Har din hund drabbats av hotspot eller fukteksem? Fukteksem och hotspot hos hund är både smärtsamt och jobbigt för hunden, så det är viktigt att den får rätt behandling snabbt. Här berättar vi mer om hur man behandlar fukteksem och hotspot hos hund, och vad man kan göra för att förebygga hotspot så att det inte händer igen.
Hotspot (fukteksem, våteksem) hos hund är en ytlig hudinflammation som syns som ett område som ofta är rött, fuktigt och kliar. Om din hund fått fukteksem behöver det undersökas av en veterinär och behandlas.
Här kan du läsa mer om fukteksem/hotspot hos hund.
Om du misstänker eller tydligt ser att din hund har fått en hotspot behöver du genast se till att hunden behandlas och blir undersökt av en veterinär. Kom ihåg att fukteksem och hotspot kan göra mycket ont på hunden, så var försiktig när du hanterar din hund.
Klipp och raka rent det fuktiga och inflammerade området samt runt omkring området
Tvätta rent med steril koksaltlösning och behandla med sårrengöring för husdjur
Se till att hunden inte kan klia eller slicka på sin hotspot, exempelvis med hjälp av en krage och rena strumpor på tassarna
Bild på hotspot på hundens tass.
Innan du börjar raka bort päls kring hundens hotspot behöver du undersöka hur besvärad din hund blir av att du rör kring området. Hotspot kan göra mycket ont på hunden. Raka bort pälsen med god marginal, minst ett par centimeter, så att du kan se var fukteksemet slutar och frisk hud börjar.
Efter du rakat området är det dags att tvätta rent hundens fukteksem eller hotspot. Det gör du bäst med steril koksaltlösning eller sårtvätt eftersom det svider minst. Dränk in hundens hotspot med koksaltlösning och lös upp kladd i pälsen och eventuella sårskorpor. Om pälsen blivit tovig kan du försiktigt klippa bort tovorna med en sax. Efter att du tvättat rent ska du rengöra området grundligt med ett bakteriedödande medel. Därefter ska hundens fukteksem eller hotspot hållas torr och ren. Upprepa den här proceduren en eller två gånger om dagen tills du märker att hundens hotspot/fukteksem börjar torka.
Sätt på din hund en krage för att se till att den inte kan klia sig och slicka på sitt fukteksem eller hotspot. Låt kragen vara på till dess att hotspoten har läkt och området har slutat klia. Om din hund är vig och kommer åt att klia sin hotspot med baktassen kan du sätta på hunden en ren strumpa samt klippa klorna kort.
Om du upplever att din hunds hotspot/fukteksem inte läker inom ett par dygn bör du kontakta din veterinär.
Om hundens fukteksem/hotspot är väldigt stort eller gör ont och är svårt att behandla ska du alltid kontakta veterinär direkt. Hos veterinären kan hunden få smärtstillande eller lugnande för att underlätta behandlingen ovan. Om hunden lider av återkommande fukteksem och hotspots kan det handla om att hunden är allergisk eller överkänslig mot något, och då behöver det startas en utredning.
Nej, fukteksem hos hund ska inte behandlas med potatismjöl. Om du misstänker att din hund drabbats av fukteksem/hotspot ska du låta den undersökas av veterinär samt att du kan behandla den hemma genom att tvätta rent området med steril koksaltlösning och sårrengöring för husdjur, samt se till att hunden inte kommer åt att slicka och klia på sitt fukteksem, exempelvis med en krage.
Hotspot hos hund behöver undersökas av veterinär och behandlas. Fukteksemet behöver även tvättas rent, men det är även viktigt att se till att hunden inte kommer åt att slicka och klia sig på området. Vanligtvis börjar hotspot hos hund läka inom ett par dagar.
Klorhexidin är särskilt bra att använda om din hund har problem med huden, exempelvis som hotspot/fukteksem. Det är nämligen desinfekterade och ser till att din hunds hotspot blir rengjort på ett skonsamt sätt. I vårt sortiment hittar du exempelvis Douxo S2 PYO Schampo och mousse som innehåller klorhexidin. De är dessutom återfuktande, mjukgörande och kan användas regelbundet då de inte torkar ut huden.
Om du har en hund som tycker om att bada bör du skölja av din hund med rent vatten efteråt samt torka noggrant så att hundens hud alltid är torrt och rent.
Var uppmärksam på om din hund slickar och kliar sig ovanligt mycket…
… och försök komma till underfund med om det kan handla om exempelvis smärta i en värkande led, öroninflammation, analsäcksinflammation…
… eller kanske allergier eller överkänslighet
Undersök din hund regelbundet efter fästingar och andra insekter då insektsbett kan leda till att hunden börjar klia och slicka sig vilket i sin tur kan leda till fukteksem eller hotspot
Visste du att vi har veterinärkliniker i anslutning till en del av våra butiker? Här hittar du alltid engagerad personal som hjälper dig och ditt husdjur med allt från vaccinationer till mer avancerade operationer.