Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Hundens munhälsa

Din hunds munhygien är viktigare än du tror. Ta för vana att titta din hund i munnen med jämna mellanrum! Tandproblem, munsjukdomar och problem med munhälsan är vanligt hos hundar och svåra att upptäcka. Problemen syns inte på utsidan och en del hundar gapar ogärna på beställning. Här berättar vi mer om hur du kikar i din hunds mun och vad du ska hålla utkik efter för att hålla koll på problem och munsjukdomar.

Bra att veta om hundens tänder

  • Tänder är hudorgan som går att jämföra med hår och klor

  • Varje tand har en nerv som gör den smärtkänslig

  • Hundar har två tanduppsättningar: mjölktänder och permanenta tänder

  • Mjölktänderna lossnar vid 4–6 månaders ålder och ersätts av permanenta tänder

  • Tänderna växer inifrån (de blir mer kompakta av ämnet dentin) och blir starkare och starkare ju äldre hunden blir.

  • Gå alltid till veterinär för att dra ut mjölktänder som inte lossnar, annars kan felbett och förträngningar leda till inflammation och tandsten. Om en mjölktand går av behöver den dras ut av veterinär för att undvika bakteriella infektioner och skador på den underliggande permanenta tanden.

  • Gå helst till veterinär och undersök din hunds tänder en gång om året, då upptäcker ni eventuella skador, tandsten och felbett i tid och kan åtgärda innan det börjar göra ont

Tandsjukdomar hos hund

Eftersom många hundägare har svårt att undersöka sina hundar i munnen upptäcks tand- och munhålesjukdomar ofta sent. Tecken på att något är fel kan vara om din hund väljer mjukt foder framför hårt, om hunden slutar bita på leksaker och tuggben eller om den tuggar mer på ena sidan. Det senare kan du se på att hunden håller huvudet snett när den tuggar.

8 tecken på att något är fel i hundens mun

Vanliga symtom på mun- och tandproblem hos hund:

  • Tar lång tid på sig att äta eller har nedsatt aptit

  • Sväljer maten utan att tugga eller tuggar bara på ena sidan

  • Vill inte äta torrfoder/hård mat/tuggben/godis

  • Luktar illa ur munnen och dreglar

  • Kliar sig runt munnen, gnuggar käken mot golvet eller möbler

  • Ovilja att någon rör vid dess ansikte

  • Klapprar med tänderna

  • Tandfraktur eller andra synliga skador och missfärgningar på tänderna

Många hundar fortsätter dock att äta precis som vanligt, trots att de har ont i munnen eller tänderna. Tandvård för hundar behöver inte vara något besvärligt - gör det till en daglig rutin, precis som din egen tandborstning! Vänj hunden redan som liten valp att låta dig undersöka mun och borsta tänder.

Tandsten och tandlossning hos hund

Matrester fastnar mellan hundens tänder och i matrester trivs bakterier som äter sig ner mellan tand och slemhinna. När bakteriebeläggningen, som även kallas plack, kommer i kontakt med saliven börjar placken stelna och detta resulterar i tandsten och så småningom tandlossning. Hur lång tid det tar beror på hur tänderna är placerade, djurets salivsammansättning och kost. Ju värre problemet blir desto ömmare och mer inflammerat blir tandköttet. Tandköttsinflammationer och tandsten hos hund beror på bakteriebeläggningar i munnen och går att förebygga med rengöring. Andra sjukdomar kan vara medfödda eller drabba hunden redan som valp.

Förebygg problem med tänderna

Vad kan du själv göra för att förebygga tandsjukdomar hos din hund? Förutom ett årligt besök hos veterinären kan du själv undersöka hundens mun. Du kan även bistå med enkel tandhygien som tandborstning och tuggben som är bra för tänderna. Att dagligen borsta tänderna på din hund är det allra bästa för att förebygga tandproblem. Att tugga på saker hjälper också till att hålla tandstenen borta, men det ersätter inte tandborstning. Ge hunden tuggben, men undvik allt för hårda märgben (så kallade bärande ben) eftersom de kan skada tänderna. Om du råutfodrar din hund, se till att mjukare ben (anpassade till storleken på din hund) så som vingar, revben, hals med mera finns med i kosten, när hunden gnager på dessa ben hjälper friktionen till att få bort placken. Att tugga på torrfoderkulor kan till viss del gnugga bort lite av placken, men det är främst aktiva ingredienser i fodret så som knöltång och natriumhexametafosfat som hjälper till med tandhälsan.

Så här borstar du tänderna på din hund »

Testa detta om din hund har problem med tänderna

Tips!
Kombinera flera positiva åtgärder. Borsta tänderna en gång om dagen, ge ett bra torrfoder och låt hunden tugga på ett ben då och då. Om hunden ändå får tandsten och/eller inflammerat tandkött så se till att det åtgärdas tidigt.

Valpens tänder

Mun- och tandproblem är förvånansvärt vanliga hos hundar, trots att de lätt kan förebyggas med regelbunden vård hemma. Därför är det bra att göra kikandet i munnen till en vardaglig sak för valpen.

Så sköter du om din valps tänder
Vi visar hur du sköter om din valps tänder på bästa sätt!

Så övar du på att få titta på valpens tänder

De flesta valpar tycker att det är obehagligt när någon petar dem i munnen. Därför är målet att göra det till en bagatell att röra vid valpens mun. Spara inte på godiset och berömmande ord i den här övningen.

  • När din valp är lite sömnig, lyft dess mungipa ett kort ögonblick och belöna med en godbit. Se till att valpen håller sig lugn.

  • Upprepa övningen i två dagar, 3-4 gånger på vardera sidan av den lilla nosen.

  • När det går bra att lyfta mungipan, känn de följande dagarna en liten stund på valpens tänder och tandkött. Belöna med godbitar.

  • Upprepa alltid övningen 3 gånger på båda sidorna av munnen. Se till att valpens sinnesstämning är lugn när du börjar öva.

  • När du övat att känna på överkäkens tänder och det går bra, gå över till att undersöka underkäkens tänder. Börja övningen från början.

Öva gärna dagligen på att titta på valpens tänder och låt övningsstunden vara kort. Om valpen försöker bita dig i handen, vänta tills den lugnat sig innan du gör om övningen från början. Låt aldrig valpen leka med någons händer, framför allt inte dina – dina händer är bara till för hantering och belöna.

Kom dock ihåg att aldrig tvinga valpen att öppna munnen. Det ska vara en rolig stund för valpen när du kikar på tänderna!

Visste du detta om valpens tänder?

Hundens mjölktänder börjar lossna vid cirka 4 månaders ålder, beroende på individen, och permanenta tänder växer fram i stället. Under den tiden har valpen särskilt stort behov av att gnaga. Valpens mun, tandkött och tänder bör granskas dagligen under den perioden, tills den sista mjölktanden lossnat. Om tandköttet är rött eller tänderna ser ut att sitta lite hur som helst, kan det vara bra att gå till veterinären.

Tips! Kombinera flera positiva åtgärder. Borsta tänderna en gång om dagen, ge ett bra torrfoder och låt hunden tugga på ett ben då och då. Om hunden ändå får tandsten och/eller inflammerat tandkött så se till att det åtgärdas tidigt.

Tips på produkter för en bra munhygien hos hundar

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?