Kundvagn

Kundvagnen är tom.

Tips för en hälsosam hund

Det finns mycket du som hundägare kan göra för att din hund ska leva ett långt och hälsosamt liv! Här berättar vi mer om hur du håller din hund hälsosam, genom både fysiskt och psykisk aktivering, hälsocheckar och kost.

Så håller du din hund hälsosam

  • Motionera hunden både mentalt och fysiskt
  • Håll koll på hundens värden
  • Kläm och känn på hunden
  • Använd rätt utrustning

Aktivera din hund fysiskt

De flesta hundar mår bra av och gillar att ha ett aktivt liv. Olika raser har såklart olika behov av motion och aktivitet. En liten hund behöver inte lika långa promenader som en stor, men har definitivt kapacitet att följa med på rundor i såväl stad som skog och mark. När hunden är valp ska du ta det lugnt med motionen eftersom muskler och skelett måste få växa i sin egen takt, så var försiktig med cykling och med att springa för långa sträckor. Att däremot ha hunden lös och låta den busa i sin egen takt, det är inga problem! Exempel på fysisk aktivitet som är både roligt och bra för hunden:

Kom ihåg att vissa aktiviteter passar mer eller mindre bra för just din hund. Testa er fram så kommer ni hitta det som ni båda tycker bäst om. 

Läs mer om hur du aktiverar din hund här »

Mental träning för hunden

Ta vara på valptiden och träna hunden mentalt. Hundar gillar att lära sig nya saker och att träna hjärngymnastik. Genom mental träning får du en härlig kontakt med din hund och förhoppningsvis en lydig bästa vän. Fortsätt med mental och fysisk träning genom hela din hunds liv, så länge hunden tycker att det är roligt och klarar av fysisk aktivitet. Spårning och annat nosarbete är en bra aktivitet som både är träning fysiskt och mentalt för din hund. Det gäller att hålla nosen i trim! Det finns också en rad olika aktivitetsspel för hundar där deras mentala kapacitet sätts på prov. 

Känn på kroppen och klipp klorna

Känn igenom pälsen och kroppen på din hund varje dag redan från början. Då vänjer den sig vid beröringen och du lär dig hur din hund känns. På så vis är det lättare att upptäcka om något avviker från det normala. Känn efter avvikande knölar, fästingar eller sår. Titta och lukta i öronen (hundöron luktar nästan alltid lite grann, men det ska inte lukta illa), inspektera tassar och klor och kläm försiktigt på musklerna. Då lär du snart upptäcka om den verkar ha ont någonstans.

Vänj även vovven vid att klippa klorna tidigt. På en hund behöver du klippa klorna från varje till var fjärde vecka, beroende på hur fort klorna växer. Det är lättare att vänja hunden vid kloklippning om du klipper lite men ofta, säg en eller två klor om dagen istället för alla på en gång mer sällan.

Behöver du hjälp med kloklippning? Boka en kloklippning här »

Har du en tik? Känn efter juvertumörer!

Har du en intakt tik eller en tik som blivit kastrerad när hon var äldre än 1 år? Känn regelbundet igenom juvren, då kan du upptäcka eventuella juvertumörer i tid. Juvertumörer känns ofta som små hårda ärtor i huden vid bröstvårtorna. 

Lär dig mer om kastrering av din hund här »

Kika i hundens mun

Passa även på att titta i munnen på regelbunden basis. Då märker du i ett tidigt stadie om en tand skulle gå sönder eller om din lille vän börjar få tandsten. Gör tandborstning till en vana, det förebygger tandsten och andra tandsjukdomar effektivt. Vill du veta mer? 

Läs mer om hundens munhälsa här »

Hälsokost och tillskott för hundar

Om din hund är frisk och får ett bra foder så behöver du sällan ge några extra tillskott. Har du däremot en äldre hund med stela leder kan till exempel tillskott med glukosamin lindra en del av besvären. Det finns även tillskott som kan lindra besvär med urinvägar, päls, hud eller mage. 

Nosa på hela vårt sortiment av vitaminer och kosttillskott här »

Märker du att din vän mår dåligt så vänd dig först till en veterinär innan du börjar medicinera den själv.

Välj rätt koppel, halsband och sele för din hund

Tänk till när du väljer koppel och halsband. En hund som har ont i rygg eller nacke mår oftast bättre av sele än av hundhalsband. Prova ut en hundsele som trycker på rätt ställen och passar just din hund. Kom gärna in till butiken så kan vår personal hjälpa dig att prova ut en sele som sitter så bra som möjligt på din vovve!

Behöver din hund hundkläder?

Hundkläder handlar inte bara om mode. Funktionella och bekväma hundkläder ökar komforten för din hund vid utelek oavsett temperatur och väderlek. Men behöver just din hund kläder, och i så fall vad?

  • Hundtröja - en del raser behöver tröja eller täcke när det är kallt, men för de flesta går det bra utan så länge de rör på sig.

  • Värmeabsorberande täcke - om du tränar med din hund och vet att den kommer att ha ett aktivt pass följt av en längre vila i bil eller utomhus så kan det vara bra med ett täcke så att inte musklerna kyls ner för snabbt.

  • Regntäcke - när det regnar kan det vara skönt för både dig och vovven att ha regnkläder.

  • Hundskor - passar bra till känsliga tassar som kanske har problem med kyla eller salt och grus om vintern. Skor är även bra för äldre hundar med artros i tassarna som får ont när de går på ojämnt underlag.

Behöver hundar hundkläder när det är varmt ute?

Sommar i all ära, men det kan bli lite för mycket av det goda ibland – särskilt om man är en hund med mycket och tjock päls! Som tur är finns det flera hjälpmedel för att undvika att din vän blir överhettad.

  • Solkräm eller tunn tröja - den hårlösa hunden kan bränna sig i solen, så satsa på en solkräm eller en tunn tröja.

  • Kylprodukter - för hundar som blir påverkade av värmen finns till exempel västar och filtar som kyler.

  • Vattenflaska - ha alltid med vatten!

Håll koll på din hunds värden

Ha ett första hjälpen-kit hemma! Då kan du ta tempen på din hund, bandagera om det blöder eller tvätta eventuella sår innan ni åker till veterinären. Om du tar tempen på hunden regelbundet får du ett bra referensvärde och märker om den väl blir sjuk. Tabellen nedan kan vara bra att memorera, eller skriva ut och lägga i första hjälpen-kittet.

Mät pulsen på din hund

Det är storleksvariationerna som gör att pulsen varierar så kraftigt hos hund. En liten hund har nämligen högra puls än en stor. Mät pulsen på insidan av låret. Sätt handflatan mot insidan av främre låret och håll tummen på utsidan, då känner du oftast pulsen vid pek- eller långfingret. Räkna slagen i 20 sekunder och multiplicera med 3 för att få antal slag per minut.

Räkna din hunds andetag

Titta på sidan på hunden och räkna antalet gånger buken fylls med luft under 20 sekunder och multiplicera med 3. Öva på att räkna andetagen när hunden vilar så får du en bra uppfattning om vad som är normalt för just din lille vän.

  • Hjärtfrekvens (puls): 60 – 160 slag/min

  • Andningsfrekvens: 10 – 30 andetag/min

  • Temperatur: 38 – 39 C

Tänk på!

En stressad hund har högre andningsfrekvens än en hund som vilar.

Informationen i denna text är framtagen och skriven tillsammans med Arken Zoo Veterinärklinik.

Lovisa Kallerhult
Lovisa Kallerhult
Behöver du hjälp?