva ner varje gång din tik löper så att du kan se hur ofta det händer, eftersom tiken vanligtvis följer ett liknande mönster. Detta hjälper dig att planera för när du ska få valpar. Tänk på det här när du planerar rätt tid att para din tik:

  • Är tiken tillräckligt gammal för att paras? Har hon mognat både mentalt och fysiskt?

  • När passar det att få valpar? Fundera på om du kan få ledigt från jobbet eller om det finns några planerade resor eller viktiga hundevenemang som du vill gå på tillsammans med din hund.

  • Vilken årstid vill du ha valpar på? Tiden hemma med valpar kan vara ganska annorlunda på sommaren jämfört med vintern. De flesta uppfödare planerar sina kullar till våren eller sommaren eftersom det kan vara lättare att ta hand om valparna när det är fint väder ute och valparna kan vara ute. Vissa uppfödare är för upptagna med utställningar eller andra tävlingar under sommaren och föredrar därför höst- eller vinterkullar, men det beror också på hur tikens löp matchar de olika årstiderna. Så ibland får man som uppfödare inte välja.

  • Även om du planerar allt till punkt och pricka kan fortfarande oväntade säker hända. Ibland kan tiken löpa månader före eller efter vad som var förväntat. Parningen kanske inte fungerar, tiken går tom och du måste vänta tills nästa löp innan du kan para tiken igen. Var alltid beredd på att din noggrant uttänkta plan kanske inte är vad din tik har i åtanke...

Progesterontester – testa när tiken har ägglossning

Beroende på avståndet till hanes ägare och hur mycket tid du vill lägga på att träffas, kan du hitta rätt tidpunkt för parningen enom att ta med tiken till en veterinär för progesterontester. Dessa tester kontrollerar nämligen när tiken har ägglossning. Progesterontestet görs genom ett enkelt blodprov, men det är inte alla veterinärer som utför just progesterontester. Veterinären kommer sedan rådgöra med dig för att bestämma rätt tidpunkt för parning baserat på testerna. Du behöver oftast göra 2–3 tester för att bestämma rätt tid för parning. Vanligtvis görs det första testet runt dag 6–7 från löpets start och baserat på resultaten upprepas testet varannan till var tredje dag tills tiden är rätt.

Para utan progesterontester

Mer erfarna uppfödare behöver inte alltid progesterontester för att avgöra rätt tidpunkt för parning. Det finns nämligen även vissa tecken du kan titta efter som visar att tiken är villig att para sig. Sådana här tecken kan vara flirtigt beteende med andra hundar, att svansen vänds åt sidan när du rör vid svansroten eller blodets färg när tiken löper. Vissa uppfödare träffar hanen med några dagars mellanrum för att se om parningen fungerar, eller tar med hanen hem så att det är enkelt att prova varje dag. För de flesta tikar är den rätta tiden för parning cirka 10–15 dagar från början av löpet, men det finns många individuella variationer.

Det finns inga rätta svar för när parningen kommer fungera

Avel är ingen perfekt vetenskap, så det finns inga rätta svar på när parningen kommer fungera. Vissa tikar låter hanen para sig under en längre tid, och vissa kanske bara låter hanen para sig när dagen och timmen är rätt. Vissa hanar kommer dessutom inte att visa något större intresse om det är för tidigt, och vissa hanar kommer vilja para sig ändå. En bra idé för att få några tips om vad du kan förvänta dig är att fråga din tiks uppfödare om hur det var för tikens släktingar.

Para tiken lite innan ägglossningen

Om tiken tillåter det är det bättre att para lite innan ägglossningen än efter, eftersom naturligt parad sperma håller sig vid liv i tiken i 5–7 dagar. Efter ägglossningen stängs livmoderhalsen, och spermierna kan inte längre komma in vilket betyder att ingen befruktning kommer att ske efter det.

Löpet har börjat – vad händer nu?

Din tik har börjat löpa och nu planerar du att para henne. Du har hittat den perfekta hanen och alla hälsokontroller har gjorts i god tid i förväg. Nu när löpet har börjat måste du informera hanens ägare så att hen kan förbereda sig på att ni ska träffas. Vanligtvis tar man tiken till hanen, men det finns inga regler. Det bästa är att ni kommer överens om vem som åker till vem, samt all annan logistik, innan löpet har börjat. Då finns det nämligen inga antaganden från någon av parterna.

Dags att para tiken och hanen

Nu är det dags att låta din tik träffa hanen, men hur går det till? Det bästa är att ni träffas på en säker och lugn plats där det inte promenerar förbi andra hundar eller människor som kan störa tiken och hanen. En inhägnad gård eller skog där hundarna kan vara ifred brukar vara en bra plats. Många föredrar att vara utomhus, men hundarna kan para sig inomhus också, se bara till att underlaget inte är för halt.

Så går en parning till

Båda hundarna, eller åtminstone en av dem, bör vara kopplad när de träffas för att se till att båda hundarna är säkra om de inte skulle gilla varandra. När tiden är rätt brukar dock tiken och hanen komma överens. Även tikar som vanligtvis inte gillar hanar brukar vara angelägna om att träffas och leka. Hanen kommer vara intresserad av tiken, och du bör låta honom lukta och slicka på henne eller hennes kiss, om han vill det. Hundarna kan leka mycket ivrigt och hanen bör försöka bestiga tiken. Hanen kan få till parningen på några minuter, men ibland kan det krävas ett par försök. Det beror på om hundarna är nybörjare eller inte. Det är bäst att ha tiken kopplad om området är stort, så att hundarna inte parar sig för långt bort från dig. Penetrationen kan skada tiken, men det är även viktigt att se till så att tiken inte skadar hanen och att hon håller sig lugn. Vissa tikar kan både skrika och gnälla vid penetrationen, medan vissa inte bryr sig alls.

När hanen har parat sig med tiken sitter de ihop under en tid eftersom hanens penis har förstorats. Här kan du behöva hjälpa till med att försiktigt styra hanen från tiken och lyfta hans andra bakre tass över henne, så att de kan stå rumpa mot rumpa i stället. För hanens säkerhet bör du hålla båda hundarna stilla, eller åtminstone tiken, tills de kan gå isär. Det kan ta allt från 5 minuter till 1 timme, ibland längre. Tiken kan vilja ta sig bort från hanen när de fortfarande sitter fast och därmed skada hanen, så det är viktigt att hålla dem stilla.

Hur mycket ska man hjälpa hundarna vid parningen?

Det finns många åsikter om hur mycket människor bör engagera sig i parningen. Vissa vill inte lägga sig i alls, medan andra vill hjälpa till mer. Om dina hundar löser allt själva utan problem är det bättre att bara titta på och inte engagera sig för mycket. Om parningen inte går bra kanske du vill be en mer erfaren uppfödare att komma och hjälpa till. Ibland kan hanen behöva lite hjälp med att hitta rätt, särskilt om det finns en storleksskillnad mellan hanen och tiken. Om hanen inte vill para sig, eller om tiken inte låter honom göra det, är tidpunkten för parningen förmodligen fel. Vissa hanar kanske aldrig blir könsmogna, och i sådant fall bör de inte avlas på med hjälp av artificiell insemination. Samma sak gäller för tiken - om hon inte vill försöka sig naturligt bör hon heller inte avlas på artificiellt! Om du är säker på att parningen skedde vid rätt tillfälle men ändå inte fungerade, handlar det kanske om att tiken och hanen helt enkelt inte passade bra med varandra. Om du vill kan du låta tiken undersökas hon en reproduktionsveterinär för att säkerställa att det inte är något fel på henne, och sedan prova en annan hane nästa gång.

Om din tik paras för första gången kan det vara en bra idé att använda en hane som har parat sig innan, och om din hane aldrig parat sig innan brukar det vara bra att låta honom para sig med en erfaren tik.

Efter en lyckad parning

Om parningen blev lyckad bör du inte låta hundarna para sig igen samma dag. Om den rätta tiden fastställts exakt med ett progesterontest räcker det oftast med att hundarna parade sig en gång. Om du är osäker på att tiden var rätt och vill vara på den säkra sidan kan du låta hundarna para sig ett par gånger till. Det rekommenderas att hundarna parar sig en gång varannan dag under ca 2–4 tillfällen. Eftersom spermierna kan leva kvar i tiken i flera dagar behöver inte hundarna para sig varje dag. En annan anledning till att inte låta hundarna para sig varje dag är för att parning alltid utgör en risk för hundarnas hälsa. Varje parningstillfälle utsätter både tiken och hanen för bakterier och infektioner. Tiken riskerar exempelvis att drabbas av livmoderinfektionen om den får para sig med hanen okontrollerat.

Artificiell insemination

Du kan också para din tik med hjälp av artificiell insemination hos en veterinär. Detta är ett bra val om hanen bor i ett annat land eller om ni ägare inte kan träffas av någon annan anledning. Hanen kan även ha varit död sedan länge, men hans spermier sparats. Besök en veterinärklinik som specialiserar sig på reproduktion för att få svar på alla dina frågor.

Tänk på det här innan du avlar med hjälp av artificiell insemination

  • Det är mycket dyrare att avla med hjälp av artificiell insemination. Kostnaderna kan variera från 5 000–20 000 kr bara för inseminationen. Utöver det kan du behöva betala för sperman även om du inte får några valpar.

  • Du ska aldrig avla med hjälp av artificiell insemination för att den naturliga aveln inte fungerade.

  • Det rekommenderas inte att en tiks första kull kommer till via artificiell insemination eftersom det alltid ska fastställas att tiken kan avla naturligt.

Arken Zoo Uppfödarklubb

Arken Zoo Uppfödarklubb är till för dig som är uppfödare. Vi ger dig förmåner och information som stödjer dig i ditt arbete. Alla hunduppfödare kan vara med så länge uppfödningen är registrerad enligt våra villkor.

Josefine Bengtsson
Josefine Bengtsson
Josefine är koordinator för Arken Zoo Uppfödarklubb, har lång erfarenhet av hundar och hundträning. Hon har gått SKK:s uppfödarutbildning, är utbildad SBK-instruktör och brinner för hundträning. Josefine tävlar aktivt och siktar högt i hundsporterna bruksprovspår och tävlingslydnad, men tränar även brukssök, specialsök och rallylydnad.
Behöver du hjälp?